I Magasinet har möbler och prylar renoverats av folk som arbetstränar.

FOTO: Kristian Alm

Verksamheten har funnits i många år, och kallades tidigare för Hakegruppen. Nu håller man till i en stor lagerlokal intill Elektronen. Under ledning av två anställda har fram till denna vecka fem personer arbetstränat genom att renovera möbler och materiel som blivit över vid flyttar och renoveringar av kommunala verksamheter.

Whiteboards och höjbara skrivbord samsas med ergonomiska pallar, barnstolar, lekredskap och mycket mer.
– Vi reparerar och bygger om. Slitna möbler kan vi måla om, ett monsterstort skrivbord som ingen vill ha längre kan få en ny mindre skiva, berättar Patrik Johansson som leder verksamheten sedan fem år tillbaka.
Kanalen för att hitta prylar är ett slags internt Blocket som kallas Återvinsten, där man kan lägga ut överblivna prylar, och även efterlysa saker man behöver. 

Men det är inte alltid det sker. Ibland blir det rena räddningsaktionerna.
– Vi ryckte ut och hämtade whiteboards och projektorer när Bräckaskolan skulle byggas om, annars hade risken varit att de slängts, berättar Daniel Marberg, som arbetstränat på Magasinet sedan i våras.
Att renovera ett skötbord som kostar flera tusen att köpa nytt, eller att ta hand om kranar och dörrstängare när en lokal rivs, kan spara stora pengar åt kommunen.  
– Så är det, även om jag tycker att den stora vinsten är arbetsträningen och möjligheten att få något vettigt att göra och sen ta sig ut på arbetsmarknaden, säger Patrik Johansson.

Men nu är det slut. Om ett par veckor låser Patrik dörren och börjar ett nytt jobb. Gymnasieförvaltningen som betalar för arbetsträningen anser att man kan klara den på sin andra enhet som kallas Kompetensverkstan. Och förvaltningen för Service vill inte satsa egna personalresurser på Magasinet.
– Vi har en bra arbetsmarknad i Kungsbacka, och nytt sätt att arbeta. Vi klarar arbetsträningen på Kompetensverkstan, det är inte så många som har behov längre.  Det handlar om att se till skattebetalarnas pengar, säger verksamhetschef Karin Zetterman på förvaltningen för Gymnasium och arbetsmarknad.
På Serviceförvaltningen var ansvariga på semester när Norra Halland ringde, men enhetschef Mats Söderström har en ungefärlig bild av läget.
– Det blev ett snabbt beslut strax före sommaren. Tanken är att vi ska klara det med nättjänsten Återvinsten, möbler och saker ska inte behöva mellanlagras utan gå direkt till dem som behöver dem.
Men om de behöver repareras?
– Ja, det blir ju mer jobb för våra vaktmästare och tekniker.
Hinner de med det?
– Självklart är det en risk att mer kommer att köras till tippen. Jag tycker Magasinet har gjort ett jättebra jobb, det kommer att märkas att de stänger. 

För Patrik Johansson är det med sorg i hjärtat han lämnar verksamheten för ett nytt jobb i kommunen. 
– Jag har mått skitdåligt, och försökt få till en ändring av beslutet. Jag tycker att man i stället kunde utvecklat verksamheten, det finns så mycket mer man kunde göra. Det talas ju så mycket om samarbete inom kommunen och ”Ett Kungsbacka”…

Ansvarig politiker för Serviceförvaltningen är kommunalrådet Fredrik Hansson (C).
– Jag har inte hört talas om stängningen. Det låter sorgligt, det har ju varit en win-win-verksamhet. Jag får informera mig mer när jag kommer tillbaka efter semestern.