NYHETER 2022-05-31 KL. 07:00

Bygglovsstrid fortsätter efter mer än 15 år

Av Kristian Alm

I mer än 15 år har det pågått en kamp mellan byggnadsnämnden och paret i Åsa som byggt en exklusiv villa utan att följa bygglovet. Advokatutredning, förlikning och och dryga viten har inte hjälpt. Nu gör kommunen ännu ett försök att få rätsida på bygget.

Bygglovsstrid fortsätter efter mer än 15 år
Trots att båda byggloven säger något annat har det blivit en hel bottenvåning med panoramafönster. Foto: Byggnadsförvaltningen

Historien börjar 2006. Det handlar om en tomt i södra Åsa med unik utsikt över havet. Den 31 augusti detta år fick ägarna rätt att riva sin sommarstuga och istället bygga en flott villa på 236 kvadratmeter.
Men grannar upptäckte snabbt att bygget inte följde planen. Murar uppfördes för nära tomtgränsen, det blev ett stort trädäck med pool, och två våningar med panoramafönster mot havet i stället för en.
Det pampiga huset var i och för sig knappast störande för förbipasserande. Varken pool eller panoramafönster gick mer än att ana bakom häcken eller från stranden. Men det följde definitivt inte bygglovet. Och det var av förståeliga skäl ganska irriterande för laglydiga grannar, som själva accepterat kraven i den nya detaljplanen.

Mycket bråk
– De byggde för stort och skymde delvis vår havsutsikt. Vi var tre grannar som överklagade, säger Gunnar Broberg som har hus intill.
– Det blev mycket bråk, men byggnadsnämnden tog inte någon hänsyn till vad vi sa överhuvudtaget. Men till saken hör att jag varit samhällsbyggare i Mölndal, och fick tag på någon som kunde de här sakerna, och visste hur man skulle räkna på bygghöjd.
Så i maj 2008 beslöt byggnadsnämnden till slut att huset skulle återställas till det som bygglovet sade. Gunnar och hustrun Kajsa Broberg var nöjda.
Föga kunde de ana hur komplicerad processen skulle bli. Då var Gunnar 76 år gammal. I dag är han 92, och har nog gett upp förhoppningen att någonsin se ett slut på bygghärvan.
– Det var intressant att du ringde, jag visste inte hur det låg till med ärendet. De andra grannarna gav upp för flera år sedan, de tröttnade på galenskaperna, säger han.
Men låt oss gå tillbaka till 2008.
Husägaren kontrade snabbt med en ansökan om bygglov för de olika överträdelserna i efterhand men fick nej. Det startade en rättskarusell med ständiga överklaganden. I Norra Halland gick historien under namnet "poolmannen".
Inget hjälpte. Byggnadsnämnden fick rätt hela vägen.

Hotade med vite
Men paret som äger sommarvillan vägrade följa domen. Då kontrade byggnadsnämnden med vite på 100 000 kronor, och hot om att döma ut ännu högre viten om inte huset rättades till.
Nu är det så märkligt i byggnadsbyråkratin, att inte bara beslut utan även viten kan överklagas och vandra uppåt i domstolskedjan. Och överklagade, det gjorde förstås Åsaparet.
Ännu en sommar gick det alltså bra att bada i poolen och titta ut över skärgården och Nidingen från panoramafönstren. Och ännu en sommar. Och ännu en sommar...
Byggnadsnämnden begärde ytterligare viten. Sammanlagt hotade 600 000 kronor för fönster och pool. Alla viten överklagades.
Hur många av dem som till slut dömdes ut har inte på ett enkelt sätt gått att utröna, men att lagtrotset kostade paret en rejäl slant står klart.

Ny taktik
Men 2013 hittade de en ny väg. De lämnade helt enkelt in en ny bygglovsansökan där de delvis gick kommunen till mötes, men delvis vill få rätta att bygga som de redan gjort.
Bygglovsnämnden, rejält trött på historien, gick med på kompromissen.
Peter Sebestyen, enhetschef på bygglovsavdelningen, menar att det finns en vits med det.
– Både vi tjänstepersoner och politikerna ser ogärna att man tvingas riva hus, det är ju kapitalförstöring. Vi försöker hellre hitta en rimlig nivå som ändå följer intentionerna med plan- och bygglagen.
– Det här ärendet har nuvarande nämnd och handläggare ”ärvt” och man kan ana att man tidigare varit lite för snälla vilket har utnyttjats av fastighetsägarna.
Det blev alltså bygglov, som inte helt oväntat överklagades av de irriterade grannarna som nu levt med ärendet i sju år.
Men den här gången fick "poolmannen" rätt i högsta instans.
Så 2013 tog det alltså äntligen slut?

Började om
Inte alls.
Så här står det i byggförvaltningens så kallade ärendeblad, där alla bygglovsrelaterade händelser på fastigheter noteras:
”2015-08-17 meddelar Gunnar Broberg att husets utseende inte överensstämmer med ritningarna för bygglovet."
Det visade sig att Åsaparet även denna gång struntat i bygglovet. Än en gång orkar Gunnar och Kajsa Broberg slå larm.
Men byggnadsnämnden vill inte ge sig in i råttboet igen: de beslutar att inte vidta några åtgärder.
Så lätt ger sig inte paret Broberg, de överklagar och länsstyrelsen ger dem rätt. Byggnadsnämnden har inte genomfört en tillräcklig utredning – börja om!
Nu kände byggnadsförvaltningen, som hunnit byta handläggare för ärendet ett par gånger, att det hela gled dem ur händerna. Vad var egentligen fastslaget i olika instanser, och vilka bygglov gällde?

Advokatgenomgång
Man beslöt att anlita advokatfirman Glimstedt som gick igenom inte mindre än 300 handlingar och ärenden för fastigheten och därefter presenterade en läget för tjänstemän och politiker.
Men inte ens advokatfirmans experter var helt säkra på hur allt låg till. I kommentarer efter utredningen var det flera frågetecken, där advokaten i ett par fall tvingas konstatera att de gett upp: "jag har inte knäckt vidare på sistnämnda fråga".
Summa summarum blev i alla fall att kommunen än en gång tog i med hårdhandskarna: följ bygglovet eller betala vite på 200 000 kronor!
Bara för att misslyckas på nytt. Åsaparet kontrade med de hade fem år på sig att bygga, och att den tiden inte gått ut. Innan dess går det inte att kräva något. Och länsstyrelsen höll med, byggnadsnämnden hade valt fel lagparagraf!

Flopp
Nytt försök med rätt paragraf. Flopp igen. Länsstyrelsen skickade tillbaka det med kommentaren att nämnden inte varit tillräckligt tydlig i vad som är fel, och inte heller förklarat varför svartbygget inte är preskriberat – det har ju gått tio år från det första bygglovet.
Och nu är vi framme i nutid. Den 21 april skickades ännu ett föreläggande ut, denna gång oerhört petigt med bilagor och förklaringar.
– Det känns inte bra att behöva lägga sin tid på sånt här, i stället för alla de som betalt dyrt för att få sina bygglov i tid, säger Peter Sebestyen.
– Men jag hoppas det ska komma till ett avslut nu.
Och kanske blir det här sista sommaren när Åsaparet kan titta ut genom sina panoramafönster på den makalösa havsutsikten?
92-årige Gunnar Broberg är skeptisk, och man har nog anledning att hålla med. Och oavsett hur det går får tyvärr inte hustrun Kajsa veta det – hon avled i höstas.
Vad Åsaparet själv tycker vet vi inte. De har inte svarat på telefon eller mejl, när vi sökt dem.
Men den 18 maj överklagade de kommunens nya krav...
SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.