FAMILJ 2022-02-15 KL. 20:00

”Alla elever har rätt till kultur”

Av Christina Forlin

– Elever har rätt till kultur oavsett var de bor i kommunen, säger Malin och Malin, nya på posten som ansvariga för Kulturskolan i Kungsbacka.
De betonar verkligen att kultur är till för alla.

”Alla elever har rätt till kultur”
Malin Svarfvar och Malin Lönegren Mikulic basar över Kulturskolan sedan några månader tillbaka. ”Vi vill nå ut till alla elever så att de vet om att Kulturskolan finns”, säger de. Foto: Christina Forlin

Det är en stor Kulturskola som Malin Lönegren Mikulic och Malin Svarfvar basar över sedan några månader tillbaka, efter att tidigare verksamhetschefen Per Graneld slutat.
– Vi håller på att lära känna den, och det tar tid, säger Malin Lönegren Mikulic.
Verksamheten är komplex med en budget som inte är tänjbar. Där finns nästan 1870 elevplatser för 1 365 individer, 500 barn går i flera ämnen.
– Vi går runt och träffar lärare och frågar oss fram. Det har inte varit helt lätt under pandemin och det är en omfattande verksamhet. Men vi tänker skynda långsamt, säger Malin Lönegren Mikulic.
Hon liknar det vid att ta över en trädgård, först måste man se vad som finns innan man kan ha idéer vad man vill utveckla.
– Men så långt vi har sett tycker vi att den är väl fungerande och har en hög nivå, säger Malin Svarfvar.
– Vi är imponerade över hur lärarna arbetar för att eleverna ska få ut det bästa.
De har delat upp verksamheten i två delar, och har lika stort personalansvar. De övergripande frågorna tar de tillsammans.
Och för att kulturen ska kunna flöda behöver förstås ramarna fungera. Nu närmast ligger en ganska tung administrativ uppgift framför dem. Ett nytt verksamhetssystem ska införas under senvåren.
– Så just nu tar vi inte emot anmälningar, säger Malin Mikulic.
– Men vi hoppas att allt rullar på som det ska, och att systemet är igång inom några månader.

Önskejobb
För Malin Svarfvars del stod det på önskelistan att få börja jobba i Kungsbacka. Hon kommer närmast från Kulturskolan i Varberg där hon var ansvarig, och hade genom ett regionalt nätverk lite koll på Kulturskolan här i stan.
– Jag tyckte det var dags för nya intryck, och ville gärna arbeta i Kungsbacka. Och jag är jätteglad att få vara här.
Hon är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm, och har bland annat tillhört den fasta ensemblen på Teater Halland innan hon bestämde sig för att lägga om yrkeslivet och bli chef för Kulturskolan i Varberg.
– Ofta har jag fått frågan ”Hur kan man välja bort skådespeleriet?”, men det är olika faser i livet, vad man tycker är viktigt. Visst, det var fantastiska 20 år på teatern, men nu jobbar jag med teater på annat sätt och trivs väldigt bra med vad jag gör, säger hon.

Positivt arbete
Malin Lönegren Mikulic har en annan bakgrund, och har arbetat många år inom ett studieförbund i Göteborg med kulturverksamhet. De senaste åren var hon chef för ett aktivitetshus i Göteborg som stödjer människor i sin återhämning från psykisk ohälsa.
– Det var oerhört givande men samtidigt periodvis ett ganska tungt arbete, och jag kände att jag behövde göra något nytt. Här är det mer positivt, och jag trivs med att arbeta för barn och ungdomar.
I botten är hon kulturvetare och journalist.
– Men jag kom lite på avvägar, skrattar hon.

Livsviktig med kultur
En sak är Malin och Malin redan nu på det klara med. Kulturskolan ska fortsätta att vara tillgänglig för alla elever, oavsett var i kommunen de bor. För kultur är så betydelsefullt, och alla borde få en chans att ta del av den.
– Konsten förmedlar känslor, och om barnen får tillgång till känslospråket, och lär sig behärska det språket, är det fantastiskt, säger Malin Svarfvar.
– Samtidigt är det viktigt att det inte är något prestationskrav i Kulturskolan, barnen måste få göra något som inte värderas.
Malin Lönegren Mikulic håller med och fyller i.
– Kulturen behövs och går att göra överallt. I alla kulturer uttrycker man sig och skapar, det är djupt mänskligt behov att ta del av kultur eller själv uttrycka sig. Alla har den förmågan och behovet. Ibland kan man få höra frågan ”Vad är det för nytta med kulturen?”, och svaret är att kultur är ett centralt behov hos alla människor. Den ger en känsla av sammanhang, och definierar oss som människor. Det har den gjort genom årtusenden.

Hela kommunen
Så att Kulturskolan har en viktig uppgift att fylla råder det inget tvivel om. Och Malin och Malin vill att det ska vara hela kommunens skola.
– Alla måste bara få veta om att den finns och prova på. Det är ett nationellt problem att nå ut till alla, säger Malin Svarfvar.
– Här gör man en särskild satsning riktade mot elever i årskurs två, och det är jättebra. Då åker lärarna ut och möter barnen flera gånger under läsåret och det hela avslutas med en gemensam allsångs-konsert på våren. Men kanske behöver det göras ännu mer.Malin Svarfvar
Bor: I Varberg
Familj: En dotter i tonåren
Fritiden: ”Träffa vänner, uppleva kultur, baka eller sticka- ja göra något med händerna, gå ut med hunden”
Har hand om på Kulturskolan: teater, film, musikal, sång, kör, piano, gitarr, slagverk


Malin Lönegren Mikulic
Bor: I Göteborg
Familj: Man och fem barn, tre utflugna söner och två tonårsdöttrar
Fritiden: ”Oftast är jag i stallet med mina yngsta döttrar” eller läser en bok
Har hand om på Kulturskolan: stråk, konst, dans, blåsFörarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.