KRÖNIKOR 2023-10-13 KL. 14:00

Krönika: Riksdagen struntar i lokaltidningens framtid

Av Stefan Pettersson

Krönika: Riksdagen struntar i lokaltidningens framtid

TV-klipp och nyheter

Mediebranschen har ett antal tuffa år bakom sig och nästa år väntar ytterligare ett stålbad. Då ska nämligen mediestödet göras om i grunden och dessutom så ska landets gratistidningar även ha rätt till stöd. Men stödet utökas inte i någon stor omfattning.

Det innebär att alla som har stöd i dag får räkna med minskat eller kraftigt minskat stöd. Dessutom är det väldigt bråttom. Stödet ska gälla från årsskiftet, men hur stort det blir för respektive tidning vet ingen i dag… Oklart? En aning. Det finns ett förslag, men inte mer än så. För en fristående lokaltidning som Norra Halland så är stödet livsavgörande och enligt förslaget så tappar vi miljonbelopp redan 2024, för att 2029 ha fem miljoner i minskat stöd jämfört med i dag.

Att det blir så här illa framgår inte riktigt av medieutredningen och jag mejlade därför till riksdagsledamöterna och påpekade följderna av det nya stödet. Det har nu gått två veckor och svarsfrekvensen är inte enorm… Åtta riksdagsledamöter har svarat. Åtta av 349! Eller rättare sagt av 344 som jag fick tag på mejl till, men ändå. Jag hade inte väntat mig svar från alla i riksdagen, men att inte fler än så svarar på ett mejl som grundar sig i en demokratifråga kan jag bara tolka som att lokal journalistik inte är intressant.

Men då är det väl våra lokala riksdagspolitiker som svarat på mejlet? Nej, nej. Av åtta svar kommer ett från Kungsbacka och ett från Varberg. Övriga lokala riksdagspolitiker har inte engagerat sig i att svara. Två riksdagspolitiker sticker ut. Det är Cecilia Rönn (L), Varberg, som redan bokat ett besök på Norra Halland och Per-Arne Håkansson (S), Ängelholm, som deklarerat att även han kommer på besök. Vi får se om någon mer uppe i riksdagshuset vaknar till. Jag får leva på hoppet ett tag till…

Här är delar av mejlet till våra riksdagsledamöter. Ha en trevlig helg.

”Nu undrar du säkert varför du får ett mejl från vd:n och chefredaktören på tidningen Norra Halland i Kungsbacka. Jag hoppas du tar dig tid att läsa och förhoppningsvis har du därefter fått en bättre bild av hur det är att driva lokaltidning på riktigt. För frågan är – ska fristående lokal journalistik dö ut till förmån för stora centralstyrda koncerner? Den risken är nämligen uppenbar med det nya mediestödet.

…Jag har arbetat på tidningen i fyra år och trivs utmärkt, trots en del orosmoln. Jag är inne på mitt 36:e år i branschen och har alltid gillat småskalighet och uppstickare. Visst går det att se det här som en partsinlaga, men jag är verkligen mån om småskaligheten och det superlokala så se det i stället som en önskan om uppmärksamhet och förståelse. Norra Halland är nämligen en av de sista fristående dagstidningarna vi har i vårt land.

Och i övriga landet går det att räkna fristående lokala dagstidningar på ena handen, resten ingår i koncerner. Här kommer också anledningen till mejlet: ska vi verkligen ha ett mediestöd som riskerar att ta död på de sista riktiga lokaltidningarna? För dagens stöd går i mångt och mycket till koncerner som gör stora vinster och delar ut bonusar, alternativt lägger stödpengar på att trycka till de få fristående tidningar som finns kvar. Kan det verkligen vara syftet? Knappast, enligt mig.

Men det blir säkert mer rättvist med det nya mediestödet som nu formas? Nej verkligen inte. Det är alltid lätt att i en utredning ha välskrivna formuleringar om att fokus ska ligga på lokaljournalistik – när det egentligen handlar om lokaljournalistik som styrs från centralt håll i koncerner. För det är vad det handlar om. Det kan låta bittert, men så är fallet.”…

Stefan Pettersson, chefredaktör
TV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.