Dyrare inköp för krögarna men knappt några prishöjningar bland kommunens restauranger. Just laxen men även sillar är stora favoriter bland våra lokala julbord. Folk besöker fortfarande krogen men snittnotan har gått ner nu i lågkonjunkturen märker stadens krögare.
Oavsett jul eller en vanlig höstdag så märks skillnaderna i lågkonjunkturen. Krogarna i Kungsbacka vittnar fortfarande om en hel del folk som kommer ut fortfarande och inte bara sitter hemma.
– Snittnotan har gått ner men jag tycker att det är trevligare stämning, det blir mindre fylla men då tjänar vi mindre pengar. Istället för en flaska Amarone så köper man ett billigare vin eller istället för en flaska husets väljer man ett glas.
Storgatan 1 brukar vara ett populärt ställe att äta julbord på. De har öppet i år mellan 18 november–22 december. Priset kommer vara samma som förra året – 695 kronor.
– Vi har ett klassiskt julbord med vissa specialliter. Exempelvis vår bohuslänska äggost. säger Fredrik Wall på Storgatan 1.
Märker ni av något av lågkonjunkturen?
Inte riktigt samma tryck, vid samma tid förra året var vi fullbokade nästan hela tiden. Nu finns det platser kvar på hälften av julborden.
Var ligger den största kostnadsökningen för er?
– Har inte sett alla priserna, leverantörerna har hållit länge på prislistan. Fisk har blivit vansinnigt mycket högre. Ta laxfilé, fjol kostade den 120kr/kg, nu 200 kr/kg. Sill för inläggning kosta förra året 70 kr/kg, nu är det 120kr/kg.
Vilken specialitet vill du lyfta hos er?
Hemgjorda sillar - gör vi en pepparotsill - då ska folk gråta av styrkan pepparroten, man ska få en käftsmäll.
Forsgårdens GK Robins mycket populära golfkrog har julbord på fredagar som tidigare år mellan 17 november–15 december. Priset kommer vara 595 kr exklusive moms.
– Ett klassiskt svenskt julbord, säger Robin Dönges.
Märker ni av något av lågkonjunkturen?
- Privatsidan bokar inte så mycket ännu, det är lite tidigt ännu att utläsa.
Var ligger den största kostnadsökningen för er?
– Laxen
Vilken specialitet vill du lyfta hos er?
– Vår varmrökta lax.
Vallda golf har ett julbord som folk vallfärdat till under många år nu.
Mellan den 23/11 - 21/12, grundtider är onsdag-söndag mestadels kvällstid. Priset är samma som förra året – 895 kronor.
– Det är ett fullt klassiskt julbord som är portionerat på en buffé, säger Fanny Comstedt som är delägare och driver Restaurang Vallda.
Märker ni av något av lågkonjunkturen?
– Klart att det märks, gäster och folk i samhället är försiktiga. Det är inte riktigt samma tryck som det varit under högkonjunktur.
Var ligger den största kostnadsökningen för er?
– Det är ju inköpen, råvaror har gått upp och en del har rusat iväg i pris.
Vilken specialitet vill du lyfta hos er?
- Den asiatiska laxen är en stor favorit hos många.
Rum 35 som ligger i hotell Halland mitt i Kungsbacka satsar på ett klassiskt svenskt julbord.
Mellan sista veckan i november till några dagar innan jul kommer de ha julbord för 695 kronor.
– Det kommer vara mycket sill, lax, rökt viltkött och massa annat gott, säger Joaquim Thorbing på Rum 35.
Märker ni av något av lågkonjunkturen?
– Det känns som att det blir ett oväntat bra julbordsår, vi har redan fullbokat vissa dagar.
Var ligger den största kostnadsökningen för er?
– Fisken, laxen har skenat i pris. Man märker att fläskköttet springer iväg som kostnad och det är en del fläskkött i julborden.
Vilken specialitet vill du lyfta hos er?
– Vi gör våra egna sillinläggningar, sotar och kallröker laxen.
Joaquim Thorbing på Rum 35 tycker att det ser bra ut inför säsongen med julbord. Foto: John Skoglund
Fastighetsägaren försöker hitta nya hyresgäster
I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.