DEBATT 2024-10-27 KL. 17:00

Här är elevernas egna debattartiklar

Av Johanna Simonsson

Under tidningsveckan har skolelever fått skicka in debattartiklar till Norra Halland. De unga debattörerna har bland annat lyft skolmaten, naturen, mobilförbud och fler poliser på torget. Nedan följer ett urval från det som kommit in.

Här är elevernas egna debattartiklar
Under tidningsveckan har elever fått skicka in debattartiklar. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Debatt: Hot mot naturen

När vi är ute och går så ser jag skräp överallt. Allt från hundbajspåsar på träd, konservburkar, cigaretter på marken och godispapper. Vi är trötta på att se skräp vart vi än går.

Det tar flera många år för skräp att brytas ner och då tror djuren att det är mat. Till exempel tuggummi som vi bara spottar ut. Världen kommer se ut som en enda stor skräphög om vi fortsätter så här.

Tycker du att det är fint att det ligger skräp överallt? Kom igen nu, mänskligheten, tänk nu! Sluta slänga skräp i naturen. Det finns papperskorgar nästan överallt. Använd dem, varför tror ni att de finns? Om det inte finns, lägg skräpet i fickan eller nån väska om du har det.

Tre elever som bryr sig om naturen

Elever är trötta på skräp i naturen. Foto: Pixabay

Debatt: Jag vill ha bättre cykelvägar

Jag tycker att det ska finnas bättre cykelvägar för de som cyklar. Jag cyklar varje dag till skolan och varje gång är det svårt att veta var man får och inte får cykla. En gång skulle jag till simhallen och då skulle jag cykla genom stan, för man vet inte om man cyklar på en bilväg eller en cykelväg.

Skolmaten i min skola är ganska god men den kan bli bättre. Jag tycker att vi en gång i månaden kan ha önskevecka och vegetarisk vecka, så att fler barn i min skola äter mer mat.

Lyra

Debatt: Mer plats för aktiviteter

Jag tycker att aktiviteter ska få större lokaler och att barn och unga i Kungsbacka ska få många ställen att vara på.

Jag tycker att aktiviteter ska få det mesta av sina material från kommunen som de behöver, så man kan få dom bästa sakerna när man kör sporten. Vissa i mitt fotbollslag har inte benskydd eller skor så de kan inte köra fotboll och det är väldigt tråkigt.

Nils

Debatt: Vi vill ha bättre skolmat

Vi tycker att det ska bli bättre skolmat! Vi får alltid soppa eller fisk. Om ni vill att vi ska äta mycket i skolan, satsa på eleverna och inte på annat onödigt.

Om skolmaten blir godare äter eleverna mer, man får alltid bara ta en liten mängd av maten. Och om man får ta mycket mat och den blir godare kommer vi ju vara piggare resten av dagen.

Det verkar som att kommunen tänker bara på pengarna och billig mat.

Vi har sett i undersökningar att elever ofta väljer bort skolmaten för dom inte tycker den är god.

Avslutningsvis vill vi säga att det går att göra någonting. Så satsa på barnen och inte på annat!

Två arga elever

Elever vill ha bättre skolmat. Foto: Kungsbacka kommun

Debatt: Bättre skolmat – smartare elever

Jag tycker att man behöver göra bättre skolmat för att de flesta eleverna på skolan mår dåligt och är jättehungriga eftersom maten är jättedålig.

Eftersom eleverna inte äter skolmaten anser jag att ni borde laga bättre mat. För det första så lyssnar vi mer på lektionen när vi orkar mer och vi lär oss mer. För det andra så mår vi bra när vi äter mycket.

Så därför vill jag att ni lagar bättre skolmat. Vill ni inte att eleverna ska bli smarta och må bra? Dessutom säger alltid ni vuxna att man ska äta upp maten.

Kebabrulle

Debatt: Vi vill ha pannkakor

Jag anser att alla skolor i Kungsbacka kommun ska få pannkakor efter soppan, för att det finns många elever som inte gillar skolans soppa. Och då äter de inget, men om vi får pannkakor så äter vi i alla fall lite mat och det bidrar till bättre arbetsro och resultat i skolan.

För det första så skulle alla bli gladare och få i sig lite mat efter soppan i skolan och då skulle det bli bättre arbetsro. För det andra så skulle vi inte slänga lika mycket mat.

Därför vill jag att ni ger oss pannkakor.

Pannkakskungen

Elev vill ha pannkakor i skolan. Foto: Pixabay

Debatt: Vi förtjänar inte våra djur

Jag tycker att vi måste ha mer vegetarisk mat i skolan och mycket oftare! Jag anser att vi slösar och slänger för mycket kött. Vi måste ta vara på våra underbara djur och äta vegetariskt minst två dagar i veckan.

För det första så tar barn ofta mer än de orkar äta upp och då slängs det 11 700 ton per år i bara skolan. För det andra, bor ni kanske på en bondgård? Eller har ni ett husdjur hemma? Tänk om nån till exempel skulle äta upp er hund eller katt. Därför vill jag att vi ska äta vegetariskt minst två gånger i veckan!

Upprörd, ilsken katt!

"Vi förtjänar inte våra djur," skriver eleven. Foto: Pixabay

Debatt: Dags för storstädning

Kungsbacka kommun måste städa och fräscha upp Toråsskolans idrottshall, nu! Det ser sunkigt ut på väggar, tak och dörrar.

För det första så skulle det varit mycket tryggare om det hade varit rena omklädningsrum. Det känns ju mycket bättre att komma in i ett rent rum än ett smutsigt, eller hur? Exakt!

För det andra så lockar det mer ungdomar att gå i bland annat tennis och innebandy om det ser fräscht ut när man ska ha träning. Då tjänar man ju mer pengar som kan gå till skolan/idrottens undervisning.

Därför tycker jag att ni borde städa, både för ekonomi och för det blir roligare att komma till sina aktiviteter!

Hur svårt kan det vara?

Sur idrottare

Eleven vill att det ska städas mer i idrottshallen. Foto: Pixabay

Debatt: Fler fotbollsplaner i Kungsbacka

Jag, en tjej på 11 år, som vill att det ska finnas fler fotbollsplaner både i skolan och för allmänheten.

Jag vill också att man i skolan ska byta arbetsplatser oftare så att man kan lära känna andra elever som man inte ofta är med.

Så önskar jag att det blir lite roligare på lektionerna och bättre skolmat, för att många äter inte skolmaten, för att de tycker att den är äcklig.

Till sist hoppas jag att man får ha fler matcher i veckan och bättre träningstider.

Fotbollstjej

Fler fotbollsplaner i Kungsbacka tycker en eleven. Foto: Pixabay

Debatt: Bygg om skolan till ett ridhus

Kungsbacka kommun behöver bygga ett ridhus. Jag tycker att det behövs ett ridhus för att de som inte har råd med att gå på ridskola kan göra det här på skolan.

För det första så kan andra lära sig att rida som inte får gå i ridskola. För det andra skulle kommunen få pengar tillbaka. Elever får bara rida under skoltid och bara årskurs 3-5. De som vill rida efter skoltid får betala.

Därför vill jag att kommunen ska bygga ett ridhus, så barn kan lära sig att rida och ta hand om hästar.

Sur hästtjej

Elev vill att kommunen bygger ett ridhus. Foto: Pixabay

Debatt: Om jag var statsminister

Om jag var statsminister skulle jag försöka förändra så att det blir fler poliser vid torg och parker som håller koll på folk, så det inte sker några brott eller andra skadliga aktiviteter.

Om jag var statsminister skulle jag också se till att det kommer in mer förstärkning och material till sjukvården och mer personal till sjukhus, polisen och till skolor.

Om jag var statsminister skulle jag se till att det finns skolor till folk med olika funktionsvariationer och som har problem, så att de får den hjälp de behöver. Ingen ska känna sig ensam eller retad på sin skola.

Arielle och Nilwa

Elever vill ha fler poliser. Arkivfoto: Norra Halland

Debatt: Måste man ha läxor i skolan?

Varför ska man ha läxor i skolan, de är som att värma en pizza i frysen. Helt fel. Och att vi ska ha typ tre läxor på en vecka. Hur tänker dom som har bestämt det? Det är inte vårt fel om vi är trötta på skoldagarna.

Jag anser att det är helt meningslöst att ha läxor. När jag kommer hem efter skolan måste jag göra läxa fast jag är trött.

För det första, vi kan göra det i skolan.

För det andra, vi kanske vill ta det lite lugnt och inte göra massa läxor.

För det tredje, vi gör samma saker i skolan som i läxorna.

Petter Svensson

Petter vill slippa läxorna. Foto: Pixabay

Debatt: Bättre stöd i skolan

Jag tycker att barn i skolan borde få stöd, eftersom vissa kan känna sig otrygga i skolan. Därför kan det vara bra att det finns något som stödgosedjur. Det kan göra vissa tryggare i skolan.

Om vissa har det tufft hemma eller är stressade i skolan, kan det vara bra med typ ett gosedjur att krama för stöd eller ett gosedjur i knät som man kan klappa.

Jag upplever att vissa i skolan har det väldigt tufft.

Mica

Debatt: Ge okej för mobil på rasten

Jag skulle vilja att vi får ha mobilerna, på rasten i alla fall, för att det är roligt. Man kanske skulle kunna ha en tid som man kan ha det.

Att vi skulle kunna få välja om vi vill vara inne på lunchrasten eller ute för att ibland om det regnar så kanske man inte vill gå ut. Och att vi ska få gå utanför skolgården på rasterna, för det finns knappast något att göra på skolgården.

Jag skulle också vilja att vi har träslöjd i trean och uppåt på Lill nova, typ en termin träslöjd och en termin syslöjd för jag tycker att slöjd är superroligt.

Jag skulle också vilja att vi får skåp i 4–5 för alla kläder bara åker ut från platsen hela tiden.

Vera Thulin

Eleven vill ha tillgång till mobilen under skoltid. Foto: Pixabay



TV-klipp och nyheter

Krönika: Tax kommer strax
KRÖNIKOR 2024-10-27 KL. 15:00
Premium

Krönika: Tax kommer strax

Turnerande tomte samlade teckningar
NYHETER 2024-10-27 KL. 11:00
Premium

Turnerande tomte samlade teckningar

Krönika: Gott nytt tjejår!
KRÖNIKOR 2024-10-26 KL. 15:30
Premium

Krönika: Gott nytt tjejår!

Frontalkrock i Onsala
BLÅLJUS 2024-10-26 KL. 15:18

Frontalkrock i Onsala

Unga med demens kan få egen avdelning
VÅRD 2024-10-26 KL. 09:00
Premium

Unga med demens kan få egen avdelning

Politikerna vill ha ytterligare utredning

Trots intensiv byggplanering – kön är ännu längre
BOSTÄDER 2024-10-26 KL. 07:20
Premium

Trots intensiv byggplanering – kön är ännu längre

Tuff prioritering för att avgöra var det ska byggas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2024-10-27 KL. 15:00
Krönika: Tax kommer strax
Premium | SPORT 2024-10-27 KL. 11:57
Studsade tillbaka inför storpublik

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.