KULTUR & NÖJE 2022-04-30 KL. 16:00

Populär barnmarknad lockade

Av Christina Nordwall

Många ville fynda när det var dags för barnmarknad på Löftadalens folkhögskola i Åsa. Barnkläder, leksaker, inredning och mycket mer fanns bland utbudet.
– Det är en populär loppis! Vi tror att det är för att det är stora ytor så det blir luftigt. Det brukar alltid vara minst 500 personer som kommer, säger Andrea Wallroth, en av initiativtagarna.

Populär barnmarknad lockade
Christian och Caroline hade med sig 8 månader gamla Silje. De letade utekläder och lite allt möjligt. "Det är första gången jag är här", säger Caroline.

Det var 2010 som Andrea och tre till startade barnmarknaden som brukar hållas två gånger om året, varje höst och vår.
– Det är bra att grejer återanvänds, det var därför vi började. Hela samhället är ju uppbyggt på slit och släng. Nu har vi varit tre som håller i det ett tag men börjar få in lite nytt folk med mindre barn som ska ta över när vi slutar. Våra barn börjar bli stora nu, säger Andrea.

100 säljare

På barnmarknaden säljs allt från leksaker till kläder och utklädning men också barnvagnar, bilbarnstolar och mycket, mycket mer. När det gäller kläder är det babystorlekar upp till storlek 170 cm.
– Vi tar in 100 säljare varje gång, säger Andrea.
Den som vill sälja skickar en intresseanmälan och där gäller först till kvarn. För rättvisans skull får de säljare som först anmält sig vara med. Säljaren tilldelas ett nummer som sakerna ska markeras med och det pris man vill ha. Alla priser ska sluta på 0 eller 5. Klockan 17 dagen innan lämnas allt in och den 13 personer stora personalstyrkan tar över och börjar sortera.
– Vi sorterar i kategorier så att det ska vara lätt för den som handlar. Leksaker i ett rum, baby i ett rum och så vidare, säger Andrea.

Överblivet skänks

I kassan skrivs all försäljning in och efteråt summeras varje säljares resultat. Det som inte blir sålt packas ihop och skänks.
– Det tar en hjälporganisation hand om och kör till Ukraina. Det brukar bli minst en lastbil, vi brukar packa ungefär 100 sopsäckar, säger Andrea Wallroth.

SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.