NYHETER 2022-08-19 KL. 09:00

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka

Av Christina Nordwall

Det byggs mycket i Kungsbacka. Trots det är det snudd på hopplöst att få tag i en hyresrätt. Många år i bostadskö krävs och den som får ett kontrakt kan räkna med att lägga en stor del av inkomsten på hyran.
– Det är för jäkligt rent ut sagt, säger Monika Günther som efter fyra år i bostadskö äntligen kunde flytta in i en egen lägenhet i april.

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
Monika Günther och Mhemet Aksungur tycker båda att hyrorna är för höga i Kungsbacka. Foto: Montage

TV-klipp och nyheter

Monika bodde tidigare på Vallersviks camping. Efter en separation behövde hon en ny bostad och fick under en period låna sin sons husvagn och därefter hyra ett litet hus under den kallare årstiden. Till slut kunde hon ta emot nycklarna till en tvåa med en liten balkong på Gnejsvägen i Kolla.
– Den är på 54 kvadrat och kostar 8 100 kronor inklusive el och vatten, säger Monika som tycker det är på tok för dyrt.
Det blir inte många tusenlappar över efter att hyran är betald för Monika som är långtidssjukskriven. Hon menar att det går att bygga billigare, bland annat genom att få ner materialkostnader och ändå bibehålla kvaliteten.
– Jag köper inte att hyrorna är höga för att det kostar så mycket att bygga. De tjänar så bra på hyrorna ändå. En rimlig hyra för en tvåa hade varit mellan 5 000 och 5 500 kronor, säger hon.

Läs mer:
Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Mår dåligt
Mehmet Aksungur håller med. Han bor med fru och tre barn i en hyresrätt mitt i centrala Kungsbacka. För en trea på 85 kvadratmeter betalar han 13 260 kronor per månad. Då ingår inte el.
– Både jag och min fru jobbar och har inkomst men tänk om någon av oss blir sjuk? Det kan ju inte vara meningen att man ska betala 70 procent av sin inkomst i hyra, säger han.
Det finns inget förråd, ingen balkong och fiberanslutning saknas. Lägenheten har en del övrigt att önska när det gäller standard.
– Barnen sover på madrasser i ett rum eftersom det inte finns plats för tre sängar, det finns silverfiskar och är fuktigt i lägenheten. Dottern som är 16 år har fått psykiska problem av vår boendesituation, åttaåringen är rädd för silverfiskarna och äldsta dottern som är 20 år lär inte kunna flytta hemifrån inom de närmsta tio åren, säger han.
Mehmet och hans familj som bott utomlands flyttade tillbaka 2019 och fick då bo hos en kompis i Vallda. Men det var bara tillfälligt och sedan dess har Mehmet aktivt sökt lägenhet. När den här dök upp kände han sig tvungen att tacka ja. Trots att hyran var alldeles för hög.
– Vi letar febrilt och har försökt byta den men ingen nappar. Vi står i kö hos de stora bostadsbolagen men kön är på flera år. Det som gäller är kontakter. Något har ju blivit väldigt fel när det gäller bostadspolitiken i Kungsbacka, säger han.
Att köpa ett hus är inget alternativ och bostadsrätterna som byggs kostar flera miljoner kronor.
– Och då är det en avgift på 8 000–9 000 kronor också! säger Monika.

Bollen hos politikerna
Båda trivs i Kungsbacka som de tycker är en bra stad att bo i. Mehmet uppskattar närheten till Göteborg och Monika gillar lugnet i Kolla. Visst finns det förbättringspotential men det som verkligen irriterar dem är att de upplever att inget görs från kommunalt håll för att förändra bostadssituationen för kommunens invånare.
– Ja, alla ska ha råd att bo, säger Monika, som också tycker det är fel att det ska kosta pengar att stå i den kommunala bostadskön.
Mehmet menar att bollen nu ligger hos politikerna.
– De måste börja bygga för vanligt folk. Bostadsbristen har trissat upp hyrorna, hyresvärdarna kan göra som de vill. Vad kan jag göra? Jag kan inte bo på gatan med barnen, säger Mehmet.Inför valet sätter Norra Halland fokus på sju olika ämnen och låter de nio partierna i kommunfullmäktige svara på frågor. Läs de tidigare publicerade delarna i serien:
Företagande:
Valet 2022: Så tycker partierna om företagande
"Företagen driver Sverige framåt"
Skola:
Valet 2022: Så tycker partierna om skolan
Första läsåret avklarat - så var det på nya friskolanTV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.