Annons

”Att paddla är fantastiskt!”

En del av oss känner honom redan som en lika garvad som skicklig paddlingsinstruktör. Nu ger onsalabon Pontus Ny ut en bok om sin absoluta favoritsport – ståpaddling. Ett naturnöje han hoppas ska bli vår största hemesterfluga i sommar.

Nöje & Kultur | 07 Juni 2020 16:35

Pontus Ny slutar aldrig att fascineras av de nära-naturen-upplevelser han får av ståpaddlingen. Nu vill han göra sporten till årets hemesterfluga.

FOTO: Privat

OM PONTUS NY

Ålder: 50 år

Bor: Onsala

Familj: sambon Maria Cerboni

Yrke: ståpaddlingsentreprenör och industridesigner

Fritidsintressen: allt som har med vatten att göra och allt som rör på sig – längdskidor på vintern och brädsporter på sommaren

Äter helst: havskräftor

Dricker helst: egenhändigt gjort mineralvatten med citron och/eller äppelcidervinäger

Läser helst: faktaböcker om en massa olika grejer, reseskildringar och böcker om arkitektur, design och inredning

Tittar helst på: har ingen TV men kollar på mycket dokumentärer och en och annan film på Netflix, SVT Play och andra streamingtjänster

Lyssnar helst på: allt möjligt – är musikalisk allätare

Är rädd för: att haven ska förstöras, man ser ju hur de påverkas av naturförstöringen

Hoppas på: att fler människor ska vilja vara ute i naturen, så att fler uppmärksammar hur naturen påverkas av allt skräp vi som privatpersoner bara slänger omkring oss

Drömmer om: att få paddla i Columbia River Gorge, USA - ett väldigt speciellt ställe med downwind och kraftfulla vågor

Motto: Keep i simple – inte alltid så lätt att leva efter kanske, men något man ändå bör sträva emot

Dold talang: är väldigt bra på choklad – är en riktig chokladkännare som kan känna igen många olika chokladsorter

Aktuell: med nya boken Ståpaddla! och nya spännande brädrelaterade hemesteraktiviteter och -kurser

Fascinationen för havet och naturen har funnits sedan barnsben. Som många andra paddlare började Pontus Ny tidigt med kanadensare och kajak. Efterhand övergick intresset för vattensport till att även innefatta surfing – med segel och utan.

Brinner för brädan

Han har paddlat lika mycket inomskärs som utomskärs – hemma och utomlands. Och det är för brädsurfing han genom åren kommit att brinna för allra mest.

– Jag ser egentligen ingen motsättning mellan kanoter och brädor. Men jag tycker personligen att man kommer närmare vattnet och naturen på en bräda, förklarar Pontus Ny.

Föll för ny brädsport

Från mitten av 1980-talet fram till början av 2000-talet handlade livet mest om windsurfing för Ny.

Då gjorde han en ny upptäckt – Stand up Paddling, eller SUP som sporten förkortas. Enkelt förklarat handlar det om paddling, i stående position med fötterna stadigt förankrade på en längre surfingbräda.

En enkel konstruktion, som är betydligt lättare att ta med sig när man ger sig ut i naturen, än exempelvis en kanadensare eller en windsurfingbräda med segel och mast.

Använder gravitationen

Lättillgängligheten är en stor del av charmen, tycker Pontus Ny. Men mest är det möjligheten att växla mellan långsam turpaddling och lekfull vattendans han tilltalas av.

– Jag är ju i grunden brädsportare, så jag gillar att ha kontakt med brädan och när man ståpaddlar kan man använda sig av gravitationen. Man kommer nära elementen och så är det förstås lite spännande också, förklarar Pontus Ny.

Ståpaddla, SUP, Stand Up Paddle, Pontus Ny,
Ståpaddlingens mångsidighet tilltalar Pontus Ny. FOTO: Privat

”Ingen vattenleksak”

Sedan några år tillbaka delar han sin tid mellan konsultjobb som produktutvecklare och industridesigner och egna kurs- och turverksamheten Ståpaddla. Som instruktör och turledare lägger han lika stor tonvikt vid säkerheten, som vid naturupplevelserna han vill bjuda sina kunder på.

Säkerhetskoppel (leash), flytväst och en mobiltelefon i vattentätt fodral är ett måste, även för den som bara är ute efter att få känna sig som ett med Moder Natur för en liten stund.

– Ja, det är obligatoriskt för att man ska kunna ståpaddla så säkert som möjligt. Och självklart måste man även kunna läsa av väder och vind. Säkerheten är viktig. Brädan är ingen vattenleksak, säger Pontus Ny.

Paddlar även vintertid

En ståpaddelbräda av standardformat mäter 3,5 – 4 meter på längden.

– Ju smalare brädan är, desto bättre glid och riktningsstabilitet får den. Men den blir också rankare, säger Pontus Ny.

Kurserna i ståpaddling brukar fylla större delen av sommarhalvåret.

– Men jag paddlar även på vintern. Då är det kallare i vattnet. Det kan bli farligt om man ramlar i. Men farligast är det nog att ge sig ut så här på förvåren. Samtidigt om det kan vara varmt i luften, kan temperaturen i vattnet ligga på fyra till fem grader, säger han.

Pontus bästa säkerhetstips är att alltid klä sig så att man klarar att hamna i vattnet. En annan viktig säkerhetsdetalj, som inte bör underskattas, är det säkerhetskoppel (leash) som förbinder paddlaren med brädan, även då paddlingen resulterar i ett ofrivilligt dopp.

Ståpaddla, SUP, Stand Up Paddle, Pontus Ny,
Säkerheten är A och O för Pontus Ny. FOTO: Privat

”Passar i coronatider”

Den oerfarne som vill ge sig ut på ståpaddeltur gör för säkerhets skull bäst i att först gå en kurs. För de mer erfarna planerar Pontus Ny flera härliga downwindturer med början allra längst ut i Onsalafjorden i sommar. En sommar då vi lär törsta efter nya spännande semesteraktiviteter som går att kombinera hemmasemester, enligt Folkhälsomyndighetens alla restriktioner.

– På senare år har intresset för ståpaddling vuxit enormt. Det är dessutom en semesteraktivitet som passar bra i coronatider. Det ska bli kul att se vad som händer med sporten nu när vi avråds från att resa, avslutar Pontus Ny.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strömmen tillbaka i Onsala

Bostad Nu är de båda elavbrotten som mörklagt Onsala med omnejd under torsdagskvällen åtgärdade. Det meddelar elnä...

Kastade ägg på vägg

Onsala Natten till måndag klockan 00:05 inkom ett samtal till polisen om att någon eller några ska ha kastat ä...

Rådiga grannar förhindrade storbrand

Blåljus Det kunde ha slutat riktigt illa när ett ödehus på Björsmossevägen i Onsala för en stund ...
Annons