Annons

Föräldrar oroliga över droger

Många föräldrar oroar sig för att deras barn använder droger och tycker det är svårt att veta vart man kan vända sig. Det som kan verkar som vanligt tonårsbeteende kan också vara tecken på missbruk.
– Som förälder känner man sitt barn bäst, så om du oroar dig för det är chansen stor att det stämmer, säger kommunpolis Anna Lindqvist.

Blåljus | 02 Juni 2020 20:01

Kommunpolis Anna Lindqvist.

FOTO: Josefine Julén

Här finns hjälp:

Vändpunkten i Kungsbacka: 0300-83 61 00, ”kanonduktiga på frågor kring narkotika”, säger Anna Lindqvist.

Hjälplinjen Droghjälpen: 020-91 91 91

Läs Erik Leijonmarcks bok Droghandboken, den finns att låna på biblioteket.

Anonyma Narkomaner i Kungsbacka:

www.navastra.org
Hjälptelefon: 0771 138 000
NA Kungsbacka har tre möten i veckan.

Del 3

Anna Lindqvist får regelbundet samtal från föräldrar som misstänker att deras barn använder droger, och från föräldrar som vet att deras barn gör det.  Men oron över att barnen ska hamna i något myndighetsregister, avskräcker en del för att söka hjälp. Även skolpersonal och släktingar till unga människor hör av sig.

– Kommunen har Vändpunkten som erbjuder samtal och stöd för både unga och vuxna som har problem med narkotika eller alkohol. Man ska inte vara rädd för att söka hjälp. Om man får hjälp av socialtjänsten så är det inte information som någon annan myndighet har rätt att ta del av, inte heller vi poliser, säger Anna Lindqvist.

Ringer 112

Det händer också att frustrerade föräldrar ringer polisen när deras tonåring kommer hem påverkad av droger.

­– Det kan man göra, det är ett pågående brott. Finns det en patrull tillgänglig kan vi ta ett urinprov. Alla prover skickas till NFC (nationellt forensiskt centrum) och är det positivt görs en polisanmälan om ringa narkotikabrott, säger Anna Lindqvist.

Ofta sker det en stor förändring i tonåringarnas liv när de börjar gymnasiet, enligt Lindqvist. Nya vanor, vänner och intressen kan yttra sig som tecken på missbruk.

– En vanlig tonåring är ofta trött, hängig, kanske sköter man inte sin hygien som tidigare, man är hemlighetsfull i ständigt behov av pengar. Det är inget ovanligt, men kanske säger din magkänsla att något är fel? Swishas det mycket till eller från ditt barns konto, vet du inte var din ungdom håller hus eller vem hen umgås med så är det dags att ta sig ett snack tillsammans, säger Anna Lindqvist.

Prata om droger hemma

Från ungdomarna får polisen höra att vuxna inte pratar om droger eller ohälsa. Många vuxna drar sig från att prata om droger för att man inte känner sig tillräckligt insatt medan många ungdomar är drogliberala.

– Vi måste ha samtalet om droger hemma. Att prata om narkotika är minst lika viktigt som att tala om andra självklara saker. Fråga ditt barn om hen vet om någon använder narkotika, om de vet var man kan få tag på det. Som förälder kommer du då förstå allvaret mer om du inte redan gjort det. Problematiken med narkotika och ohälsa går han i hand och det är alldeles för lätt att skaffa narkotika här, säger Anna Lindqvist.

Ta emot stöd och hjälp

Anna Lindqvist rekommenderar även att man tar kontakt med elevhälsoteamet på den skolan där barnet går, samt mentorerna. Då kan man få stöd och hjälp även därifrån.

Missbruk finns i alla samhällsklasser och i alla sorters familjer. Som föräldrar eller vårdnadshavare är det viktigt att kunna prata om sitt gemensamma barn.

– Man ska som ungdom inte kunna komma undan genom att till exempel säga till pappa att man ska sova hos mamma. Skuldbelägg inte er själva, men ta tag i problemet på en gång, annars blir det sju resor värre, säger Anna Lindqvist.

Vad har du för tips?
– Lyssna och ställ krav på din ungdom. Visa att du bryr dig, samtala om droger och gör tydligt att det inte är ok att använda droger. Behöver du mer kött på benen finns bra argument i Droghandboken av Erik Leijonmark, säger Anna och fortsätter:
– Tipsa polisen, det kan man göra via vår hemsida Tipsa polisen i Halland. Vad ni ser och hör är oerhört viktigt för oss för att kunna arbeta mot droger, säger Anna Lindqvist.

Läs också:
Del 2 – “Vi ser en oroande utveckling”

Tidigare i NH:
Del 1 – Droger för miljoner borta från gatan

Polisen hittade heroin hos familjefar

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...
Annons