NATIVE 2022-01-11 KL. 19:00

Kommer fotbollens popularitet öka 2022?

Fotbollen har haft ett turbulent år där klyftan mellan de största och minsta klubbarna har ökat ytterligare. Detta faktum blev uppenbart när tolv europeiska storklubbar bröt sig ur sina respektive inhemska ligor för att lansera en egen stängd liga – Super Leauge.

Kommer fotbollens popularitet öka 2022?

TV-klipp och nyheter

Real Madrids president Florentino Perez, som är en av klubbarna som brutit sig ur, försvarade beslutet med att poängtera att detta kommer innebära bättre kvalitet på fotbollen, större ekonomiska resurser och en ärlig chans att hindra stater från att ”äga” fotbollsklubbar, likt Manchester City och Paris Saint Germain.

Perez hävdar att folk idag inte vill titta på hela matcher och därför måste fotbollen kanske anpassa sig därefter och därmed korta ned matcherna. Finns det någon sanning i det Florentino Perez säger, eller kommer fotbollen öka ytterligare i popularitet 2022?

Fotboll är världens populäraste sport både för deltagare och åskådare. Sporten har runt 250 miljoner officiella utövare runt om i världen och VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien 2018 sågs av hisnande 1.2 miljarder människor. I takt med fotbollens framfart har andra kommersiella aktörer tagit del av sportens globala status, som exempelvis betting och sponsorer - som blivit en självklar del av sporten. Sportspelbranschen har till exempel blivit alltmer populär och är tack vare den tekniska utvecklingen och de enkla applikationerna verkligen en del av den moderna idrottsvärlden. I takt med fotbollens globalisering har länder som USA, Indien och Kina som ännu inte är stormakter inom fotboll men fortfarande är enorma länder, visat upp positiva siffror för fotbollens popularitet. Enbart i USA har fotbollen ökat markant i popularitet i hård konkurrens med de inhemska sporterna. Även om intresset för fotboll är mindre än i Europa har amerikaner fått upp ögonen för fotbollen och intresset ökar med cirka 1 % per år i landet och 32% av landets befolkning anser sig vara fotbollsintresserade. Nordamerika kommer vara värd för fotbolls-VM 2026 något som lär öka fotbollens status ännu mer.

Situationen i Sverige

Fotbollen är Sveriges nationalsport och Svenska Fotbollsförbundet är landets största förbund med över 600 000 utövare. Herrfotbollens popularitet i Sverige är ohotad då herrarnas fotbollsallsvenska är landets största liga med ett ständigt publiksnitt på runt 9000 och med ett herrlandslag som ideligen lyckas kvalificera sig till mästerskapen under Janne Anderssons ledning.

Damfotbollen är på uppgång med en damallsvenska som gjort en rejäl publikökning senaste åren och som ökade hela 11% i publik under 2019, vilket innebär att Damallsvenskan är landets åttonde populäraste idrottsliga. I år slogs även publikrekordet i Damallsvenskan när Hammarby tog emot AIK på Tele2 Arena. Enorma 18 537 personer såg hemmalaget Hammarby vinna matchen med 4-1. Damfotbollen har inte enbart skördat framgång på hemmaplan utan även på den internationella scenen. Damlandslaget nådde i år en imponerande OS-final mot Kanada, som snöpligt förlorades på straffar. De svenska stjärnorna möttes ändå av ett svenskt jubel och en av Sverige bästa spelare, Fridolina Rolfö har nominerats till Jerringpriset 2021.

Super Leauge blev ett fiasko
Super Leauge möttes av ramaskri från både supportrar och UEFA, som i slutändan hotade att utesluta alla klubbar som inte drog sig ur projektet. Florentino Perez hade även ett avslutande argument där han hävdade att fotbollen tappade i popularitet, speciellt bland målgruppen som i stället för att titta på fotboll ägnar sig åt annan underhållning på andra plattformar.

Perez argument är svåra att försvara när över en miljard människor sitter bänkade framför tv:n för att titta VM-finalen. Givetvis kommer det alltid finnas konkurrerande underhållning till fotbollen, som trots allt har en ohotad ställning. Men så här i juletid är det viktigt att tala sanning och därför kan man konstatera att sifforna inte ljuger, fotbollens popularitet ökar världen över och Florentino Perez får nog erkänna att Super Leauge lanserades inte på grund av sviktande siffror för fotbollen, utan av girighet.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.