DEBATT 2023-03-03 KL. 11:00

Debatt: Ingen fint – men de äldres vardag

Debatt: Ingen fint – men de äldres vardag

TV-klipp och nyheter

Replik på Hravn Forsnes debattartikel "Politisk fint".

Den 1 september 2022 var alla kommunfullmäktiges partier inbjudna av POSAM för att debattera frågor som är viktiga för de äldre i vår kommun. Många områden avhandlades så som boenden, aktiviteter, närmiljö och trygghet. Självklart var matfrågan också på agendan. En klar och tydlig fråga ställdes från publiken; kommer den nya kylda maten att utvärderas och i så fall av vem och när? Vård och omsorgsnämndens ordförande svarar då på frågan med att ”allt” i verksamheten utvärderas och i den löpande utvärderingen finns maten alltid med.

Det är så klart en oerhört stor skillnad att utvärdera löpande verksamhet som är väl känd sedan tid tillbaka mellan att utvärdera omfattande förändringsarbeten.

När man gör stora förändringar i en verksamhet, så som man gjort med maten, så behöver man göra separata utvärderingar som är mer omfattande och tydligt visar hur förändringarna påverkar de berörda.

Vid POSAM:s debatt lovade Socialdemokraterna att lyfta frågan om en separat utvärdering som handlade om den nya matsituationen och konsekvenserna runt omkring det nya aktuella läget. Ledamöterna från (S) gjorde som utlovat och väckte ett ärende i nämnden i september 2022. Då var det endast (S) som röstade för denna separata utvärdering.

Vi tolkar nu situationen som att ordföranden i nämnden och övriga ledamöter har ändrat sig, och att en gedigen och separat utvärdering kommer att äga rum. Om det däremot är så att vi missförstått och att vi ska tolka ordförandens senaste inlägg i debatten som att de faktiskt inte har ändrat sig utan håller fast vid tidigare uttalanden så kommer vi självklart att fortsätta kämpa för det vi tror på: en gedigen, separat utvärdering där de som är berörda får komma till tals.

Slutligen till ordförande, nej, det här är inte politiskt fintande för att få uppmärksamhet. Det här är våra äldres vardag där måltidsfrågan är en viktig daglig verklighet som behöver tas på stort allvar.

Magdalena Sundqvist, oppositionsråd (S)
Ermin Skoric, andre vice ordförande i Nämnden för Vård och Omsorg (S)TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.