NYHETER 2022-09-08 KL. 20:45

Mats lyckades tämja en av drakarna

Av Anton Lorentzson

Mats Ståhlberg, grundare till Stahlberg Gourmet Select AB som har produktion i Hede, träffade de fem drakarna i SVT-programmet Draknästet i april. I programmet, som sändes på torsdagskvällen, pitchade han sina Coaties, ett fikabröd som alla kan äta. Och visst lyckades han tämja en av drakarna.
– Det var en riktigt upplevelse. En en gång i livet-grej, säger Mats Ståhlberg.

Mats lyckades tämja en av drakarna
Mats Ståhlberg, grundare av Stahlberg Gourmet Select AB som har produktion i Kungsbacka, tämjde en drake och fick en investering på två miljoner kronor. Foto: Pressbilder

TV-klipp och nyheter

2020 startade Mats Ståhlberg upp sin produktion i Kungsbacka. Bolaget gör fikabröd som alla kan äta. Den är sockerfri, glutenfri, 100 procent vegansk och innehåller ingen palmolja. Bolaget har sedan starten gått bra. Första året hade man en omsättning på omkring miljonen. Det andra året på 3,2 miljoner.
– Vi har haft en väldigt fin utveckling och tillväxt under två år. Vi säljer produkten på flera olika livsmedelsbutiker i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Men jag skulle vilja expandera snabbare, ner på kontinenten. Att få med sig en drake på den resan hade varit en stor trygghet och det var anledningen till att jag sökte, säger Mats Ståhlberg.

Han hade den sista pitchen för dagen när programmet spelades in och det blev en lång dag i tv-huset. När det var dags äntrade han rummet iklädd en t-shirt med texten #dragontamer.
– Jag ville ha lite humor. Det var en rolig grej och det tror jag drakarna också tyckte. Men man är ju lite spänd såklart. När jag sett programmet innan så har jag märkt två grejer de ogillar. Att man inte har koll på sina siffror och att man inte käftar emot när de ger kritik. Jag försökte tänka på de grejerna under pitchen.

Han inledde sin pitch med att berätta om produkten och bolagets siffror. Sedan berättade han vad han ville ha för investering. Två miljoner kronor för 10 procent av kapitalet. Drakarna var imponerade över pitchen men Lena Apler, Jacob De Geer, Sara Wimmercranz och Jonas Eriksson valde alla att inte investera. Multientreprenör Shervin Razani var den sista chansen.
– Det blev en liten förhandling där. Han ville först ge en miljon för 10 procent. Men sedan höjde han sitt bud till två miljoner för 20 procent. Jag drog till med ett motbud och undrade om han kunde tänka sig att ge tillbaka 5 procent om han fick tillbaka sin investering inom två år. Det skakade vi hand på, säger Mats Ståhlberg.

Klappat och klart alltså. Avtalet ligger på en investering på två miljoner kronor för 20 procent av kapitalet. Om Razani får tillbaka sin investering inom två år ger han tillbaka 5 procent, ner till 15.
– Jag är jättenöjd att ha honom i ryggen nu när vi vill expandera ännu mer och ta nästa steg. Jag är väldigt glad att kunna dra investeringen i hamn, säger Ståhlberg.

Pengarna kommer också användas för allmän marknadsföring.
– Det kommer hjälpa oss att höja nivån när det gäller proffsighet. Med pengarna i ryggen kan vi vara med på mässor och verkligen vara genomtänkta när det gäller allt. Hur förpackningen ser ut, vilken duk och vilka kläder man har. Det kommer höja nivån generellt. Jag har alltid jobbat med små medel och nu när man har fått investeringen så behöver man inte alltid tänka på den billigaste lösningen utan verkligen satsa.

Avsnitt ett av Draknästet, där Mats Ståhlberg tämjde en av drakarna, sändes på SVT1 på torsdagskvällen vid 20.00. Avsnittet finns också att se på SVT-Play.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.