NYHETER 2020-10-04 KL. 13:02

Ta vara på äpplena – gör syrlig must

Så här års svämmar många villaträdgårdar över av äpplen. Låt dem inte gå till spillo, många av de senare äppelsorterna lämpar sig utmärkt för att göra must av. Agneta och Jan Regnér driver Regnér Garden i Veddige, där man kan lämna in sina äpplen för musttillverkning.

Ta vara på äpplena – gör syrlig must
Jan och Agneta Regnér driver Regnér Garden i Veddige.

TV-klipp och nyheter


– Det går att göra mycket av denna fantastiska frukt, säger Jan.


På Agneta och Jan Regnérs odlingsmark, som ligger precis på gränsen mellan Kungsbacka och Varberg, växer 3 500 äppelträd, 500 päronträd, 500 havtornsbuskar och mycket, mycket mer. Agneta och Jan Regnér köpte gården 2003. I första hand gör de must och andra produkter på frukt och bär från sina egna odlingar, men de utför även ”legomustning” åt privatpersoner.

Saftiga mustsorter mognar sent


Mustsäsongen är på sin topp såhär i slutet av september. De tidigare äppelsorterna är ofta mjöligare och gör sig bättre i äppelmos och paj. I september, oktober och till och med in i november och december mognar de krispiga, saftiga mustäppelsorterna. Förra året var ett dåligt äppelår, men hittills i år har det rullat på bra. Många har lämnat in äpplen till musteriet, berättar Agneta.







Färskpressat smakar bäst


En mulen men varm septembereftermiddag har Ida och Anders Nilsson från Lindome packat in sisådär 50, 60 kilo äpplen i bilen och begett sig till musteriet i Veddige. De är stammisar som lämnat in frukt för mustning många gånger tidigare.


– Det är så gott att göra must av sina äpplen istället för att de ska ligga och ruttna på gräsmattan, säger Ida.

Påverka smaken


Paret Nilsson stannar i musteriet och betraktar nyfiket processen. Till att börja med sköljs äpplena och alltför maskätna eller ruttna frukter plockas bort. Ett dåligt äpple kan nämligen påverka smaken på hela satsen. Sedan körs äpplena i krossen, det vill säga rivs och blir en grötig massa. Sista steget är att pressa äppelmassan för att suga musten ur den.

Jan Regnér berättar hur det går till medan han arbetar:


– Det finns även vattenpress och bandpress, men vi använder en packpress. Alla äpplen innehåller kärnor som i sin tur har blåsyra i sig, det är inget farligt men kan ge en bitterhet i smaken om de går sönder. Med bandpress är det lätt att köra för hårt, men med packpressen går det långsammare och fler smakämnen blir kvar. Det är en teknik som använts sedan 1700-talet.







Blanda


På Idas och Anders äppelträd växer äpplen av sorten aroma. I år provar de att blanda ut musten med vildapel.

– Det blir lite syrligare då, säger Anders.


Man måste lämna in minst 40 kilo äpplen till musteriet. Mellan 50 och 60 procent av varje äpple blir till must. För Ida och Anders innebär det 36 liter färskpressad äppelmust att ta med sig hem, allt från ett enda äppelträd.


Musten är helt utan tillsatser, opastöriserad och osockrad. Det innebär att den måste frysas in för att inte jäsa.


– Att frysa musten ger den färskaste must du kan få. Du fryser äpplena som de är nu, och det ger den bästa smakupplevelsen, säger Jan.


– Det gäller att ha många frysar, säger Ida.


Det går även att få sin must pastöriserad på Regnér garden.

– Slutprodukten blir lite sötare, lite mer ”juicig”, säger Jan.

Gårdsbutik och nollsvinn


Den must som tillverkas av Regnérs egna äpplen levereras till restauranger och gårdsbutiker i Kungsbacka och Varberg. Den säljs också i den egna gårdsbutiken och cafét vid äppelodlingen och musteriet i Veddige. Där delar den hyllutrymme med en hel uppsjö av andra egenproducerade matprodukter.


– När kriget kommer kan folk komma hit och handla av mig, jag har allt, skrattar Agneta.

Att experimentera med torkning av olika frukter och grönsaker har blivit något av Agnetas specialitet. Äpplen givetvis, men även päron, morötter, tomater, paprika, rödlök och mycket annat har torkats i hennes torkugnar och torkskåp. Sedan kan de ätas som de är, malas ned till pulver att använda i matlagning eller toppa en soppa.


Agneta visar hur morötter kan torkas i flera olika former. Rivna i flagor med potatisskalare, finrivna eller grovrivna.

– Det kan bli så olika smak och konstistens när man gör det på olika sätt, säger Agneta.

Prova torkning


Kanske är torkning något att prova med årets skörd från trädgårdslandet eller växthuset, för att inte behöva slänga bort morötter eller tomater?


Just nollsvinnstänket är en viktig grundpelare i Agnetas och Jans verksamhet. Ingenting ätbart från Regnér Garden ska behöva gå till spillo. Ett exempel på hur det kan fungera i praktiken är att pressmassan från inlämnade äpplen som gjorts till must hämtas av en jägare som lägger ut den i skogen som stödutfodring till vilda djur. Pressmassan efter mustningen av de egna äpplena torkas och blir till müsli.


– Vi har i princip hundra procents återvinning av äpplena, allt förutom den lilla pinnen används.




TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.