Annons

Kommunalrådet underkänner hanteringen av statsbidrag

Det går inte att skylla på delegering till förvaltningen. Politikerna i nämnden för Invid- och familjeomsorg borde haft koll på att man avstod flera miljoner statsbidrag för habilitering.
Det anser kommunalrådet Hans Forsberg (M).
Nyheter | 30 Oktober 2019 07:32

Åhuset drivs av daglig verksamhet inom Kungsbacka kommun.

FOTO: Kristian Alm

I förra veckan kunde Norra Halland berätta att Kungsbacka de senaste två åren avstått från 6,5 miljoner i statsbidrag som skulle gå till höjd habiliteringsersättning för de som deltar i daglig verksamhet.

Beslutet fattades av förvaltningen, och enligt politikerna i nämnden för Individ och familjeomsorg var de inte informerade. Det finns inte heller något formellt krav att nämnden ska informeras när förvaltningen avstår att söka bidrag. Delegationsordningen säger nämligen att det bara är när man tänker söka bidrag som man ska informera politiker, inte när man avstår.

Nämndens ordförande Kalle Påsse Sundvall (M) anser därför att tjänstemännen inte på något sätt gjort fel.

Men det kan nog diskuteras. I kommunens återrapportering till Socialstyrelsen om hur bidraget använts, slås fast att Kungsbacka erhållit 5,9 miljoner i statsbidrag. Av dem har man använt 655 000. Resten har betalats tillbaka. Hur ska ”erhållit” tolkas? Sökt eller inte sökt?

Även resten av återrapporteringen kan ifrågasättas. Under rubriken ”Ange orsaken till att ni inte har förbrukat hela det erhållna statsbidraget” svarar förvaltningen:

”Politiskt beslut om en begränsad höjning”.

Men beslutet om att efter många år höja dagersättning från 36 till 56 kronor om dagen fattades hösten 2017, innan det fanns något statsbidrag.

När bidraget kom var förvaltningen snabb att inse att den extra utgiften skulle kunna täckas av statsbidraget. Men tanken bakom bidraget var ju att ge de funktionshindrade lite bättre ekonomi, inte att lösa kommunens budget. Och något politiskt beslut att inte höja ytterligare fanns inte.

Förvaltningschef Karin Martinsson var den som undertecknade återrapporteringen till Socialstyrelsen. Hon hävdar att reglerna var otydliga.

– Om Kungsbacka hade rekvirerat en stor summa och fördelat till deltagarna ser vi att det hade funnits en risk att vi hade blivit återbetalningsskyldiga.

Men ingen verkar ha lagt ner någon tid på att försöka klarlägga reglerna. Det gjorde man i grannkommunen Varberg, som därför under både 2018 och 2019 kunnat ge alla med habiliteringsersättning en rejäl bonus på tiotusentals kronor.

”Kommunen tänker inte på de svaga, bara på att fylla hålen i budgeten.”
Det menar föräldern Cecilia Olbin Gard efter avslöjandet om att Kungsbacka avstått från flera miljoner som kunde gått till extra ersättning till funktionshindrade. Foto: Kristian Alm

 

Cecilia Olbin Gard har en son med Downs syndrom och har reagerat starkt på Kungsbackas hantering av bidraget.

– Det var när jag undersökte varför prova-på-lägret för funktionshindrade var indraget i somras som jag upptäckte att Kungsbacka inte sökt statsbidraget. Och de svar jag fick från förvaltningen stämde inte. Om jag kunde ta kontakt med Socialstyrelsen och fråga om reglerna, tycker man ju att någon på förvaltningen också skulle klara det!

Hon menar att Kungsbacka inte verkar ha lagt ner någon större energi på ärendet.

– De tänkte mer på att fylla hål i budgeten än de svaga i samhället.

Hur ser då ut inför nästa år? Enligt Socialstyrelsen finns bidraget med även 2020.

– Vi får göra en bedömning när medlen finns tillgängliga.  Och vi kommer att se över delegationsordningen när det gäller hanteringen av statsbidrag, meddelar förvaltningschef Karin Martinsson.

Oavsett vad man kommer fram till lär det finnas tryck på politikerna att ta större ansvar. Det anser i alla fall Kungsbacka kommunalråd Hans Forsberg (M).

– Det är nämndens uppgift att ha koll på sin verksamhet och de statsbidrag som finns.

De borde haft bättre koll?

– Ja, det tycker jag. Sen kan man göra fel, det kan alla.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tidigare återgång för daglig verksamhet

Vård Den 23 augusti återgår den dagliga verksamheten till sina ordinarie lokaler igen. – Det rullar på snabbare med vaccinationerna i personalen ä...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Mår dåligt utan daglig verksamhet

Vård Ända sedan december har den dagliga verksamheten där Rasmus Ellerot går varit stängd. Och nu börjar ...
Annons