VÅRD 2022-08-25 KL. 06:55

Hårt tryck på vårdcentraler

Av Kristian Alm

Vårdcentralerna är navet i svenska sjukvård. Samtidigt får de ofta kritik för bristande tillgänglighet och ålderdomligt sätt att möta sina patienter. Inför valet lovar både Alliansen och oppositionen nya satsningar på närsjukvården.

Hårt tryck på vårdcentraler
förändring. Therese Theander har chefat över Vårdcentralen Åsa i fyra år och haft en tuff resa. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Sedan fyra år basar Therese Theander över vårdcentralen i Åsa. Det var en tuff start med patienttapp och upprop från arga åsabor som tyckte att det fungerade för dåligt.
Bristen på läkare och kontinuitet var minst sagt problematisk.
Men i dag ser det ljusare ut. Antalet listade patienter ökar långsamt och betyget i den senaste nationella patientenkäten likaså.
– Vi har gått från 74 procent till 80 procent när det gäller nöjdhet, och 84 i tillgänglighet, säger Therese Theander.
Flera satsningar har gjorts: till exempel ett särskilt psykiatriteam med läkare, samtalsbehandlare, rehab och sköterska har skapats.
– De som lider av psykisk sjukdom ska vidare till specialist, men psykisk ohälsa ska vi behandla. Sen är det givetvis en gråzon, där patienter vandrar fram och tillbaka.

Chattar
Patientchatt med möjlighet att skicka bilder och få till ett snabbare möte med läkare eller annan personal har också införts på alla regionens egendrivna vårdcentraler.
– Om man till exempel söker för borrelia och kan visa en bild där symptomen är tydliga, behövs inget fysiskt möte utan läkaren kan skriva ut antibiotika direkt, berättar Therese Theander.
Chatten är förstås ett svar på de expanderande nätläkarna, som tar många av de lättbehandlade patienterna, och dessutom den ersättning som vårdcentralerna skulle fått om besöket skett där.
– Om av våra listade patienter använder en nätläkare, får vi betala ersättning dit och får mindre pengar till personal.
Samtidigt hävdar nätläkarna att den offentliga vården ska vara tacksam för att den avlastas, och att de bara täcker ett behov som uppenbarligen finns. Flera lagförslag försöker nu täppa igen hål, och ge en bättre balans mellan insats och ersättning. Bland ska nätläkare tvingas ha fysiska vårdcentraler.

Dropin
Dropin är ytterligare ett grepp för att öka tillgängligheten. Det har funnits några år, gick av naturliga skäl ner under pandemin och ökar nu igen.
– Av någon anledning har det sedan april-maj fortsatt öka. När vi tidigare klarade oss med tolv läkartider per dag, behöver vi just nu 17. Vi vet inte riktigt vad det beror, funderar Therese Theander.
Läkargruppen är numera hyfsat stabil, även om flera inte är fastanställda utan läkare under utbildning.
– Det saknas läkare över hela landet, så jag tröttnade på att sätta ut annonser utan att få svar. Nu har vi hittat en bra mix, med både nyutexaminerade läkare och ST-läkare som ska bli allmänspecialister. De senare blir snabbt självgående.

Lägre betyg
Men även om vårdcentralen Åsa stabiliserats, är utmaningarna många, inte bara läkarbristen. De privata vårdcentralerna är populära och drar till sig patienter, och har oftast högre betyg i enkäter. I den senaste mätningen av vårdcentraler ligger Halland i topp i landet tillsammans med Jämtland, med ett helhetsbetyg på alla vårdcentraler på 85,5 av 100.
Men om man bryter ner resultatet på vårdcentral är trenden tydlig: Säröleden toppar med 93,4, Capio husläkarna Vallda har 89,2 och Capio Husläkarna Kungsbacka 87,7.
I botten ligger vårdcentralen Onsala med 79,5.
När det gäller tillgänglighet, alltså möjligheten att få en tid, är skillnaden lite mindre: där får ingen vårdcentral lägre betyg än 82,5.
Nu ska man nog inte överdriva skillnaderna, det handlar alltså om att antingen nio av tio eller åtta av tio patienter är nöjda.
Therese Theander har inget färdigt svar på varför de privata får bättre betyg.
Men det finns förstås ett antal parametrar som är ganska självklara:
Den patient som gjort ett aktivt val är mer beredd att försvara sitt val.
Om man driver en vårdcentral själv kan man anta att engagemanget och drivet blir lite extra.
Privata vårdcentraler kan sätta löner själva, och kan ha lite lättare att locka nyckelpersonal.
– Jag sätter lön, men det är inom vissa ramar som regionen bestämt, vi ska inte bjuda över varandra mellan regionens vårdcentraler.
Något som drar ned Åsas enkätresultat är bland annat det som kallas kontinuitet och kordinering. I det kan kanske ligger de läkare som utbildas, går vidare och inte möter sin patient igen.
– Vi försöker ge återkommande patienter samma läkare, men vid dropin går det ju inte.

Ny vårdcentral
Ett mer akut "hot" är att det, som Norra Halland berättat, öppnar en ny vårdcentral i Frillesås till hösten. Det skulle kunna innebära ett rejält tapp av patienter från södra delarna av kommunen.
– Jag är faktiskt inte så orolig. Det är en liten vårdcentral som öppnar, vi har ett betydligt bredare utbud, med psykiatriteamet som vi talade om, arbetsterapeut, sjukgymnast med träningslokal och en överhuvudtaget en större personalgrupp.
Risk att ni får säga upp folk?
– Jag tror inte det, och hur som helst inte omedelbart. Vi har en god ekonomi genom att vi fått fler listade patienter.
Nu är det val: vad önskar du dig av politikerna?
– Jag vill inte ge några övergripande synpunkter, men är glad för satsningar på fler ST-läkare. Det är precis det vi behöver, gärna ännu fler!

Läs mer: Valet 2022: Så tycker politikerna om vården

Inför valet sätter Norra Halland fokus på sju olika ämnen och låter de nio partierna i kommunfullmäktige svara på frågor. Läs de tidigare publicerade delarna i serien:
Skola:
Valet 2022: Så tycker partierna om skolan
Första läsåret avklarat - så var det på nya friskolan
Bostad:
Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
Företagande:
Valet 2022: Så tycker partierna om företagande
"Företagen driver Sverige framåt"Läs mer:
C vill satsa på rullande vårdcentral

Kungsbacka först med digital vård

Torbjörn satsar på egen vårdcentralFakta Vårdcentralen Åsa
Personal: drygt 30 personer varav 10 läkare
Chef :Therese Theander
Antal listade patienter: 9 744 (årsskiftet)


Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.