DEBATT 2023-06-06 KL. 11:00

Debatt: Tänk om och riv upp panikbeslutet

Debatt: Tänk om och riv upp panikbeslutet
Debatten om skolan går vidare. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

I en artikel i Norra Halland den 12 maj lovar de politiskt ansvariga att man vill satsa på barn och ungdomar i skolan. Varför gör man då tvärtom? Var dessa löften bara tomma ord från den nya skolnämnden?

Plötsligt har skolan blivit drabbad av ett panikbeslut från politikerna som vill dra ner flera tjänster på skolan, det gäller några lärare på hög- och mellanstadiet, det gäller personal i skolans elevhälsoteam och flera assistenter på grundsärskolan. Det skapar oro bland personalen.

Skolnämndens beslut kommer medföra att den återstående personalen riskerar att bli överbelastad.

Personalen på skolan ser att skolnämnden befinner sig för långt bort från verkligheten.

Nämnden sätter budget i balans framför ett långsiktigt arbete med eleverna. De ser röda siffror och tar fram släggan. Det här beslutet kan fortfarande stoppas. Vi vädjar till politikerna att ta sitt förnuft till fånga och backa från dessa kortsiktiga nedskärningar.

Personalen på Kollaskolan, Kungsbacka

Svar:
Kungsbackas skolor har, likt alla verksamheter, en ekonomisk ram att förhålla sig till. Denna beslutades i juni förra året och sedan dess har inte en krona dragits av.

Däremot så har det under våren blivit tydligt att ett antal skolor har dragit på sig utgifter som är högre än skatteintäkterna. Tillfälliga bidrag under pandemiåren är en stor förklaring, likaså förändring av antalet elever i olika klasser. För att kunna bedriva en verkningsfull skolverksamhet, där man kan satsa på våra elever snarare än att jaga underskott, så har nämnden varit tydlig med att vi behöver ha en budget i balans.

Detta gäller även Kollaskolan, inte minst då alternativet vore att övriga skolor betalar underskottet i stället. Det vore varken rättvist eller rimligt.

Om det finns medarbetare som uppfattar detta arbete som "panikbeslut" så är det beklagligt. Arbetet har avhandlats i den lokala samverkansgruppen vid ett antal tillfällen, men framöver så kommer vi att göra fler insatser för att förankra arbetet i hela personalgruppen.

Slutligen; skribenten menar att nämnden ”sätter budget i balans framför ett långsiktigt arbete med eleverna”. Det tycker vi är ett påstående som är både felaktigt och motsägelsefullt. Vi menar att det är precis tvärtom; för att kunna göra riktiga och verkningsfulla satsningar på det viktigaste vi har, nämligen våra barn och elever, så är det en förutsättning att ha ordning och reda på pengarna.

Emanuel Forsell (M), ordförande i nämnden för Förskola och Grundskola
Elin Hysén (L), vice ordförande i nämnden för Förskola och Grundskola
Peter Lundin (C), ledamot i nämnden för Förskola och Grundskola
Jenny Thorbjörnsson (KD), ledamot i nämnden för Förskola och Grundskola
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.