DEBATT 2024-10-25 KL. 10:00

Debatt: Kungsbacka är inte en otrygg stad

Debatt: Kungsbacka är inte en otrygg stad
"Kungsbacka är inte en otrygg stad," skriver dagens debattör. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

I NH tisdag 15 oktober finns en artikel - Nytt larm ska säkra grundskolor - som handlar om att skolorna ska införa ett larm för en händelse som kan ske, inte ska ske. Införandet av detta larm är en klok försiktighetsåtgärd, på samma sätt som brandlarm. Trots detta ger artikeln en bild av att Kungsbacka inte är en trygg stad att bo i, detta på grund av att den första meningen piskar upp en stämning av otrygghet och oro.

NH inleder sin artikel med ”Skjutningar blir en allt vanligare del av livet i Kungsbacka”. Denna mening är vad jag lite slarvigt kallar ”kvällstidningsjournalistik”, den syftar till att skapa uppmärksamhet – och inte en bra sådan. Den förstärker oron bland dem som redan är oroade för att de upplever att samhället blir allt mer otryggt men otrygg är just en upplevelse/känsla, inte en verklighet. Kungsbacka är inte en otrygg stad.

Artikeln har en dramatisk inledning men inte en saklig sådan. Visserligen har det nu varit två händelser på kort tid där en person har skjutit mot en annan, utvald, person men uttrycket skjutningar ger en bild av personer som helt slumpvis skjuter människor och att vi därför ska vara väldigt vaksamma om vi går ut.

Kungsbacka är en fin och trygg plats för de allra flesta av oss som väljer att bo här. Det finns - och har alltid funnits – personer som begår brott av olika slag. Det kommer aldrig att ändras, vi är människor, men det innebär inte att vi alla dagligen är i fara så som artikelns inledning antyder.

Det fanns naturligtvis en liten risk att jag – om jag hade varit på Kungsmässan just då - skulle ha råkat komma mellan skytten och den utvalda personen men risken var många gånger större att jag skulle ha ramlat i rulltrappan eller blivit påkörd när jag lämnade Kungsmässan.

Enligt mig ska en dagstidning skriva sakligt och sant om saker som sker, inte bygga upp en stämning av otrygghet genom braskande rubriker eller dramatiskt innehåll.

En stor ros till alla som lyfter fram Kungsbacka som en bra plats. Exempel på detta är Fabian Gustafsson som i sitt inlägg på Facebook-sidan Brottsplats/samverkan Kungsbacka den 7 oktober skrev om ett Kungsmässan fyllt av fina och ljusa händelser samt till grannarna som i nyhetsinslaget på tv dagen efter skotten i Hålabäck vittnade om en trygg och fin plats att bo på. En ros även till nyheterna som valde att visa detta inslag även om en trygg stad inte skapar några rubriker.

Vivan

Svar:

Tack för din insändare. Nej Kungsbacka är ingen otrygg stad, men den är mer otrygg än vad den har varit tidigare. Norra Hallands syfte är inte att piska upp någon stämning av oro, däremot är det vår skyldighet att belysa vad som händer i Kungsbacka. Den senaste tiden har det blivit mycket fokus på skjutningar av naturliga skäl.

När det gäller den nämnda artikelns formuleringar är jag helt bekväm med det, men självklart har du din fulla rätt att ha en annan åsikt. Och tack för rosen, Norra Halland var först av alla att prata med grannar i Hålabäck som kände sig trygga.

Stefan Pettersson, chefredaktör och ansvarig utgivare



TV-klipp och nyheter

Krönika: Tax kommer strax
KRÖNIKOR 2024-10-27 KL. 15:00
Premium

Krönika: Tax kommer strax

Turnerande tomte samlade teckningar
NYHETER 2024-10-27 KL. 11:00
Premium

Turnerande tomte samlade teckningar

Krönika: Gott nytt tjejår!
KRÖNIKOR 2024-10-26 KL. 15:30
Premium

Krönika: Gott nytt tjejår!

Frontalkrock i Onsala
BLÅLJUS 2024-10-26 KL. 15:18

Frontalkrock i Onsala

Unga med demens kan få egen avdelning
VÅRD 2024-10-26 KL. 09:00
Premium

Unga med demens kan få egen avdelning

Politikerna vill ha ytterligare utredning

Trots intensiv byggplanering – kön är ännu längre
BOSTÄDER 2024-10-26 KL. 07:20
Premium

Trots intensiv byggplanering – kön är ännu längre

Tuff prioritering för att avgöra var det ska byggas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2024-10-27 KL. 15:00
Krönika: Tax kommer strax
Premium | SPORT 2024-10-27 KL. 11:57
Studsade tillbaka inför storpublik

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.