Annons

Debatt: Höj straffet för sexköp

Debatt | 31 Maj 2020 15:55

Debattörerna vill se skärpta straff för sexköp.

FOTO: Pixabay

Att köpa sex – en handling som gör en medmänniska till ett objekt att använda. En handling som innebär att du sponsrar människohandel och ekonomiskt stödjer kriminella nätverk.

Varje dag köper män sex av kvinnor, män, ungdomar i utsatt position. De är kändisar, polismän, toppolitiker, okändisar, pappor, bröder, morfäder, farfäder, killar som vill få sin första sexuella erfarenhet.

Djupt ångerfulla

När de åker fast är de djupt ångerfulla, säger att de tar ansvar för sina handlingar och misstag. Men vem tar ansvar för det övergrepp som någon blivit utsatt för?

Att gång på gång bli utnyttjad, misshandlad, vara med om eskalerande våld, tänka på en familj man kanske behöver försörja, behöva hjälp ur ett missbruk, föra våld på sig själv eftersom man är utan kontaktnät, utelämnad och ensam – det gör djupa sår i människan.

Behov av stödinsatser

Sympatin, empatin, omtanken bör ges den våldsutsatta. Majoriteten av de som idag utnyttjas i prostitution eller människohandel har ofta ett stort behov av stödinsatser för att bearbeta trauman och kunna gå vidare. Den specialiserade hjälp som idag finns är framförallt koncentrerad till våra tre största städer: Stockholm, Göteborg och Malmö. Men hjälpen behöver finnas i hela landet, övergrepp är inte ett storstadsfenomen.

Ingen köper sex som steg ett. Många gränser passeras innan män blir förövare eller våldsverkare. Den spiralen måste stoppas.

• Höj straffvärdet för köp av sexuella tjänster. Jämför gärna med andra typer av sexuella övergrepp eller misshandel.

• Ge den utsatta rätt till stöd, inte bara i ett akut skede utan över tid.

• Ge den utsatta status som brottsoffer.

• Förebyggande insatser mot porr, arbete med mans- och kvinnosyn för våra ungdomar, möjlighet att få prata om sexualitet och rätten till sin egen kropp.

• Vi måste börja med oss själva. Hur pratar vi med varandra och våra barn och ungdomar kring sexualitet, relationer, svartsjuka eller makt över andra?

Läs också:

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Krönika: Tyck inte synd om Hans Forsberg

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Vi kan ordna stödet inom kommunen

Debatt I Kungsbacka kommun är det Individ-och familjeomsorgen som enligt reglemente ansvarar för bistånd till personer med psykiska funktionshinder. ...

Debatt: En viktig funktion tas bort för de utsatta

Debatt Efter mötet med nämnden för individ och familjeomsorg, torsdagen 17/9, känner vi stor frustration över beslutet att ...

Debatt: Har du koll på barnen?

Debatt När man närmar sig 80 och det tar emot både i kropp och knopp börjar man fundera ...
Annons