SPORT 2022-05-03 KL. 20:00

Golfens trender och utveckling

Av Anton Lorentzson

Golf är en sport för alla. Det finns också material för alla nivåer. På Golf Outlets vid Hede Fashion Outlet finns allt som du kan tänkas behöva när du spelar golf. Norra Halland åkte dit för att prata flytten, material, trender och utveckling, samt om hur pandemin påverkade golfvärlden.

Golfens trender och utveckling
Emil Hygrell och Mathias Pamler har jobbat på Golf Outlets i 20 respektive 17 år. Foto: Anton Lorentzson

Golf Outlets är Sveriges största outletkedja inom golf, med butiker i Skåne, Stockholm och Kungsbacka. Butiken i Kungsbacka har sedan starten för 20 år sedan varit belägen i Hede Fashion Outlet. Men i slutet av januari flyttade man till en ny lokal, en järnsjua bort.

– Det är mycket bättre för kunderna. Vi har en parkering utanför och 115 kvadratmeter större butiksyta. Det är rymligare och nu behöver man inte gå så långt från sin bil för att besöka oss, säger Mathias Pamler, som jobbat på Golf Outlets i 17 år.

Emil Hygrell har jobbat där sedan starten för 20 år sedan. Han berättar om fler fördelar med den nya lokalen.

– I golfbranschen är det ofta lite skrymmande grejer, då är det enklare när man kan parkera precis utanför. Vi har även ett större testcenter och en loungeavdelning där man kan ta en kopp kaffe när partnern eller vänner provar klubbor. Kunderna är jättepositiva.

Ändrats mycket
I butiken finns allt för golfaren. Klubbor, bagar, bollar och kläder. Det finns mycket att välja på och golfen som sport har ändrats mycket under de 20 åren som Emil Hygrell jobbat inom branschen.

– Det är stor skillnad från då till nu. Det är mycket mer tillgängligt och lättspelat nu. Det är en folksport numera som alla kan spela. Det har blivit förenklat och mer tillgängligt skulle jag säga, säger han och fortsätter:

– Materialet har förändrats och blivit lättare. Både bollar, klubbor och banor, till viss del, är byggt för att den stora massan ska kunna spela golf. Det är en frisksport, där man är ute och går i naturen. Det är bara positiva grejer med golf.

De stora företagen som producerar golfmaterial letar hela tiden efter att göra klubbor och bollar så lättspelade som möjligt.

– Alla märken jobbar ju hela tiden med att produktutveckla så mycket det går. Utveckla materialet för att det ska bli ännu lättare och roligare, säger Mathias Pamler.

I klubborna finns det idag olika former av inlägg och tyngder. Många klubbor är justerbara för att anpassa efter dagsform och bana. Klubborna görs till stor del idag av titan, grafit och andra kompositmaterial.

– Det har hänt mycket inom materialet i både klubbhuvudena och skaften. Nu för tiden kan man utnyttja viktplaceringen bättre vilket gör att det blir lite mer förlåtande, säger Pamler.

I snitt använder man sin driver och sina järnklubbor i omkring fem år. Materialet har inte bara blivit mer lättspelat, utan även också mer hållbart.

– Grejerna håller ju länge liksom. Visst kostar ett järnset en slant, men slår man ut det över hur länge folk använder klubborna så blir det inte så farligt som det kanske ser ut på prislappen, säger Emil Hygrell.

"Gilla det du spelar med"
Vissa år säljs det fler drivers, andra år säljs det fler järnklubbor. Det går i cykler och beror på när den stora massan har behov för en viss typ av ny klubba. Då och då kommer det också någon "hipp grej", som Hygrell uttrycker det, som vissa gärna köper direkt.

När man ska köpa nya klubbor, vad ska man tänka på då?
– I grunden är det viktigaste att gilla det du spelar med. Både utseendemässigt och känslan. Vi har vårt testcenter där man kan prova sig fram och vi kan hjälpa till med att hitta rätt, säger Mathias Pamler.

Emil Hygrell fyller i:

– Mycket handlar om att få hjälp när det kommer till olika klubbhuvuden och skaft som man ska ha. Man måste testa sig fram helt enkelt, och med lite vägledning och guidning blir det lättare. Man måste gilla det man slår med, det är görviktigt.

Testa klubbor kan man göra i golfsimulatorn som finns i butiken. När man slagit så mäter simulatorn bollbanan, längd på slaget, svingspåret och var på klubbhuvudet man träffar bollen.

– Därefter kan vi pinpointa vad som passar bäst för den individuella spelaren, säger Hygrell.

Pandemin både bra och dålig
Den största trenden i golfvärlden är att börja spela golf. En bidragande faktor till att fler börjat spela de senaste åren är pandemin. Sporten blev perfekt för människor som ville aktivera sig, umgås utomhus och på avstånd.

– Golfen fick en rejäl uppsving i och med pandemin. Det fanns ju inte så mycket annat att göra, säger Mathias Pamler.

Däremot innebar pandemin andra problem, nämligen leveransen av material.

– Där har det varit enorma problem. Allting har hakat upp sig i alla led och det hänger fortfarande kvar. Mycket görs i Asien och där är pandemin fortfarande ett stort problem. Det är mycket försenade leveranser eller leveranser som inte kommer alls, säger Emil Hygrell.

Men ni klarar er ändå?
– Vi har bunkrat upp med utrustning kan man säga. Så vi klarar oss, ja.

När du väl köpt all din utrustning är det bara att ge sig ut på någon av de åtta närliggande golfbanorna i Kungsbackaområdet. På frågan vad man behöver allra mest av på en golfbana, förutom utrustningen, är svaret tydligt från både Hygrell och Pamler.

– Tålamod! Och att ha kul så klart. Det är det viktigaste när man spelar golf.

I butiken finns även ett testcenter där man kan prova sig fram till vilka klubbor som passar bäst. Simulatorn mäter bland annat längd, svingspår och träffyta. Foto: Anton LorentzsonI butiken finns det mesta man kan tänkas behöva för att spela golf. Foto: Anton LorentzsonSENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.