Annons

"Förtroendet är skadat"

Trycket ökar nu på den drogfyllemisstänkta riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz.

– Förtroendet är skadat. Jag ser oerhört allvarligt på det som hänt, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.(Korrigerad)

Politik | 16 December 2020 10:18

Riksdagsledamot Sara Heikkinen Breitholtz vid förstamajtal 1 maj 2019.

FOTO: Christina Nordwall

Kungsbackapolitikern Sara Heikkinen Breitholtz, som både sitter i riksdagen och i Kungsbackas fullmäktige, misstänks för drograttfylla när hon i fredags eftermiddag körde rakt in i en buss på Onsalavägen.

Varken lokala socialdemokrater eller Socialdemokraterna på riksnivå har tidigare velat kommentera händelsen mer än att det är ”en väldigt tragisk händelse”.

Men sedan Norra Halland kunde berätta att Sara Heikkinen vid ytterligare ett tillfälle i år varit misstänkt för drograttfylla (men friats) väljer nu Socialdemokraterna att ge tydligare besked.

– Riksdagsuppdraget är ett förtroendeuppdrag. Och i det här fallet är förtroendet skadat, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Hon fortsätter:

– Jag ser oerhört allvarligt på det som har hänt och jag för samtal med ledamoten i fråga.

Frågan är om samtalet slutar med att Heikkinen Breitholtz tvingas avsäga sig sitt riksdagsuppdrag.

Dubbelkrock

Samtidigt kan Norra Halland avslöja att riksdagspolitikern även i februari var inblandad i en dubbelkrock.

Enligt ett vittne inträffade krockarna den 20 februari sent på eftermiddagen vid Onsala Hemköp. Då backade riksdagsledamoten rakt in i en parkerad bil. När hon körde åt sidan för att parkera kolliderade hon med lyktstolpe. Ett vittne fick tag på ägaren som gjorde upp med Heikkinen Breitholtz. Men när hon körde därifrån tog hon en snäv sväng och repade sidan på ytterligare en bil. Hon vägrade enligt vittnet att stanna utan försvann från platsen.

Tack vare ett inlägg på Brottsplats Kungsbacka kunde vittnen från den första krocken ge namnet på politikern. När hon kontaktades gick hon med på att betala, och polisanmälan om smitning drogs tillbaka.

Polisutredning

Norra Halland har försökt nå Sara Heikkinen Breitholz utan att lyckas. Hon är sjukskriven, enligt Socialdemokraternas presstjänst.

Olyckan i fredags och misstankarna om drograttfylla utreds nu av polisens enhet för särskilda utredningar, som alltid när det handlar om personer i sekretess-skyddad ställning som till exempel en riksdagsledamot.

Det har förekommit uppgifter om att ett utandningstest visade att Heikkinen Breitholtz även var påverkad av alkohol, men det stämmer inte enligt förundersökningsledare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren.

– Nej, det är inget jag känner igen. Man har tagit blodprov efter misstanke om drogpåverkan, men det resultatet har inte kommit ännu. Jag har fått in alla handlingar, och bilen är tagen i beslag för teknisk undersökning, men något utandningsprov kan jag inte hitta.

– Vi håller på med ett antal utredningsåtgärder, men ingen är delgiven brottsmisstanke ännu.

Läs mer:

Heikkinen misstänks för drogfylla – igen

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Du får rösta på L, Maj-Britt!

Debatt Replik på Maj-Britt Rane Anderssons, S, insändare i NH 8/1–21. Det var så illa som jag misstänkte. Påstå...

”Heikkinen Breitholtz bör avgå”

Trafik Sara Heikkinen Breitholtz bör lämna både sitt jobb som riksdagsledamot och sina lokala politiska uppdrag. Det anser ...

Vittne till vinglig färd hördes inte

Politik Anna följde riksdagspolitikerns farliga bilfärd i flera kilometer och larmade polisen. Inte förrän Norra Halland skrev ...
Annons