POLITIK 2022-08-25 KL. 07:01

Valet 2022: Så tycker politikerna om vården

Av Kristian Alm

Kungsbacka sjukhus tas upp i en av våra frågor till politikerna. Men de får också svara på hur de ser på att ha två akutsjukhus i länet, samt resonera kring vårdcentralerna. Här ser du de olika partiernas svar.

Valet 2022: Så tycker politikerna om vården
Foto: Montage

TV-klipp och nyheter

1. Hur vill ni stärka vårdcentralerna?

2. Behövs det två akutsjukhus i Halland?

3. Ska Kungsbacka sjukhus växa? (OBS! inte bara byggas om)

Axel Storckenfeldt, Moderaterna:
1. - Genom att satsa på digital transformation och förnyelseförmåga. Vi vill att mer vård utförs närmare patienten. Det handlar om att utöka vårdcentralernas uppdrag, men även om att satsa på hembesök.

2. -Ja. Moderaterna har varit tydliga med att vi ser att Halland har behov av både två akutsjukhus och två förlossningsavdelningar.

3.- Ja. Hela Halland växer och det kommer även Kungsbacka sjukhus att behöva göra. Vi tror att Kungsbacka kan hitta fler specialiteter och dessutom avlasta de andra Halländska sjukhusen mer än idag.

Benny Strandberg, Kristdemokraterna:

1. - Erbjuda kontinuitet som garanterar patienter en fast läkarkontakt. Öka öppettiderna kvällar och helger så man den vård man behöver, när man behöver. Komplettera med digitala och mobila lösningar.

2. - Halland växer som region och behöver utveckla hälso- och sjukvården. Vi är tydliga med att vi, precis som vid förra valet, vill ha kvar båda våra akutsjukhus. Vi vill utveckla, inte avveckla.

3) - Ja, både nybyggnation samt om-och tillbyggnad inom nuvarande sjukhusområde. Uppdrag är lämnat och planarbete pågår. Pandemin fördröjde utbyggnaden, men nu är måste vi få fart på processerna.

Peter Lundin,Centerpartiet:

1. Vi vill öka öppettiderna och den digitala tillgängligheten på vårdcentralerna. Vi vill se en rullande vårdcentral som möjliggör personliga vårdmöten i hela Kungsbacka. Dessutom vill vi utveckla möjligheten att besöka patienter i hemmet.

2. - Centerpartiet vill att de nuvarande sjukhusen i Kungsbacka, Varberg och Halmstad finns kvar, alla med någon nivå av akut sjukvård, helst dygnet runt på samtliga platser. Vi vill också införa en digital akutmottagning.

3. - Ett växande Kungsbacka kräver ett större vårdutbud. Förutom att vårdcentralernas tillgänglighet förbättras så ska utbudet av specialiserade vård öka. Det kan ske på Kungsbacka Sjukhus eller i lämpliga lokaler på andra platser i kommunen.

Jonas Strand, Socialdemokraterna:
- Socialdemokraterna hade satsningar till vårdcentralerna i Halland i vårt senaste budgetförslag som tyvärr röstades ner. Dessa satsningar var tänkta till fler hembesök, ökad tillgänglighet och ökad läkarmedverkan i hemsjukvården m.m.

2. - Korta svaret är ja. Dock kanske sjukhusen inte kommer ha exakt samma utbud som idag. Regionen måste möta både invånarnas behov samt sjukvårdens utveckling.

3. - Kungsbacka kommun får allt fler invånare samtidigt som Kungsbackas sjukhus är allt mer trångbott.
Regionen kommer både behöva renovera befintliga byggnader samt bygga ut Kungsbacka sjukhus.

Jon Torbjörnsson, Vänsterpartiet:

1. - Vårdcentralerna behöver ha tillräckligt med resurser för att du ska kunna få en tid när du behöver den. Det ska finnas tillräckligt med anställda för att hinna med det även det förebyggande arbetet. Vi vill få ett stopp på effektiviseringarna eller snarare sparandet på närsjukvården. Vi vill också bli en mycket bättre arbetsgivare så att personalen vill jobba kvar hos oss och kan fortsätta kompetensutveckla sig. Idag halkar vi efter när det gäller löner och alla som skulle behöva arbetstidsförkortning får inte ta del av det.

2. - Det behövs två akutsjukhus i Halland. Det är redan långt som det är till akuten i delar av Kungsbacka kommun.

3. - I grunden så vill vi det. Men det är svårt att svara säkert på i dagsläget. Vi vet att vi plockar hem vård till Halland och vi vet att vi får fler invånare vilket talar för växande. Det handlar dock mycket om att vi måste behålla, kompetensutvecklar och rekrytera personal för att kunna tillhandahålla vård i hela Halland, något som vi vill satsa på. Och där ingår naturligtvis Kungsbacka.

Carita Boiulwén, Sverigedemokraterna:

1. - Vi vill för det första avlasta vårdcentralerna helt för kostnader för nätläkare. Det gör att vårdcentralerna kan lägga resurser på att utveckla verksamheterna, öka tillgängligheten (bl a fler medarbetare och utökade öppettider) samt fler förebyggande satsningar. Vill vill se fler äldremottagningar samt hjärtsviktsmottagningar på vårdcentraler och att medarbetarna får ökad geriatrisk kunskap.

2. -Vi är en starkt växande region, vi vill därför se fler akutsjukhus, inte färre som diskuterats. Vi vill se en dygnetruntöppen akutmottagning i Kungsbacka

3. - Ja absolut! Vi är en kommun med över 85.000 invånare och som växer. Att Kungsbacka därmed har en väl utbyggd sjukvård anser vi vara självklart. Vi vill se fler verksamheter, Hallands och Kungsbackas invånare ska ha en god och nära vård.

Maria Losman,Miljöpartiet:

1. - Omfördela resurser från slutenvård till primärvård för avlastning akuterna. Mer resurser till vårdcentraler med högre vårdtyngd. Mer personal behövs för att kunna rekrytera och behålla personal och för fast läkarkontakt.

2. - Nu finns tre sjukhus varav inget komplett akutsjukhus. Befolkningsmängden motiverar ett akutsjukhus i kombination med flera närsjukhus. Viktigare med kvalitet än vilka byggnader vården erbjuds i.

3. -Nej inte nödvändigtvis för när vården ska komma närmare folk är det vårdcentralerna och samarbete med den kommunala sjukvården som behöver utvecklas mest, även besök i hem och digitalt.

Hanna Schölander ,Liberalerna:
1. - För kontinuiteten vill vi att alla ska ha sin egen husläkare. Vi vill ha särskilda äldrevårdsmottagningar. Ökad tillgänglighet genom digitala lösningar är ett bra komplement till vårdcentralerna.

2. - Ja, vi vill ha kvar tre sjukhus och bygga ut Kungsbacka sjukhus. Så som Halland är utformat geografiskt krävs två akutsjukhus för att en trygg vård ska kunna ges i de akuta medicinska lägena.

3. -Ja, det finns specialiserad vård som går utmärkt att satsa på i Kungsbacka. T.ex är ögonoperationer för bl.a grå starr på gång. Det behövs mer ytor för befintlig och ny verksamhet.

Läs mer: Hårt tryck på vårdcentraler

Inför valet sätter Norra Halland fokus på sju olika ämnen och låter de nio partierna i kommunfullmäktige svara på frågor. Läs de tidigare publicerade delarna i serien:
Skola:
Valet 2022: Så tycker partierna om skolan
Första läsåret avklarat - så var det på nya friskolan
Bostad:
Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
Företagande:
Valet 2022: Så tycker partierna om företagande
"Företagen driver Sverige framåt"





Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.