Annons

Närodlade blommor för klimatsmart bukett

Att inreda med snittblommor är mycket populärt, men ofta är det höljt i dunkel varifrån buketten kommer. Det är något som designern och kungsbackabon Hanna Wendelbo vill ändra på. Nu är hon aktuell med boken Hannas blommor & blad.
Nyheter | 17 Oktober 2020 21:00

Hanna Wendelbo vill inspirera fler att konsumera hållbara, närproducerade blommor efter säsong.

FOTO: Hanna Wendelbo

När Hanna Wendelbo flyttade till hus i Kungsbacka för 13 år sedan väcktes hennes intresse för odling. Till en början var det mest grönsaker, men med tiden övergick passionen till att gälla blommor.
 
– Jag har upptäckt att blommorna ger mig så mycket inspiration i mitt skapande och att odla blommor blir en kreativ process för mig.
 
 
Hanna är designer och formgivare till yrket. Efter många år i tapetbranschen startade hon eget företag 2017.
 
Inom Hanna Wendelbo design AB har Hanna utvecklat ett koncept hon kallar blomsterpill. Det handlar om att plocka isär en blomma till dess minsta beståndsdelar och lägga delarna i ett dekorativt mönster.
 
– Vad är det för konstigt konstnärlig form, kanske man tänker, men det är inte så konstigt när man väl får se resultatet, säger Hanna.
Bilderna på blomsterpillet har blivit till bokomslag och posters. När Hannas bild blev logotypen till årets Sommar i P1 fick den stort genomslag.
 

Något som skavde

I takt med att blommorna upptog en allt större del av Hannas konstnärliga arbete började hon fundera mer på hållbarhetsaspekten.
 
– Det var något som skavde i mig när jag valde att köpa snittblommor. Jag blev nyfiken på hur blommorna har kommit hit, hur de har vuxit och så vidare och började forska mer i det.
 
Lite spretigt och krokigt, men minst lika vackert, tycker Hanna Wendelbo.
 
Det stod snabbt klart för Hanna att förutsättningarna att fatta initierade beslut som blomkonsument är betydligt mer begränsade än när man köper mat.
 
De senaste decennierna har kravmärkt, ekologiskt och närproducerat blivit självklara ord i vår vokabulär och i matbutikerna stoltserar varumärkena med dessa värden. I frukthyllorna är det lätt att ta reda på vilket äpple som kommer från en småskalig odling i Sverige och vilket som färdats över halva jordklotet.
 
– Får man bara en ursprungsmärkning är det lätt att göra medvetna val, men det kan du inte göra med blommor. Det är väldigt få snittblommor som har ursprungsmärkning, säger Hanna.
 

Startade blomsterupprop

Att välja svenska snittblommor är hållbart på mer än ett sätt, förklarar Hanna. Det handlar både om miljö och klimat, som i ifrågasättandet av långa fraktsträckor, och om social hållbarhet, som i transparens gällande arbetsförhållanden.
 
I sociala medier hittade Hanna andra som fått upp ögonen för ”slow flowers” och hållbara, närodlade blommor i säsong. Tillsammans med trädgårdsmästarna Paulina Alesand och Emily Bratt skapade hon Blomsteruppropet i januari 2019.
 
– Vår vision är att närodlade blomster i säsong ska vara förstahandsvalet för folket. Dels handlar det om att man ska välja det svenskodlade om möjligheten finns, dels är det en fråga om att få till en ursprungsmärkning så att man kan göra de självklara valen hos sin florist, säger Hanna.
 
Samtidigt är hon tydlig med att hon inte vill skamma eller skapa press kring ämnet:
– Det är inga piskor alls i detta, men jag hoppas att jag kan inspirera andra. Jag vägrar att ge pekpinnar, det jag vill är att det ska vara lätt att göra val som konsument, utan att behöva vara påläst och veta massa saker.
 

En annan estetik

Att sprida budskapet om ”slow flowers” och visa hur man kan använda dem är en viktig del i att inspirera. Det är en del av syftet med Hannas andra bok, Hannas blommor & blad, som utkom tidigare i höst. Hon har även hållit föreläsningar om hållbara blomster och haft en utställning i Palmhuset i Göteborg, mitt i mörka december förra året.
 
– I december är det som mörkast och tråkigast, och vi har tre timmar av dagsljus mitt på dagen. Men ändå, om vi bara tänker till så finns det väldigt mycket att njuta av.
 
Under vinterhalvåret är gräset bokstavligen grönare på andra sidan (jorden). Men strävar man efter hållbarhet i sina vaser får man kanske tänka om en aning.
 
De gröna, spikraka stjälkarna och identiska blommorna ersätts av lite krokigare silhuetter som härdats av väder och vind.
 
– Om man börjar tänka hållbart är det en annan sorts estetik att vänja sig vid, säger Hanna.
 
Så vad för sorts snittblommor kan vi komma över på nära håll, nu på hösten?
– I slutet på september har frosten antagligen inte kommit, då har vi fortfarande alla dahlior, rudbeckier, jag kan tänka mig att det finns solrosor. Vi har väldigt mycket fina gräs, och längre fram på säsongen när frosten har kommit kan vi börja njuta av allt det torkade materialet som man gärna kan kombinera med det vintergröna.
 
Hanna jobbar numera uteslutande med hållbara blomster i sina egna projekt. Här i Kungsbacka, där klimatet är mildare än i många andra delar av landet, finns flera lokala snittblomsodlingar att handla av.
 
– Vi är lite bortskämda med Blomsterfarmen i Vallda och Pepparrotsgården i Tjolöholm. Vi har också en av de största tulpanodlarna i Sverige i Frillesås. Så vi har det lyxigt i Kungsbacka. Överlag är det hos oss i Halland som slow flowers är extra stort. Vi ligger i framkant och har många duktiga odlare, säger Hanna Wendelbo.
 
Även äpplen och annan frukt blir dekorativt i blomsterarrangemang.

Alla bilder kommer från boken Hannas blommor & blad och är tagna av Hanna Wendelbo.

 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stölder från BMW-bilar – igen

Blåljus Under måndagen har polisen fått in flera anmälningar om stölder av elektronisk utrustning från BMW-bilar. ...

Många covidsjuka inlagda – men fallen minskar

Vård Det är fortsatt högt tryck på sjukhusen i Halland. Enligt senaste siffrorna från Region Halland vårdas 61 personer ...

Pianolektioner genom videomöte

Musik Kulturskolan satsar på digitala pianokurser genom plattformen Teams. Barn och unga kan prenumerera på instruktionsvideos gjorda av Kulturskolans lärare. 300 ...
Annons