Annons

Debatt: Höj straffet för sexköp

Debatt | 31 Maj 2020 15:55

Debattörerna vill se skärpta straff för sexköp.

FOTO: Pixabay

Att köpa sex – en handling som gör en medmänniska till ett objekt att använda. En handling som innebär att du sponsrar människohandel och ekonomiskt stödjer kriminella nätverk.

Varje dag köper män sex av kvinnor, män, ungdomar i utsatt position. De är kändisar, polismän, toppolitiker, okändisar, pappor, bröder, morfäder, farfäder, killar som vill få sin första sexuella erfarenhet.

Djupt ångerfulla

När de åker fast är de djupt ångerfulla, säger att de tar ansvar för sina handlingar och misstag. Men vem tar ansvar för det övergrepp som någon blivit utsatt för?

Att gång på gång bli utnyttjad, misshandlad, vara med om eskalerande våld, tänka på en familj man kanske behöver försörja, behöva hjälp ur ett missbruk, föra våld på sig själv eftersom man är utan kontaktnät, utelämnad och ensam – det gör djupa sår i människan.

Behov av stödinsatser

Sympatin, empatin, omtanken bör ges den våldsutsatta. Majoriteten av de som idag utnyttjas i prostitution eller människohandel har ofta ett stort behov av stödinsatser för att bearbeta trauman och kunna gå vidare. Den specialiserade hjälp som idag finns är framförallt koncentrerad till våra tre största städer: Stockholm, Göteborg och Malmö. Men hjälpen behöver finnas i hela landet, övergrepp är inte ett storstadsfenomen.

Ingen köper sex som steg ett. Många gränser passeras innan män blir förövare eller våldsverkare. Den spiralen måste stoppas.

• Höj straffvärdet för köp av sexuella tjänster. Jämför gärna med andra typer av sexuella övergrepp eller misshandel.

• Ge den utsatta rätt till stöd, inte bara i ett akut skede utan över tid.

• Ge den utsatta status som brottsoffer.

• Förebyggande insatser mot porr, arbete med mans- och kvinnosyn för våra ungdomar, möjlighet att få prata om sexualitet och rätten till sin egen kropp.

• Vi måste börja med oss själva. Hur pratar vi med varandra och våra barn och ungdomar kring sexualitet, relationer, svartsjuka eller makt över andra?

Läs också:

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Krönika: Tyck inte synd om Hans Forsberg

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Skyll inte på en 30 år gammal vårdreform

Debatt Replik till Torbjörn Jonsson, i Norra Halland 3/7 Många – med dem Torbjörn Jonson i NH den 3 juli – menar ...

Debatt: Ska hälften svälta ihjäl?

Debatt J’ACCUSE! (= Jag anklagar!) (Så inledde Emile Zolà sin artikel i ett stort angrepp på den antisemitiska Dreyfusaffären 1905.) Mycket ...

Debatt: MSB måste gripa in

Debatt Företag som medvetet levererar ej fungerande och ej godkänd utrustning orsakar att personer smittas och till och med ...
Annons