DEBATT 2022-04-29 KL. 11:00

Debatt: Värd en tyst minut på Yttrandefrihetsdagen

Debatt: Värd en tyst minut på Yttrandefrihetsdagen

Att försvara vår demokrati, jämställdhet och yttrandefrihet aktualiseras med all tydlighet med Rysslands agerande mot sina grannländer samt bildandet av nya partier i Sverige och Europa, med krav på särlagstiftning för folkgrupper med politisk/religiös övertygelse.
Yttrande- och åsiktsfrihet är inte en självklarhet. När dessa värden hotas som är Sveriges fundament, måste demokratin försvaras beslutsamt.
Kungsbackas tätort växer och många bostäder, byggnader, vägar, torg och så vidare tar form. Här finns möjlighet att uppmärksamma personer som med stora uppoffringar försvarat vår yttrande- och åsiktsfrihet som är grunden för vårt sätt att leva i en demokrati.
Konstnären, debattören, författaren och föreläsaren Lars Vilks, vars våldsamma död den 3 oktober 2021 utanför Markaryd berörde oss alla. Hans död utreds fortfarande av tre myndigheter; Särskilda åklagarkammaren, Trafikverket och Polisens nationella operativa avdelning NOA. NOA utreder detta som mord.

Lars Vilks är mest känd för konstverken Nimis (drivvedsskulptur), Arx (bokverk i sten och betong) samt Muhammedbilden med profeten Muhammed som rondellhund.
Efter publiceringen av Muhammedbilden i Nerikes Allehanda 2007 fick Lars Vilks en muslimsk dödsdom mot sig och hotades av bland andra IS, Al-Qaida och andra muslimska terrorgrupper. I till exempel nummer 10/2013 av Al-Qaidas nättidning Inspire, listas Lars Vilks tillsammans med tio andra offentliga personer som de allra mest eftersökta att dödas för brott mot islam.
Efter publiceringen av Muhammedbilden i Nerikes Allehanda utsattes Lars Vilks för flera attentat och mordförsök, som till exempel mordbrand i hans hem samt dödligt väpnat attentat i Köpenhamn.
Sedan 2007 levde Lars Vilks under ständigt beskydd av SÄPO:s livvakter. Hans liv begränsades kraftigt med ständiga bostadsbyten och hinder mot att träffa sin sambo. Lars Vilks fortsatte ända till sin död med föreläsningar kring temat Konst och yttrandefrihet.
Lars Vilks är en person som i högsta grad förtjänar att uppmärksammas med namn på torg, annan centralt belägen offentlig väg/plats i Kungsbacka kommun samt med en tyst minut på Yttrandefrihetsdagen den 3 maj klockan 12.00.

Per i Vallda


SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.