DEBATT 2023-09-07 KL. 10:00

Debatt: Fler läroböcker i skolan

Debatt: Fler läroböcker i skolan
"Under lång tid har skärmar prioriterats framför riktiga fysiska läroböcker i den svenska skolan," skriver insändaren. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Alla barn i Sverige ska kunna läsa ordentligt. Liberalerna anser att det en självklarhet att varje barn ska utrustas med förmågan att både forma sitt eget liv och att bidra till samhället när de blir vuxna. Men verkligheten är på väg i fel riktning. Många unga väljer idag bort böcker och läsning och plockar istället upp mobilen. Fler behöver stå upp i kampen mot Tiktok-hjärnan och dess krav på snabba kickar. Här ska skolan vara en motvikt.

I Sverige har den dagliga läsningen minskat under lång tid. Det gäller både bland unga i grundskola och gymnasium. Enligt Statens medieråd och OECD:s PIRLS-undersökning. Den sistnämnda visar också på att en femtedel av tioåringarna i Sverige inte kan läsa tillräckligt bra.

Svensk skola måste tillbaka till grunderna. Forskning vid Lunds universitet visar på att barn och unga bäst lär sig läsa, skriva och räkna genom analoga aktiviteter i analoga miljöer. Det betyder färre skärmar och fler böcker.

Därför är det särskilt oroande när fyra av fem lärare uppger att de saknar läroböcker i minst ett ämne. Föräldrar och lärare har varnat om att bokbristen påverkar barns inlärningsmöjligheter negativt. Riktiga läroböcker av hög kvalitet har stor betydelse för elevernas möjlighet att lyckas i skolan och för lärarnas möjlighet att bedriva undervisning i enlighet med läroplaner och styrdokument.

Under lång tid har skärmar prioriterats framför riktiga fysiska läroböcker i den svenska skolan. Nu blir det ändring på det.

Liberalerna är drivande för en satsning på fler läroböcker. För 2023 innebär det för Kungsbacka ett tillskott på cirka12 070 nya skolböcker. Fler elever ska få hålla en riktig lärobok i handen, i varje ämne.

Elin Hysén ??(L), 1:e vice ordf??? För- och Grundskolenämnden

Jan Eric Knutas (L), ledamot Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.