Annons

Möbler söker nya användare

För ett halvt år sedan lades kommunens återvinningsprojekt Magasinet ner. Men ännu har man inte fått riktig snurr på den digitala ersättaren Återvinsten.

– Vi hade mycket nytta av Magasinet, medger projektsamordnarna Jenny Törn och Lena Regestam.

Politik | 01 Mars 2020 15:18

– Titta, de här kombinerade stol-borden var jag själv med och köpte in för 15 år sedan för att de var så flexibla. De har stått på Elof Lindälv, konstaterar Lena Regestam.

FOTO: Kristian Alm

I höstas stängde den kommunala återvinningsverksamheten Magasinet. Under ledning av två anställda, arbetstränade då fem personer genom att renovera möbler och materiel som blivit över vid flyttar och ombyggnader av kommunala verksamheter. 

Reparerar och bygger om

Vid Norra Hallands besök i augusti samsades whiteboards och höjbara skrivbord med ergonomiska pallar, barnstolar, lekredskap och mycket mer. 
– Vi reparerar och bygger om. Slitna möbler kan vi måla om, ett monsterstort skrivbord som ingen vill ha längre kan få en ny mindre skiva, berättade Patrik Johansson som lett verksamheten i fem år. 

Men Magasinet kom i kläm mellan två förvaltningar. Möbelhanteringen hörde hemma hos Service, medan arbetsträningen betalades av Gymnasium och arbetsmarknad. Hos dem fanns även annan liknande arbetsträning, och Gymnasieförvaltningen ville inte betala längre. Service å sin sida ville inte betala för de två arbetsledartjänsterna.

gasinet bakom Elektronen är full med möbler som väntar på ny användning.

Återvinsten 

Magasinet stängdes. I stället ska det interna ”Blocket” som kallas Återvinsten användas för utannonsering av överblivna möbler och prylar, och man kan även efterlysa om man behöver något.
– Kommunen blir hela tiden bättre på att nyttja Återvinsten, säger Thomas Nilsson enhetschef på Service.

Det stämmer säkert. Men fortfarande är det många möbler som inte hittar något nytt hem. Av 371 upplagda annonser förra året var det bara hälften, 183 stycken, som fick napp. De som blir över lagras i den lokal där Magasinet höll till, i väntan på en ny användare.

Möblerar om arbetsplatser

Jenny Törn och Lena Regestam är projektsamordnare på Service och arbetar med att möblera kommunala arbetsplatser. Vi träffas i Magasinet, som fortfarande är en lagerlokal.

– Vi försöker i första hand återanvända möbler. När nu Stadshuset byggts om har vi inte köpt in ett enda skrivbord. Det är samma som stod där tidigare, plus en del från Teknikgatan där Invid och familjeomsorg höll till, säger Jenny Törn.

Fast ett bord har ni väl köpt – ett pingisbord?

– Ah, haha, ja, det blev ju en historia som gick ända upp till högsta ledningen….

Det kombinerade pingis- och konferensbordet har Norra Halland berättat om tidigare. Det eleganta bordet var en felleverans, och kostade därför bara 5 000 kronor i stället för listpriset 50 000. Men det spreds snabbt rykten om ”lyxinköpet”, som ett tag påstods ha kostat hela 100 000 kronor.

– Men nu ser vi att det ofta används för pingis på rasterna, säger Lena Regestam.

Har inte fått fart

Eftersom arbetet i Stadshuset numera är ”aktivitetsbaserat” utan egen arbetsplats, blev det en massa hyllor och hurtsar över.

– En del av dem har skickats vidare till skolor som behövde fler, men resten står där borta!

Men Lena Regestam och Jenny Törn tycker att det är trist att Magasinet lagts ner.

– Vi hade mycket hjälp därifrån, både med tips om vad som kommit in, och renovering av möbler. Återvinsten har inte riktigt fått fart än, det borde nog marknadsföras bättre på kommunens intranät.

Det fanns en rädsla att förvaltningar skulle börja slänga saker när Magasinet lades ner, men de två hoppas att det inte sker.

– Om vi inte själva kan använda det, har vi nu även ett avtal med ett företag som köper in begagnade möbler, så en del av det som blir över hamnar där.

Matchningar som lyckats på kommunens sajt Återvinsten.

Läs också: 

Magasinet läggs ner

Nerläggning av Magasinet ifrågasätts 

Magasinets nerläggning debatterades

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Två häktade efter mordförsök

Blåljus De två män som under helgen anhölls efter att ha gått till attack med knivar på en ...

Corona slår mot Liberalerna

Politik Politik kan vara farligt. Just nu ligger delar av Liberalernas ledning nerbäddade i covid. – Jag har nog aldrig sovit ...

Ännu mer corona i avloppet

Vård Det andra provet på covidvirus i Kungsbackas avloppsvatten visar ännu högre siffror, långt över Göteborg. – Olika reningsverk ...
Annons