Annons

Lovar inte att extrabidraget ska sökas

Föräldrar har varit upprörda och högsta kommunalrådet Hans Forsberg kritisk mot hur habiliteringsbidragen hanterats.  Men nämndsordförande Kalle Påsse Sundvall (M) har inga synpunkter hur ärendet hanterats.
Politik | 04 November 2019 11:25

Åhuset vid Sjöallén i Kolla är ett centrum för daglig verksamhet där flera arbetsgrupper är sysselsatta.

FOTO: Kristian Alm

Norra Halland har i två artiklar avslöjat att förvaltningen för individ och familjeomsorg låtit bli att söka flera miljoner som skulle gått till extra habiliteringsersättning för funktionshindrade.

Det statliga bidraget kom 2018 och Kungsbacka tilldelades 1,9 miljoner. Men Kungsbacka tog bara ut 655 000 kronor som täckte en redan beslutade höjning av bidraget. Man förstärkte alltså bara sin budget.

Fler kommuner valde samma väg, och därför fanns pengar kvar, denna gång hela 4 miljoner. Kungsbacka tackade nej.

Skälet var enligt förvaltningen att man var rädd för att dela ut pengar, eftersom man riskerade en svekdebatt om bidraget nästa år drogs in.

Varberg kollade däremot med Socialstyrelsen och fick klartecken att dela ut pengarna som en tillfällig förstärkning. Det handlade om tiotusentals kronor för den som hade heltid på habiliteringen.

Nästa år var det samma sak. Kungsbacka tog bara ut 655 000 kronor, och tackade nej till extrapotten. Hur mycket det skulle blivit är oklart, eftersom man valde att inte ens delta. Men det hade handlat om en rejäl slant till, säger utredare Robin Björk på Socialstyrelsen.

Politikerna i nämnden med moderaten Kalle Påsse Sundvall i spetsen tog inget ansvar, eftersom det enligt reglerna är tjänstemännen som avgör om statsbidrag ska sökas. Det resonemanget köper dock inte kommunalrådet Hans Forsberg (M) som var kritisk och menade att nämnden borde haft koll och ingripit.

 

Läs mer: Kommunalrådet underkänner hanteringen av statsbidrag

Läs mer: Tackade nej till extra ersättning till funktionshindrade 

 

Kalle Påsse Sundvall

Men trots kritiken vill inte Kalle Påsse Sundvall kommentera om något fel begåtts.

– Nej, det har jag inga kommentarer till. Och skulle jag var kritisk tar jag det med förvaltningen, inte i medier.

Var inte Varbergs lösning bättre?

– Hur Varberg gjorde får stå för dem.

Ska ni söka pengarna nästa år?

– Vi får ta den diskussionen om frågan skulle uppstå.

Finns det något skäl att inte göra det?

– Vi har inte haft det uppe till diskussion. Däremot utreder vi hur delegationen ska se ut i framtiden, det gäller både statsbidrag och den kommande förändringen i socialtjänstlagen. Där får vi tacka för att ni satte fingret på ett problem.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ökat bidrag i daglig verksamhet

Jobb & Pengar Kritiken fick effekt. Kommunen tänker nu ansöka om statliga bidrag och höja habiliteringsersättningen kraftigt. Men coronaeffekten ...

Kommunalrådet underkänner hanteringen av statsbidrag

Nyheter Det går inte att skylla på delegering till förvaltningen. Politikerna i nämnden för Invid- och familjeomsorg borde haft koll på att man avstod flera miljoner statsbidrag för habilitering.
Det anser kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Lättnad och längtan inför skolstarten 

Skola Distansundervisning gick an, men ingenting går upp mot att träffas i verkligheten. Det tycker Mikael Blomgren, lärare ...

Se upp för giftiga alger innan du badar

Nyheter Värmen håller i sig och lockar till havsbad i helgen. Men kommunen manar till försiktighet. Många ...

Grand prix dressyr i helgen

Sport Kungsbacka ridklubbs dressyrtävlingar i helgen sträcker sig från ponny till FEI program för unga hästar, ...
Annons