Annons

Mordrättegången har startat

Klockan 13 öppnades dörrarna till förhandlingssal 1. Den 52-årige mannen är åtalad för att kvällen till annandag jul mördat sin sambo och planerat att mörda ytterligare en person.
Texten uppdateras i realtid.

Blåljus | 20 Maj 2020 13:05

Förhandlingarna hålls i sal 1 i Varbergs tingsrätt.

FOTO: Josefine Julén

52-åringen åtalas misstänkt för mord, försök till mord, alternativt förberedelse till mord, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och grovt rattfylleri.

Detta är den första rättegångsdagen av sex planerade förhandlingsdagar.
Närvarande i tingsrätten är den misstänkte med offentlig försvarare, advokat Pontus Lindgren.

De kvinnliga mordoffrets två vuxna barn med målsägandebiträde, advokat Gunilla Johansson. En släkting till den mördade kvinnan och den 47-årige man den åtalade också planerade mörda. De har målsägandebiträde advokat Elisabeth Johansson.

Under rättegångens första dag ska yrkande, den misstänktes inställning samt sakframställan av åklagare Eva Lotta Swahn framföras.

13:05

Ett fåtal åskådare och journalister finns på plats.  Först har anhöriga släppts in till åskådarläktaren, sedan press. Vi är tre journalister på plats. Flera poliser har kommit, men alla får inte plats på åskådarplats, på grund av krav på distansering.

Domaren berättar att man också kommer att använda en sidosal. I sidosalen sitter anhöriga till kvinna.

Den åtalade 52-åringen är iklädd en mörkgrå kabelstickad kofta med dragkedja och vit t-shirt. Han ser lugn ut.

13:13, åklagare Eva Lotta Swahn framför sitt yrkande. Mellan 15 maj till 25 december 2019 vid ett stort antal tillfällen i syfte för att kontrollera om kvinnan var otrogen, i hemlighet fotograferat och filmat kvinnan och hennes minderåriga son. Skjutit sig in i hennes bostad och skjuta henne med tre skott. Hon hann uppleva dödsångest innan hon dog, säger Eva Lotta Swahn och fortsätter med tidigare nämnda åtalspunkter.

Åklagaren fortsätter med att yrka om beslagen som gjorts ska förverkas. Bland annat vapen, ammunition och en dator. Andra beslag av till exempel kläder yrkar åklagaren att de ska bestå tills dom vunnit laga kraft.

Yrkande om skadestånd

Yrkar att 52-åringen ska utge 36 900 kronor till kvinnans dödsbo.

De vuxna barnens målsägande biträde framför yrkande om skadestånd om 62 400 kronor avseende ersättning av sveda och värk, säger advokat Gunilla Johansson.

Minderåriga barnets målsägandebiträde: yrkanden på förpliktande på skadestånd på 60 000 kronor jämte ränta.

Advokat Elisabeth Johansson, yrkar för 47-åringen 102 000, alternativt 52 000 kronor. Ersättning för kränkning för försök för mord, alternativt 50 000 för förberedelse för mord.

62 400 kronor i skadestånd för nära släkting till kvinnan, Elisabeth Johansson.

13.20:
Erkänner kränkande fotografering och olovlig avlyssning, genom advokat Pontus Lindgren.

– Vid påstående om mord vidgår han de faktiska omständigheterna. Han har skjutit sig in och skjutit henne. Men bestrider uppsåt för gärningen då han inte varit vid sina sinnens fulla bruk.

– Förnekar försök till mord men erkänner förberedelse för mord. Även här bestrids ansvar för gärningen med hänsyn till att han inte varit vid sina sinnens fulla bruk, säger advokat Pontus Lindgren.

Han medger majoriteten av skadeståndsyrkandena. Men inte för två släktingar som han menar inte tillhör de närmaste.
Han bestrider dock skadeståndet som 47-åringen begär.

13.29
Domaren vill veta om han erkänner förberedelse för mord?

– Ja precis, säger advokat Pontus Lindgren.

Sakframställan

Åklagaren ska nu framföra en sakframställan.
– Den kommer bli tämligen lång, säger Eva Lotta Swahn och fortsätter.

– Målsägande har 3 barn i varierande ålder, inte tillsammans med 52-åringen. De fann varandra och blev sambos i slutet av 2016. Kvinnans yngsta barn har haft ett växelvis boende hos henne och sin pappa under tiden de varit sambos.

– Under slutet av deras relation blev det dåligt och de var de båda medvetna om. Han var övertygad om att hon var otrogen. Hon var urless på att han drack. Relationen blev sämre och sämre och försökte förhålla sig det. På julaftons morgon ber hon honom att flytta ut ur bostaden och hjälper honom till hans mamma.

– Det som sen händer att det förekommer kontakter mellan kvinnan och 52-åringen, mellan honom och barnen, mellan 52-åringen och hennes bror.

– På juldagens kväll får hon ett meddelande från 52-åringen som gör att hon ringer polisen, klockan 21.20.

– Hon har gömt sig i sovrummet. Han har satt upp kameror i hennes bostad. Hon gråter och är jätterädd. Hade svårt att komma ner i varv, väldigt skärrad och ledsen. Sedan har en patrull varit där och pratat med henne.

– Patrullen som är på platsen pratar med henne och bestämmer sig för att ta en lov kring där 52-åringens mamma bor för att se om han är där.

– Ni kan har hört i media att det varit tjafs kring det här med patrullen. Att det inte blev något. Det är ganska vanligt att det inte blir något.

– De är på plats, de lämnar, de har inte hittat något. Vi har hämtat in material från samtal till 112. Men när det gäller samtal till 112, fick vi höra att man inte kunde ta fram ljudfil. Operatören satt där det inte fanns inspelningsutrustning.

– Tråkigt att de inte har de, men som ni förstått har mannen övervakat bostaden där han bott. När vi fick klart för oss att det var övervakning blev det en ny husrannsakan och man har analyserat tekniskt material. Där har vi kunnat hitta fragment av samtal till 112. Jag kommer spela upp en del av samtalet för er som vill gå ut.

Vill inte höra samtalet

13.41: Flera av kvinnans anhöriga lämnar sidosalen för att slippa höra samtalet.

Åklagare Eva Lotta Swahn fortsätter genom att berätta om samtalet som finns utskrivet i förundersökningen.

– Jag kommer spela upp vissa delar för vissa ord tycker jag är viktiga för bedömningen, säger Swahn.

52-åringen sitter tyst bredvid sin advokat och lyssnar. Han har ett par glasögon framför sig på bordet.
Samtalet är av dålig ljudkvalité och det är svårt att höra.

Åklagaren fortsätter:
– I samband med att hon sitter hemma hör hon ett ljud och ringer sin son för hör om det är han som är utanför.
–Hon ringer åter sonen när hon hör något utanför. Då är klockan 22.57. Den 25 december. Då ringer hon 9 sekunder. Och vid klockslaget 22.57 finns 52-åringen utanför hennes bostad.

13.51

– Jag kommer strax åter spela upp ljud och bild som kan vara jobbiga för en del. Polisen har tagit fram en ljudfil och som ni förstår blir det inte kanonkvalité på ljudet. Vi har bett NFC göra ljudet tydligare. Och ljud och bild har inte synkat ordentligt. NFC har synkat detta.

– Vi kommer att se lite innan (skotten) när hon sitter och dricker kaffe, som visar situationen innan. Det första ljud som hörs är knackningar, det följs av 50 sekunders tystnad. Sedan hörs skott ett, till följd av ett ras av glas.

13.59, ljud och bild spelas upp i rättssalen

Filmen visar kvinnan i soffan med två katter. När hon har ljud reser hon sig ur soffan och tar telefonerna med sig, och försvinner då ur bild. Kvinnans hund går fram till soffbordet och slickar på en tallrik.
Sedan hörs ett skott och glassplitter när 52-åringen skjuter sig in genom altandörren. Han skriker hennes namn. Han skjuter och man hör kvinnan ropa 52-åringens namn. Det förflyter sedan 18 sekunder till skott 2 mot kvinnan.

52-åringen tittar på videon, som alltså endast föreställer kvinnas soffa, men ljudet berättar mer. 52-åringen ser fortsatt lugn ut.

14.08, åklagare Eva-Lotta Swahn berättar om hur 52-åringen googlar på 47-åringens adress och börjar köra dit med kvinnans tjänstebil.

– När han varit och letat efter 47-åringen styr han kosan norr ut och han har under den resan kontakt med sin son och sin mamma. Vi kan se klockan 23.48 att han skickar sms till son.
“Du ska veta att jag älskar dig och dina syskon men detta var tvunget”, står det bland annat i smset.
– 00.01 ringer han 114 14, det samtalet ska vi också lyssna på, säger Swahn.

Åklagare går igenom händelserapporten som upprättats av mannens larmsamtal.

Gärningsmannens larmsamtal spelas upp

14.15, 52-åringens larmsamtal spelas upp i rätten.

I det långa larmsamtalet berättar 52-åringen det han gjort. “Jag erkänner allt jag gjort, jag är skyldig och jag kommer inte att försöka komma ur det. Jag står för det.”
“Det är riktigt riksförjävligt, för fan. Borde väl kanske skjutit mig själv, men jag har också barn.”

14.30

Samtalet är slut och domaren förklarar en paus till 14.45

14.45

Åklagare Eva Lotta Swahn fortsätter sakframställan genom att berätta om hur 52-åringen gripits, att man tar bilen i beslag och inleder en brottsplatsundersökning.
Åklagaren kommer nu gå in på brottsplatsundersökningen. Eftersom förhandlingen inte har lyckta dörrar kommer vissa av bilderna vara dolda med post-it lappar för åskådarna.

Visar bilder från brottsplatsen

14.52, åklagaren visar bilder från förundersökningsprotokollet över kvinnans fastighet.

14.56, åklagaren byter kamera så att vi som sitter på åhörarplats inte kan se sekretessmarkerade bilder.

Åklagaren visar en rekonstruktion av kulbanan, som teknikerna gjort, över skottet som gick genom altandörren.

Åklagaren går igenom vad den tekniska undersökningen visar av de fyra skott som avlossats. I vilken ordning skotten avfyrats och var de träffat.

15.10, genomgång av brottsplatsen med fortsätter. Den visar hur gärningsmannen har rört sig kring fastigheten och var hans vapenskåp står.

Beslag av vapen

15.11, åklagaren ska nu gå igenom beslag som gjordes under mordnatten. Det handlar bland annat om tomhylsor, en deformerad kula, petflaska som fanns på gärningsmannens cykel och mer.

Från bilen han använder handlar beslagen om ett pumphagelgevär, tre hagelpatroner som satt i vapnets patronläge, en kartong ammunition, ett patronbälte och en jaktkniv.

15.15, åklagaren går igenom vad DNA-spåren man säkrat, gett för resultat. På hagelgevärets pipa hittar man DNA från gärningsmannen själv. Han skadade sig när han låste upp altandörren som han skjutit hål på, enligt åklagaren.

Spåren man hittar i kvinnans tjänstebil som 52-åringen körde under mordnatten visas upp. Till exempel blod från gärningsmannen på bilens mittkonsol. På golvet framför passagerarsätet fram, ligger kvinnans två mobiltelefoner.

15.21

– Vi ska titta mer på gevär och ammunition innan vi slutar för dagen, säger Eva Lotta Swahn.
Hon går igenom gevärets kaliber och detaljer om längd och vikt. Vapnet har provskjutits utan anmärkning. Man har tittat på patronhylsorna från brottsplatsen på NFC och tittat efter fingeravtryck.

15.29

– Det jag slutligen vill peka på i det här är om vapnet om kalibern. Hagelvapnet i beslag tillverkas för sportskytte, jakt det kan avfyra patroner av olika slag (…) en sådan kan ha anslagsenergi på 3315 joule, en utskjuten hagelladdning på 24.3 g ur en hagelpatron kaliber 12, kan ha en anslagsenergi på 1994 joule. som jämförelse är motsvarande värde för polisen tjänstevapen i kaliber 9 mm P med tjänsteammunition på 493 joule, säger Eva Lotta Swahn.

– Resultatet talar stark för att patronhylsorna är avlossade ur vapnet.

15.33

–NFC har fått leta fingeravtryck på vapen och ammunition. Då har man tittat på fingeravtryck på vapnet i bilen som gärningsmannen kom körande med, säger Swahn.

Fingeravtryck har säkrats på flera ställen av vapnen. Men man har inte kommit någonstans med de fingeravtrycken.
– Däremot är tomhylsorna intressanta. Inte heller på dem hittar vi några fingeravtryck men efter den delredovisningen kommer en redovisning som handlar om DNA.
– Det här gäller DNA på ammunitionen, på den första hylsan som hittades på vardagsrumsgolvet innehöll DNA från kvinnan. Och de två som låg på golvet uppe i hallen hörde också från henne. Den sista hade även lite DNA från gärningsmannen.

– Slutligen har man hittat DNA på patronerna som satt i vapnet och de talar stark för +grad 4 att det hör till gärningsmannen.

Avslutar bakom stängda dörrar

15.38

Snart slut för dagen. Åklagaren vill först gå igenom beslagen från gärningsmannens vapenskåp.

Det handlar om olika typer av ammunition, tändmedel med krutstubin och kulammunition.

– Att jag läser det är för att vi yrkad på beslag. Jag har gått igenom det mesta av händelsebeskrivningen och tänkte pausa för idag, säger Eva Lotta Swahn.

Domaren frågar åklagaren om hon vill gå igenom de fåtal sekretessmarkerade bilderna hon tidigare inte kunde visa.

Förhandlingen fortsätter nu bakom lyckta dörrar och avslutas direkt bilderna har visats.

Rättegången fortsätter på måndag klockan 09.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ingen lättnad i hovrätten för heroindömd

Blåljus Den medelålders man som i april dömdes till fängelse i fem år och sex månader, fö...

Gamla och nya kontroverser – det är så vi lär oss

Krönikor För ett litet tag sedan var jag hemma hos mina föräldrar. Ganska länge hade min mor ...

Slog sin sambo – får åtta månaders fängelse

Nyheter Åtta månaders fängelse och drygt 50 000 kronor i skadestånd. Det blev straffet för en 46-årig man ...
Annons