NYHETER 2022-08-13 KL. 09:00

Första läsåret avklarat - så var det på nya friskolan

Av Johanna Simonsson

Internationella Engelska skolan, IES, har ett fyrtiotal skolor runt om i landet. Ett av de senaste tillskotten är i Kungsbacka, där dörrarna slogs upp första gången i augusti förra året. När det första skolåret gick mot sitt slut tyckte Ms. Mellqvist, lärare för klass 1B, att det kändes som skolan varit igång längre.
– Vi hittade rutiner ganska snabbt och det har satt sig väldigt bra.

Första läsåret avklarat - så var det på nya friskolan
Lärarna Ms. Low och Ms. Mellqvist med delar av klass 1B, på skolgården. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Läraren tilltalas som Ms. Mellqvist här på skolan och förklarar att när de började skolåret var hon ovan vid att inte tilltalas vid förnamn och råkade säga till eleverna att de kan kalla henne Kristina.
– Då rättade eleverna mig snabbt och nu känns det naturligt.
Ms. är ett jämställt alternativ till titlarna Mrs och miss som står för gift respektive ogift kvinna och som används för att tilltala lärare i England och USA, förklarar Ms Mellqvist.

Fristående skola
IES är en fristående grundskola och Ms. Mellqvist förklarar att det finns fördomar om fristående skolor.
– En är att elever bara får glädjebetyg, alltså högre betyg för att skolan ska få bättre rykte, vilket inte är fallet hos oss. Vi jobbar mycket med en samlad bedömning så att det ska bli ett rättvist betyg.
En annan fördom hon hört är att det bara är barn till höginkomsttagare som går på fristående skolor.
– Det stämmer inte på våran skola. Vi har elever från alla olika socioekonomiska klasser.
En diskussion som lett till debatt har varit om fristående skolor ska få skolpeng. Ms. Mellqvist anser att elevpengen ska vara samma för alla elever, oberoende på var i landet eller vilket typ av skola du går på.
– Så länge vi har det fria skolvalet i Sverige, är det fritt fram för alla att välja skola. Om du anser att friskola är det bästa valet för dig eller ditt barn så ska inte det styras av att skolan inte får elevpeng. Det är självklart att alla måste leva upp till och följa skol- och läroplan. Det viktigaste är att alla elever får en fungerande skolgång, och där tycker jag att det fria skolvalet är viktigt.
Hon säger att kön till skolan i nuläget är full och att det är ett högt tryck.
– Så länge det finns en efterfrågan, visar det på ett behov.
Hon trivs med att jobba på en friskola och tycker att en av fördelarna på IES är att man som elev och förälder får vara med och påverka mer.
– Vi jobbar mycket med elevinflytande och elevrådet har en stor påverkan på skolan och hur vi utformar vår skola. Det har varit extra viktigt nu under första året. Man blir mer positivt inställt till skolan om man får vara delaktig.
En annan diskussion har gällt IES och deras klädkoden. På deras hemsida står det att eleverna ska ha hela och rena kläder som inte störa undervisningsmiljön. Ms. Mellqvist säger att eleverna såklart inte får ha några rasistiska budskap eller liknande på kläderna men förutom det handlar det om att ”dress smart”.
– Vi ser mest klädkoderna som en konstruktiv uppmaning. Det handlar om att man klär sig själv eller sina barn med sunt förnuft efter vad som är lämpligt. Men det är ingenting som vi behövt påtala det här året.

Internationellt utbyte
I klassen går det 23 elever och det är alltid både en engelsk- och en svenskspråkig lärare med. SO-lektionerna hålls på svenska medan matte och NO hålls på engelska.
– Det jag gillar bäst är det internationella utbytet, både från elever och lärare. Det är häftigt att vi kan erbjuda det här i Kungsbacka.
Många av eleverna pratar engelska hemma med åtminstone en av föräldrarna, men flera elever är också trespråkiga. En av förstaklassarna, Amelia Ros Keenan, pratar både svenska och engelska hemma och hennes pappa, som är från Irland, försöker lära henne iriska.
När det är dags för lunch ställer sig alla elever på en prydlig rad utanför klassrummet, något de gör både innan och efter varje lektion.
– Det blir bättre fokus på lektionerna när man har en tydlig markering på att nu är rasten över och nu börjar lektionen.
När eleven Eluio Samson ätit upp sin lunch frågar han Ms. Mellqvist om han får gå och ställa sin tallrik i disken. De måste alltid fråga innan de går iväg. Han tyckte det var mycket regler att förhålla sig till när han började här, men nu säger han att han vant sig och förstått varför.
– Det är så att Ms. Mellqvist ska veta var vi än, ifall kanske brandlarmet skulle gå.
Han skriver sitt namn på ett anteckningsblock. Han berättar att han under året både lärt sig skriva och läsa. Och läsa det ska han göra i sommar.
– Kanske hundra gånger under lovet, säger han till Ms. Mellqvist, som kommer följa med eleverna till årskurs två.


Eleven Eluio Samson säger att han ska läsa under sommarlovet.



Förstaklassarna Amelia Ros Keenan och Stella Mattsson sitter och arbetar med sina girlanger.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.