POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Av Elisabeth Däljemar

Vänsterpartiet har medvind. Antalet halländska partimedlemmar har det senaste året ökat med cirka 20 procent. I helgen träffades de, för att dra upp riktlinjerna inför valet – och för att bestämma vilka som ska kandidera till riksdag och regionfullmäktige. Jon Thorbjörnson från Vallda toppar riksdagslistan – igen.

Thorbjörnson etta på riksdagslista
Jon Thorbjörnsson är redo för fler år i riksdagen. Foto: Privat.

TV-klipp och nyheter

Thorbjörnson från Vallda, som redan sitter i riksdagen, har i helgen åter röstats fram som förstanamn på partiets riksdagslista.
– Ja, jag hoppas få förtroendet att sitta kvar i riksdagen även under nästa mandatperiod, säger han när NH når honom över telefon strax innan den valkonferens som i helgen hölls på Katrinebergs folkhögskola i Falkenberg ska avslutas.

Vård och välfärd
Frågorna som diskuterats under konferensen har till stor del handlat om den regionala vården – och välfärden.
– Vi ser ett behov av förbättringar inom vården. Vänsterpartiet vill ha en bättre vård – för alla. Det betyder bland annat att vi tycker att de lokala vårdcentralsfilialerna ska vara kvar. Vi eftersträvar också en mer jämlik tandhälsa. I väntan på att staten ska fatta beslut i den riktningen tycker vi därför att det regionala tandvårdsstöd som finns ska utökas. Vi vill även arbeta för ökade resurser till insatser mot psykiskt ohälsa, något som är särskilt viktigt så här i Coronatider, summerar Jon Thorbjörnson.

En annan viktig vårdfråga som Vänsterpartiet Halland har för avsikt att driva inför valet är bemanningen.
– Personalsituationen i vården är bekymmersam. Det är många vikarier och inhyrda medarbetare. Vi tycker det är bättre med någon form av egen överkapacitet. Det är en åtgärd som kostar pengar, men som också kan spara mycket pengar – på lång sikt. Vi kommer att ha ett tufft läge i vården framöver. Vård och välfärd behöver satsningar, säger Thorbjörnson.
Precis som på riksplanet står även frågan om sex timmars arbetsdag på Vänsterpartiets regionala partiprogram inför valet.
– Vi skulle vilja kunna börja med att införa sex timmars arbetsdag på försök i några av regionens verksamheter. Det skulle ge schyssta arbetsvillkor som gör det lättare att locka personal. Det skulle sannolikt även minska sjukfrånvaron och leda till att fler orkar längre i arbetslivet, säger Jon Thorbjörnson.

Mot strömmen

På senare år har allt färre svenskar bestämt sig för att ta ställning politiskt och gå med i ett parti. Jon Thorbjörnson och hans partikamrater gläds stort åt att Vänsterpartiet går mot strömmen i Halland.
– Det är alltid trevligt med medlemstillströmning. Man tar ju ett steg när man går med i ett parti och de flesta partierna har ju minskat i omfattning de senaste åren, säger Thorbjörnson.
Vad tror du ligger bakom?
– Jag tror det är ett tecken på att vi för en vänsterpolitik som folk tycker om. Att socialdemokraterna rör sig mot mitten gör att det finns en lucka att fylla på vänstersidan, och att vi satte ner foten i frågan om marknadshyrorna visar att vi menar allvar med vår politik.


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I POLITIK

Premium | POLITIK 2024-02-29 KL. 18:00
S vill ha bättre friskvårdsbidrag
Premium | POLITIK 2023-12-17 KL. 14:00
TV-professor föreläste i fullmäktige
Premium | POLITIK 2023-12-12 KL. 15:00
Två döms för förstörda valplakat

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.