FAMILJ 2023-02-05 KL. 16:00

Tobias vill hjälpa till att skapa framtidstro

Av Annika Lundby

Att möta människor och att försöka göra världen till en bättre plats genom att predika och ge hopp och framtidstro är Tobias Dannstedt kall inom prästyrket. I augusti började han i Kungsbacka-Hanhals församling och på fredag är han ny krönikör för Ord på vägen i NH.

Tobias vill hjälpa till att skapa framtidstro
HOPP OCH FRAMTIDSTRO. Tobias Dannstedt som är präst i Kungsbacka-Hanhals församling är ny krönikör för Ord på väg i Norra Halland. "Jag tänker att många kanske inte hinner gå till söndagens gudstjänst. Man ska få ihop livspusslet och tiden räcker inte till. Jag tror människan behöver ett språk för att hantera missmodet och då kan krönikan vara ett sätt att nå ut". foto: Annika Lundby

Tobias öppnar dörren till sitt kontor på andra våning i Skansen i Kungsbacka. Högst upp på bokhyllan står en miniatyr av en kyrka.
– Det är Lindome kyrka. Jag arbetade där innan jag började här. Förr i tiden på vintrarna snickrade bönderna Lindomestolar men de gjorde även sådana här fina kyrkor. Den har även en fantastiskt fin interiör.
Tobias Dannstedt prästvigdes för tre år sedan och började i Kungsbacka-Hanhals församling i augusti.
– Men jag har vuxit upp i kyrkan. Jag började i juniorerna och miniorerna och av aktiv konfirmandledare i svenska kyrkan och redan då bestämde jag mig för att bli präst.
Tobias började läsa teologi i Lund men slutade.
– Jag började tvivla på vad jag ville bli så jag gjorde en liten sväng från kyrkan och började arbeta inom kriminalvården på Skogomeanstalten, som är en anstalt för sexualbrottslingar. Men efter några år lockade kyrkan tillbaka och jag började som församlings-teolog och pedagog i församlingar och det arbetade jag med i 20 år.
Men så för tre år sedan kände Tobias att han ville prästviga sig.
– Jag visste vart jag skulle, jag behövde bara lite utflykter på vägen, ler han.
– Men jag har fått en bred erfarenhet av kyrkans olika ansikten och det tror jag att jag har glädje av i dag.
I sitt kall som präst har Tobias två citat eller teser som han ser som vägledande.
– Att göra världen till en bättre plats än när vi kom till den. Det finns en dröm, en längtan eller ett uppdrag att bygga Guds rike här och nu, att bygga det som skadades i syndafallet. Det andra är att predika så att missmodet försvinner, så vi kan känna hopp och framtidstro.
– En tredje är missionsbefallningen, att sprida Jesus budskap som är kärlek.

Skapa mötesplatser
Något Tobias brinner för är att kyrkan ska vara en mötesplats för alla, att alla ska känna sig inkluderade i gemenskapen oavsett ålder, kön, sexuell läggning, ekonomi eller yrke.
– Kyrkan har fantastiska lokaler för att vara en mötesplats. Men de blir döda om de inte fylls med människor. Man säger att det ska vara låga trösklar in till kyrkan men jag tycker också att det ska vara låga trösklar ut. Vi som arbetar i kyrkan ska ge oss ut. Vi ska synas i samhället och vara där folk är. När jag går ut och äter lunch har jag alltid prästkragen på om folk vill komma fram och prata.
Tobias arbetade tidigare i Lindome församling och där startade de upp mötesplatser som Tobias är stolt över.
– Vi såg att barn och ungdomar inte åt frukost och familjer som kämpade med ekonomin. Det är inte alla som har råd att köpa pizza och ta med hem en stressig dag. Så vi startade frukost på fredagar, då samlades man en liten stund och ungdomarna kunde äta frukost innan de skulle till skolan. Och på torsdagskvällen blev det tacotorsdag. Då hade man en kväll man kunde slippa planera vad man skulle äta och vi försökte göra det fint och mysigt med tända ljus så man kunde känna det som att man gick ut och åt. Jag tror det är jätteviktigt att kyrkan är en öppen mötesplats. Här i Kungsbacka har vi till exempel en fanstatiskt mötesplats i Spira som är en öppen diakonal verksamhet där vi fikar, äter och lyssnar på intressanta föredrag.

Hoppfull krönikör
Fredagen den 3 februari har Tobias sin första Ord på vägen-krönika i Norra Halland.
– Jag blev väldigt glad när jag fick frågan att skriva krönikor. Jag tänker att många kanske inte hinner gå till söndagens gudstjänst. Man ska få ihop livspusslet och tiden räcker inte till. Jag tror människan behöver ett språk för att hantera missmodet och då kan krönikan vara ett sätt att nå ut.
Vad kommer då Tobias krönikor handla om?
– Jag tror att de kommer att handla mycket om att bryta missmodet och att peka på hoppet. Lyfta fram ljuset och livet. Men jag hoppas även att mina krönikor ska belysa saker i vår nutid och öppna för debatt.

Läs fler familjereportage här.

Tobias Dannstedt
Aktuell: Ny krönikör för Ord på vägen i Norra Halland.
Gör: Präst i Kungsbacka-Hanhals församling.
Ålder: 50 år
Född: Bombay i Indien
Uppvuxen: Tuve Hisingen
Bor: Lindome
Familj: Fru och tre döttrar
Intressen: Jag gillar att läsa och att titta på sport, framförallt amerikansk fotboll. Vi har sommarhus på Bohus-Malmön och så tycker jag det är avkopplande att laga mat.


SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.