BLÅLJUS 2020-05-22 KL. 07:02

Droger för miljoner borta från gatan

Med sammanlagda fängelsestraff på över 15 år och narkotika för miljoner borta från gatorna, har Kungsbackapolisen haft ett framgångsrikt år. De har gjort stora beslag av kokain, cannabis, men också ett sällsynt stort parti heroin. Utredningen hamnade hos polisinspektör Jenny, nybliven utredare.

Droger för miljoner borta från gatan
Kungsbackapolisen har under det senaste året haft stora framgångar i kampen mot narkotikahandel. Polisinspektör Jenny utredde ärendet där polisen hittade nästan ett kilo heroin i vintras. ”Vi har engagerad personal i alla delar av verksamheten”.– Den första känslan var, i vilken ände ska jag börja? säger Jenny.

Polis Jenny hade jobbat 13 år som utryckare med treskiftstjänstgöring, blåljus och ständiga oförberedda händelser, när hon i höstas tog klivet in på utredningsavdelningen som utredare.

Från att själv varit den som ofta varit först på plats och gjort husrannsakan, eftersökt misstänkta och hållit inledande förhör, var hon nu inte först på bollen. Kollegorna hade jobbat med det stora heroinärendet en vecka innan det hamnade på hennes bord.

– Det står mitt namn på pappret men man ska komma ihåg att hela huset har gjort sitt. Först var det utryckarna och span, hundpatruller och beslagshandläggare, sedan hamnade det hos krimjouren innan det kom till utredning och den misstänkta hade blivit häktad när jag fick ta mig an det, säger Jenny.

Fällande dom


Rent praktiskt innebar arbetet för Jenny många förhör, läsa Excel-dokument uppifrån och ner för att kartlägga hans ekonomi, och dialog med åklagaren som har önskemål om vad som ska göras.

I mitten av mars avkunnades domen. Det blev fängelse i fem år och sex månader för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

– Jag kände mig ganska trygg med att det skulle bli en fällande dom, men samma dag den skulle avkunnas mailade jag med åklagaren som lovade skicka domen och det mejlet öppnade jag direkt!


Fyra stora beslag


Det är ett av fyra stora narkotikautredningar som Kungsbackapolisen tagit i hamn under det senaste året.

I februari 2019 dömdes en onsalabo till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Precis som i heroinärendet var det en trafikkontroll som ledde till att man gjorde husrannsakan och hittade nästan 300 gram kokain och cirka 100 gram MDMA. Även han var tidigare okänd av polisen.

I december 2019 dömdes två män i 30-årsåldern till fängelse för grovt narkotikabrott och medbrott till grovt narkotikabrott. Polisen kunde slå till mot en lagerlokal efter en tids spaning och hittade en stor odling med kapacitet att framställa 49 kilo cannabis.I april i år dömdes en kille i knappa 20-årsåldern till fängelse för grovt narkotikabrott. I hans garderob hittade polisen nästan 400 gram kokain, när man gjorde en husrannsakan i jakt på helt andra saker, kopplat till ett brott som hans släkting nu dömts för.

– Vi är glada över att ha fått bort den här narkotika från gatan. Det handlar om många doser som någon nu inte får i sig. Det är roligt att vi i Kungsbacka trots vår knappa numerär, kan initiera, utreda och ta hem sådana här stora ärenden, säger Jenny.

Göteborg har krupit närmare


Att flera större beslag gjorts under senaste året är ingen slump.

Göteborg har krupit närmare, menar hon. När man där gör stora satsningar mot narkotika flyttar en del av verksamheten till närliggande kommuner och i Kungsbacka är köpkraften stor. Unga personer kan lätt och naivt bli en del av en försäljningskedja.

– Allt fler yngre har en mer liberal inställning till narkotika samtidigt som man inte har fullt utvecklat konsekvenstänk. Vi har alla ett ansvar att försöka förhindra det. Föräldrarna, skola, socialtjänst, fritid och polis. Det låter som floskler, men det är ju så.

Trots de stora beslagen finns det alltid mer att ta av. Polisen har inte mannar nog att vara överallt.

– Men vi har en engagerad personal som har koll och vet var de ska leta, i alla delar av verksamheten. Vi är rätt ute och vi har koll, säger Jenny.

Ovanligt stort beslag


Vad det gäller mannen som hade nästan ett kilo heroin, utmärker det sig på flera vis.

Att stöta på så mycket heroin är sällsynt stort var som helst i landet och vanligtvis är det Tullmyndigheten som gör de största beslagen när droger förs in i landet. Under de senaste tre åren har det inte gjorts fler än 20 beslag i landet, av heroin över 100 gram.

Polisen hittade heroinet efter att mannen stoppats i en rutinmässig trafikkontroll och poliserna som stoppade honom tyckte han uppträdde påverkat. Det ledde till en husrannsakan och det stora beslaget.

– Eftersom jag var ny utredare var känslan, i vilken ände ska jag börja? Men då gäller det att våga fråga, och vi har många utredare och förundersökningsledare som är väldigt rutinerade och hjälpsamma.

Den nu dömda mannen är en tidigare ostraffad familjefar som till ytan levde ett helt vanligt liv, helt utanför polisens radar. Men tidigt i förhör berättade han om sitt dubbelliv där han genom missbruk av narkotika och spelskulder, utpressats och hotats till att förvara droger åt kriminella grupperingar. Han uppvisade inga kriminella attityder alls.

– Han är i ungefär samma ålder som mig och var enkel att prata med. Vi hade bra förhör och diskussioner. Det är klart att man blir känslomässigt berörd i möte med hans anhöriga när man har liknande liv med jobb och barn, men man får plocka fram sin professionella sida, säger Jenny.

 


 

Tidigare i Norra Halland:

Polisen hittade heroin hos familjefar

Heroinmannen dömd till 5,5 år

Sökte vapen efter rån – hittade stor mängd kokain

Fängelse för grovt kokainbrott

Onsalaparet döms för kokain i hemmet

Skärpt straff för cannabisodlare

 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen
NYHETER 2021-10-27 KL. 08:00

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka
FAMILJ 2021-10-26 KL. 20:00

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Blandade känslor efter mästerskapet
SPORT 2021-10-26 KL. 18:00

Blandade känslor efter mästerskapet

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum
NYHETER 2021-10-26 KL. 16:00

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:53

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren
FOTBOLL 2021-10-26 KL. 10:07

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren

Westerberg kritiserar arbetssituationen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.