BLÅLJUS 2021-01-12 KL. 07:29

”Heikkinen Breitholtz bör avgå”

Sara Heikkinen Breitholtz bör lämna både sitt jobb som riksdagsledamot och sina lokala politiska uppdrag. Det anser ledande företrädare för Socialdemokraterna.

”Heikkinen Breitholtz bör avgå”Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz utreds av polis efter en olycka för några veckor sedan när hon plötsligt rammade en buss. Polispatrullen misstänkte att hon var drogad, och gjorde en anmälan.

Norra Halland kunde därefter avslöja att politikern varit inblandad i ytterligare två trafikfall tidigare under året.

Olycka två


I februari krockade hon två bilar vid Onsala hemköp, och i april stoppades hon på Inlagsleden sedan ett vittne följt hennes vingliga färd i flera kilometer.

I förhör berättade en polisman:

"Han uppfattade kvinnan som osammanhängande, förvirrad och påverkad av något men hon luktade inte alkohol. (...) Hon känns ostabil och vinglig. Patrull tvingas hålla i hennes armar och hjälper henne till radiobil."

Fallet utreddes av Särskilda åklagarkammaren, men Heikkinen Breitholtz friades. Visserligen hade hon läkemedel i blodet som kunde påverka körningen, men de var utskrivna av läkare, och det gick inte att utesluta att hon råkat feldosera.

– Det ska handla om ett medvetet risktagande, annars är det inget brott. Och det kan hända saker, man kan ju bli sjuk eller få en hjärtinfarkt, sa chefsåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren, som ledde förundersökningen.

Analys av läkemedel


Han leder även den nya utredningen som inletts efter krocken. Där avvaktar man just nu en noggrannare analys av vilka läkemedel som fanns i blodet och vilka halter. Men det är inte omöjligt att åklagaren även denna gång kommer fram till att det var en olycka och inget brott.

Sara Heikkinen Breitholtz har inte velat svara på Norra Hallands frågor, men har på sin egen Facebooksida förklarat den senaste händelsen med att hon sedan länge lider av sjukdomen endometrios och medicinerar mot de starka smärtorna.

Hon hävdar att hon är medveten om risken med påverkan, och skriver:
"Min man och föräldrar har fått köra runt mig, ni anar inte hur ofta. Vill inte sätta mig bakom ratten, för jag kan inte förlåta mig själv om jag skulle köra på någon."

Men frågan är hur medveten hon är, om det tre gånger samma år inträffar trafikfarliga situationer där människor kunnat komma till skada.

Förtroendet är skadat


Hennes politikerkolleger accepterar hur som helst inte förklaringen längre.

– Som jag tidigare sagt så är förtroendet skadat, och jag ser inte hur hon ska kunna fullfölja sitt riksdagsuppdrag i fortsättningen. Socialdemokraterna i Halland gör samma bedömning. Det skriver Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, i ett sms till Norra Halland.

I praktiken innebär det slutet för Heikkinen Breitholtz karriär på riksplanet, även om hon formellt inte kan tvingas avgå under mandatperioden. Ledamöterna i riksdagen är valda på ett personligt mandat och kan sitta kvar till nästkommande val om de inte själva väljer att lämna sitt uppdrag.

Ingen återkoppling


Men även på det lokala planet har Socialdemokraterna tröttnat.
– Vi har inte kvar förtroendet, säger Arbetarekommunens ordförande Ann-Louise Lundqvist.

Hon är framför allt besviken på att hon inte fått någon förklaring eller återkoppling från Sara Heikkinen Breitholtz, trots försök att nå henne.
– Jag vet bara det jag läser, och när jag talar med medlemmar är det ingen som har förtroende längre. Hon borde i alla fall ta en timeout från sin fullmäktigeplats och försöka få ordning på detta. Kanske kan hon komma tillbaka sen.

Norra Halland har vid flera tillfällen sökt Sara Heikkinen Breitholtz för att höra hennes version.
Enligt riksdagsgruppen är hon sjukskriven från sitt uppdrag.

Tidigare i NH:

Vittne till vinglig färd hördes inte


SENASTE TV-NYHETERNA

ISHOCKEY 2022-01-26 KL. 22:05

"Det kändes som en stöld"

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Bättre siffror för Kungsmässan
NYHETER 2022-01-26 KL. 08:00

Bättre siffror för Kungsmässan

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon
BANDY 2022-01-25 KL. 22:47

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-