Annons

”Vi ser en oroande utveckling”

Narkotikaklassade läkemedel ökar i polisens beslag. Missbruket går ner i åldrarna och Kungsbacka är en lukrativ kommun för den som säljer narkotika.
– Det är anmärkningsvärt, vi ser en oroande utveckling säger polis Jörgen Sandell, som arbetar mot narkotika vid polisen i Kungsbacka.

Blåljus | 02 Juni 2020 20:12

Kungsbackapolisens arbete mot narkotika är ständigt pågående. Stor fokus läggs på att försvåra och förhindra att unga personer använder droger.

FOTO: Josefin Julén

Här finns hjälp:

Vändpunkten i Kungsbacka: 0300-83 61 00
Är du eller den du är orolig för under 20 år ska du kontakta Mottagning barn och unga: 0300-83 48 89.

Anonyma Narkomaner i Kungsbacka:
www.navastra.org
Hjälptelefon: 0771 138 000
NA Kungsbacka har tre möten i veckan.

Hjälplinjen Droghjälpen: 020-91 91 91

www.cannabishjalpen.se

Anonyma alkoholister
http://www.aa-goteborg.se/grupper/vastergruppen.html

Del 2

Narkotikaklassade läkemedel tas i beslag varje månad av polisen i Kungsbacka. Det handlar om bland annat värktabletter, ångestdämpande och medicin mot ADHD. En del av tabletterna har aldrig varit menade för den svenska marknaden.

– Vi kan se på utformningen, loggan, förpackningen och färgen att den är tillverkad i och för användande i andra länder. Sedan är den sannolikt inköpt till Sverige på illegal väg, eller så är det något man tagit med hem från en semesterresa, säger Jörgen Sandell.

När polisen hittar narkotikaklassade läkemedel hos påverkade personer handlar det oftast om några få tabletter eller kartor.

Har du koll på medicinskåpet?

Som förälder kan det vara bra att skänka sitt eget medicinskåp en tanke. Om man har ungdomar i hemmet och till exempel håller koll på hur många öl man har, kanske man också ska se över vilka läkemedel som finns och hur man förvarar dem.

– Vid ett tillfälle handlade det om läkemedel från ett dödsbo som en anhörig städat ut och som sedan blivit liggande. Men då fanns det en ungdom i familjen som hade ett visst intresse av läkemedlen och kom över det. Att ungdomar sneglar i medicinskåpen är en sannolikhet som man ska vara vaken på, säger Jörgen Sandell.

Polisen tar ofta narkotikaklassade läkemedel i beslag.

Ännu inte tydligt hur corona påverkar droghandeln

Att många förändrat sina vanor till följd av coronapandemin är inget polisen har sett några större effekter av vad det gäller droghandeln.

– Vi är inte i skolorna i lika stor utsträckning nu eftersom gymnasieeleverna har distansstudier. Även antalet unga i krogmiljö har gått ner lite. Men inom en period kanske det kommer bli tydligare hur panedemin påverkar droghandeln, säger Jörgen Sandell.

Även prisbilden på narkotika kan komma förändras när färre reser över landsgränserna och inflödet av narkotika till landet minskar.

– Det är något vi får en hint om när vi frågar vad saker kostar, men än har vi inte sett någon prisförändring.

Yrkeskriminella vill etablera sig här

Polisen i Kungsbacka arbetar särskilt mot narkotika bland ungdomar. Unga personer kan hamna i sitsen att de tvingas göra tjänster och sälja narkotika för yrkeskriminella.

– Yrkeskriminella och gängkriminella i regionen vill etablera sig även här. Här finns en stark köpkrets och inkomstläget här har en ganska hög lägstanivå. De vet givetvis de yrkeskriminella om och är som affärsmän som vill få avsättning för sina produkter. De försöker leja personer som har en bred umgängeskrets här för att få ut grejerna till försäljning, säger Jörgen Sandell.

Läs också:

Föräldrar oroliga över droger

Tidigare:
Del 1: Droger för miljoner borta från gatan 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Smittskyddet: Följ uppmaningarna även på stranden

Vård Håll avstånd, var noga med handhygien, välj en annan badplats om ditt favoritställe är överbelagt. Smittskydd ...

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...
Annons