FAMILJ 2022-07-20 KL. 18:00

I år smiter jag från valrörelsen

Av Kristian Alm

Politik kan vara otroligt spännande – men ibland behöver man en paus. Så i år smiter jag.

I år smiter jag från valrörelsen
Montage: Pixabay/Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Man brukar säga att valfrågor på lokalnivå ofta inte följer partilinjerna strikt. Och visst, det är inte så lätt att foga in en rondell vid Resecentrum i den ideologiska kampen, och Ulf Kristersson och Magdalena Andersson skulle nog passa på frågan om Alléskolan ska vara kvar.

Men det gör ju inte politiken i Kungsbacka mindre intressant, snarare tvärtom. Man måste verkligen sätta sig in i var de olika partierna står i frågor som berör en in på skinnet.
En del vet man förstås: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha fler hyresrätter, medan Alliansen vill låta marknaden avgöra. Oppositionen är också starkt kritisk till privata bolag inom omsorgen, medan de borgerliga hävdar att det innebär valfrihet och effektivitet.
Men det hindrar inte att alla kan enas om att Vardaga misskötte sitt uppdrag. Inte heller att att Älvsåkersskolan skulle få extra bidrag för att klara sitt uppdrag med många nyanlända elever. (Vilket ju i och för sig beror på att Alliansen bestämde sig för att bygga många bostäder på samma ställe och sen inte låta familjerna bo kvar mer än två år…).
Ibland korsar sakfrågorna de ideologiska valen på ett lite inkonsekvent sätt. Jag minns en intervju jag gjorde efter ett av de senaste valen där föräldrar var mycket upprörda över att det inte skulle satsas mer på skolan. När jag påpekade att partiet de röstat på, i det här fallet Moderaterna, inför valet varit mycket tydliga med att de inte skulle ge mer resurser, var det inget som föll i god jord. Och så är det ju – många vill ha lägre skatter och samtidigt mer välfärd, vilket inte alltid är så lätt att kombinera.

Och nu är det alltså dags igen. Om några veckor börjar spurten inför 2022 års val, och Norra Halland ska förstås presentera alternativen och ställa kritiska frågor till företrädarna. Men har man som jag gjort det i de senaste valen, kan det nog vara dags för andra ingångsvinklar. Så jag överlåter valrörelsen till mina kolleger, och smiter bokstavligen. Interrailkort är inköpt, den 1 augusti loggar jag ut och återkommer den 1 november, när dammet lagt sig!


TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.