NYHETER 2022-08-17 KL. 08:20

"Företagen driver Sverige framåt"

Av Anton Lorentzson

Det brukar sägas att företagen är ryggraden i svenskt näringsliv. I ett mindre perspektiv är företagen minst lika viktiga för sin kommun. Kungsbacka är en kommun med bra förutsättningar att etablera företag i, rent geografiskt. Men det finns mycket som kan bli bättre, enligt företagen själva.
– Etableringstiden är fruktansvärt lång här i Kungsbacka, jämfört med andra ställen, säger Roland Andersson, ägare av Pritec Vaculyft AB som blev Årets företagare i Kungsbacka.


Till vänster: Lotta Elgbratt är ordförande i Företagarna i Kungsbacka. Till höger: Pritec Vaculyft AB blev Årets företagare tidigare i år. Foto: Montage

VALET. I Norra Hallands serie om viktiga frågor inför valen som äger rum den 11 september så är företagsfrågan med på listan. Vilka nackdelar respektive fördelar finns det med etablera företag i Kungsbacka? Är Kungsbacka en attraktiv kommun att etablera sitt företag i? Både ja och nej om man frågar Roland Andersson, ägare av Pritec Vaculyft.

– Kommunens läge är väldigt bra. Det ligger nära en storstad och det finns hamnar i närheten för export. Det är en fantastiskt fin kommun rent geografiskt. Men tyvärr satsar man inte på industri och byggnation. Titta på kranskommunerna som Varberg och Borås, där byggs det hela tiden. Det satsas på industrimark på ett annat sätt. Kungsbacka satsar mer på handel och går mer åt att bli en köpstad. Där har vi hamnat på efterkälken jämfört med andra kommuner, säger Roland Andersson.

Pritec Vaculyft har funnits i Kungsbacka sedan 1987 och sysslar med materialhanteringsutrustning. Företaget jobbar nästan inte alls lokalt i kommunen utan exporterar sina tjänster annorstädes. Trots det blev man utnämnda till Årets företagare i Kungsbacka tidigare i år.

– Vi har en stark tillväxt, jobbar målmedvetet och har produkter som ligger bra i tiden. Resten av motiveringen kommer jag inte ihåg.

Vad kan bli bättre med Kungsbackas företagskultur?
– Etableringstiden är fruktansvärt lång här i Kungsbacka, jämfört med andra ställen. Sen finns det en byggnadsnämnd som varit under isen. Det har tagit alldeles för lång tid att komma fram till olika beslut. De säger att de ska ta tag i det, men det snacket har varit sedan början på -20–talet, säger Roland Andersson.

Delar bilden

Byggnadsnämnden i Kungsbacka har länge varit en snackis. Det är en bild som Lotta Elgbratt delar. Hon är ordförande i Företagarna i Kungsbacka. Företagarna i sin tur är en nationell organisation, Sveriges största företagarorganisation, som företräder omkring 60 000 företag.

– Det har funnits en irritation under många år mot byggnadsnämnden och kommunen vet om det. Det har varit en dålig kommunikation och ett dåligt bemötande vilket spiller över på kommunen i stort. Men jag tror att det är något som kommunen tagit tag i och förhoppningen är att det kommer ske en förändring till det bättre, säger Lotta Elgbratt.

Nyligen fick man in en årlig rapport där näringslivet fick svara på frågor om vad som är bra och vad som kan bli bättre i sina respektive kommuner och regioner.

– Där kan man konstatera att dialogen med kommunen kan bli bättre här i Kungsbacka. Det finns helt klart förbättringspotential. Även upphandlingarna kan bli bättre. I Kungsbacka har vi en stor andel småföretagare och för dessa är en upphandling förknippat med både stor administration och i det närmaste obefintlighet i att lyckas. En av anledningarna att småföretag, och speciellt nystartade företag, har svårt i upphandlingar är att det oftast krävs flera liknande uppdrag i bagaget för att bli aktuell i en upphandling och det är ju nästan alltid ett krav som småföretagaren faller på. Där vill vi förenkla, stärka och förbättra möjligheterna för företagare, säger Elgbratt.

Trots att mycket går att förbättra när det kommer till företagskulturen i kommunen, så tycker Lotta Elgbratt att Kungsbacka är en bra stad att etablera sig i.

– Generellt sett är det det, det måste jag säga. Vill man starta ett företag så ska man satsa. Vi har en fantastisk västkustmiljö med närhet till ett rikt näringsliv och kompetens, i form av universitet och högskolor. Närheten till Göteborg är positivt, Kungsbacka ligger bra till geografiskt.

Varför är företagsfrågan viktig i det kommande kommunvalet enligt dig?
– Den är jätteviktig. Företagen driver Sverige framåt. Ett gynnsamt företagsklimat leder till välmående företag i vilka fler anställs och skatteintäkterna ökar. Det börjar med småföretag, vilket vi vill uppmuntra. Man behöver underlätta för småföretagen så att de får en chans att visa sina muskler och lyckas, säger Lotta Elgbratt.


Läs vad partierna tycker om företagande

Inför valet sätter Norra Halland fokus på sju olika ämnen och låter de nio partierna i kommunfullmäktige svara på frågor. Läs de tidigare publicerade delarna i serien:
Skola:
Valet 2022: Så tycker partierna om skolan

Första läsåret avklarat - så var det på nya friskolanPritec Vaculyft AB blev Årets företagare tidigare i år. Roland Andersson, till höger, är ägare. Arkivfoto: Christina ForlinAranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.