Annons

Vittne till vinglig färd hördes inte

Anna följde riksdagspolitikerns farliga bilfärd i flera kilometer och larmade polisen. Inte förrän Norra Halland skrev om fallet fick hon reda på att det var nerlagt.
– Det känns för djäkligt, ingen hörde av sig till mig och bad mig vittna!

Politik | 22 December 2020 10:00

Genrebild - ej från tillfället.

FOTO: Bildmontage, Norra Halland

Riksdagspolitikern Sara Heikkinen Breitholtz (S) som utreds för misstänkt drograttfylla efter krocken med en buss, har som Norra Halland kunnat avslöja varit inblandad i farliga trafiksituationer vid minst två tillfällen tidigare i år.

Den första var den 20 februari när hon kolliderade med två bilar och en lyktstolpe på Hemköps parkering i Onsala. En anmälan om smitning drogs tillbaka sedan hon gjort upp i godo med de två drabbade bilägarna.

Kom sladdande bakifrån

Den 22 april var det dags igen. Ett vittne, som vill vara anonymt och vi kallar Anna, var på förmiddagen på väg från Onsala mot E6 när plötsligt en bil kom sladdande bakifrån.

– Jag förstod på fem sekunder att något inte stod rätt till. Vid Bedagården körde jag in på en busshållplats för att släppa förbi henne och larmade 112. Jag blev kopplad till Kungsbackapolisen och sen följde jag efter bilen.

Anna berättar om en vådlig färd.

– Hon var över i fel körfält flera gånger, andra gånger höll hon på att köra ner i diket. När hon kom till rödljusen vid Forsbäck stannade hon i vänsterfil. Hon öppnade dörren och verkade vara på väg ur bilen, sen stängde hon dörren igen och körde rakt över de heldragna linjerna och in mot Kungsbacka.

Vid Forsbäck körde politikern rakt över heldragna linjer enligt vittnet.

När Anna närmade sig motorvägsavfarten fick hon besked om att en polispatrull hade fått ögonkontakt med den trafikfarliga bilisten, och hon själv kunde svänga ut på motorvägen och släppa ärendet.

– Men även uppe på bron körde hon så vingligt att andra bilister fick bromsa in och köra åt sidan för att släppa förbi henne.

Läste i Norra Halland

Att det var Sara Heikkinen Breitholtz upptäckte Anna först senare när hon av nyfikenhet kollade bilnumret. Hon var hur som helst nöjd med att hon kunnat hjälpa till med att få fast en trafikfarlig bilist.

– Men sen hörde jag ingenting, förrän jag läste i Norra Halland att utredningen lagts ner! Det känns för djäkligt att ingen från polisen ringde och vill höra mina vittnesuppgifter!

Polispatrullen som stoppade Sara Heikkinen bekräftar i sin rapport uppgifterna om en farlig färd.

”Bilen vinglar kraftigt och svänger ut i spärrområdet precis innan rondellen för att sedan hålla på att köra ner i diket. (…) vinglar kraftigt och är över i motsatt körbana och nästan ner i diket.

“Patrull tvingas hålla i hennes armar”

När bilen stoppats får poliserna hjälpa föraren ur bilen. En av poliserna berättar i förhör:

”Han uppfattade kvinna som osammanhängande, förvirrad och påverkad av något men hon luktade inte alkohol. (…) Hon känns ostabil och vinglig. Patrull tvingas hålla i hennes armar och hjälper henne till radiobil.”

I förhöret med Heikkinen Breitholtz är det lite oklart vad som exakt sägs, eftersom det mesta är sekretessbelagt. Men hon berättar om sin medicinering mot den smärtsamma sjukdomen endometrios, och att hon är medveten om risken med påverkan.

”Min man och föräldrar har fått köra runt mig, ni anar inte hur ofta. Vill inte sätta mig bakom ratten, för jag kan inte förlåta mig själv om jag skulle köra på någon.”

“Hade nog med uppgifter”

Drogtestet visade enbart på halter av läkemedel på recept, och bedömningen gjordes att om politikern varit påverkad var det utan uppsåt, och därmed inte brottsligt.

Men frågan är om Annas vittnesmål kunde ändrat på den saken? Polispatrullen som stannade bilen fick inte tag på henne just då, men det hade gått att söka henne under utredningen.

– Jag vet inte om det kom fram att hon förföljt bilen, men flera poliser hade åkt efter, så vi hade nog med uppgifter, menar chefsåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren, som leder förundersökningen mot Heikkinen Breitholtz.

Om man kör så trafikfarligt, hur kan det då inte vara vårdslöshet?
– Det ska handla om ett medvetet risktagande, annars är det inget brott. Och det kan hända saker, man kan ju bli sjuk eller få en hjärtinfarkt.

Jo, men man får väl inte hjärtinfarkt under sex kilometer?
– Nu får du ge dig. Är det inget brott, så ska det skrivas av, annars ska vi gå vidare med det, oavsett om personen heter Kalle eller är riksdagsledamot. Vi skyddar ingen.

Jag förstår, men en del kan ha fått för sig det.
– Vi gör vårt jobb så gott det går. Är vittnet inte nöjt kan hon begära överprövning av beslutet. Visserligen är hon som enbart vittne inte saklegitim (behörig), men den åklagare som prövar beslutet kan välja att titta på utredningen ändå.

Norra Halland har vid flera tillfällen sökt Sara Heikkinen Breitholtz för att höra hennes version.

Tidigare i NH:

Heikkinen Beritholtz vill hitta “riskfri medicinering”

“Smärtan orsakade olyckan”

“Förtroendet är skadat”

Riksdagsledamot misstänkt för drograttfylla – igen

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Hur är det möjligt att man kan få ett smitningsbrott nerlagt bara för att man gör upp i godo med motparten, i det här fallet två bilister? Man kan alltså köpa sig fri från brott med tillräckligt stor plånbok?
    Fritt fram att åberopa receptbelagda mediciner som orsak vid framförande av fordon på ett livsfarligt sätt.. Egna ansvaret tydligen satt ur spel, lika inför lagen, fan tro’t..
    /Stefan

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...

Krister är Kungsbackas nya polischef

Familj Krister Adolfsson lyssnar på KSMB och Ebba Grön och söndagsåker gärna i någon av sina ...
Annons