BLÅLJUS 2021-01-12 KL. 07:29

”Heikkinen Breitholtz bör avgå”

Sara Heikkinen Breitholtz bör lämna både sitt jobb som riksdagsledamot och sina lokala politiska uppdrag. Det anser ledande företrädare för Socialdemokraterna.

”Heikkinen Breitholtz bör avgå”Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz utreds av polis efter en olycka för några veckor sedan när hon plötsligt rammade en buss. Polispatrullen misstänkte att hon var drogad, och gjorde en anmälan.

Norra Halland kunde därefter avslöja att politikern varit inblandad i ytterligare två trafikfall tidigare under året.

Olycka två


I februari krockade hon två bilar vid Onsala hemköp, och i april stoppades hon på Inlagsleden sedan ett vittne följt hennes vingliga färd i flera kilometer.

I förhör berättade en polisman:

"Han uppfattade kvinnan som osammanhängande, förvirrad och påverkad av något men hon luktade inte alkohol. (...) Hon känns ostabil och vinglig. Patrull tvingas hålla i hennes armar och hjälper henne till radiobil."

Fallet utreddes av Särskilda åklagarkammaren, men Heikkinen Breitholtz friades. Visserligen hade hon läkemedel i blodet som kunde påverka körningen, men de var utskrivna av läkare, och det gick inte att utesluta att hon råkat feldosera.

– Det ska handla om ett medvetet risktagande, annars är det inget brott. Och det kan hända saker, man kan ju bli sjuk eller få en hjärtinfarkt, sa chefsåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren, som ledde förundersökningen.

Analys av läkemedel


Han leder även den nya utredningen som inletts efter krocken. Där avvaktar man just nu en noggrannare analys av vilka läkemedel som fanns i blodet och vilka halter. Men det är inte omöjligt att åklagaren även denna gång kommer fram till att det var en olycka och inget brott.

Sara Heikkinen Breitholtz har inte velat svara på Norra Hallands frågor, men har på sin egen Facebooksida förklarat den senaste händelsen med att hon sedan länge lider av sjukdomen endometrios och medicinerar mot de starka smärtorna.

Hon hävdar att hon är medveten om risken med påverkan, och skriver:
"Min man och föräldrar har fått köra runt mig, ni anar inte hur ofta. Vill inte sätta mig bakom ratten, för jag kan inte förlåta mig själv om jag skulle köra på någon."

Men frågan är hur medveten hon är, om det tre gånger samma år inträffar trafikfarliga situationer där människor kunnat komma till skada.

Förtroendet är skadat


Hennes politikerkolleger accepterar hur som helst inte förklaringen längre.

– Som jag tidigare sagt så är förtroendet skadat, och jag ser inte hur hon ska kunna fullfölja sitt riksdagsuppdrag i fortsättningen. Socialdemokraterna i Halland gör samma bedömning. Det skriver Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, i ett sms till Norra Halland.

I praktiken innebär det slutet för Heikkinen Breitholtz karriär på riksplanet, även om hon formellt inte kan tvingas avgå under mandatperioden. Ledamöterna i riksdagen är valda på ett personligt mandat och kan sitta kvar till nästkommande val om de inte själva väljer att lämna sitt uppdrag.

Ingen återkoppling


Men även på det lokala planet har Socialdemokraterna tröttnat.
– Vi har inte kvar förtroendet, säger Arbetarekommunens ordförande Ann-Louise Lundqvist.

Hon är framför allt besviken på att hon inte fått någon förklaring eller återkoppling från Sara Heikkinen Breitholtz, trots försök att nå henne.
– Jag vet bara det jag läser, och när jag talar med medlemmar är det ingen som har förtroende längre. Hon borde i alla fall ta en timeout från sin fullmäktigeplats och försöka få ordning på detta. Kanske kan hon komma tillbaka sen.

Norra Halland har vid flera tillfällen sökt Sara Heikkinen Breitholtz för att höra hennes version.
Enligt riksdagsgruppen är hon sjukskriven från sitt uppdrag.

Tidigare i NH:

Vittne till vinglig färd hördes inte


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.