NYHETER 2022-05-25 KL. 14:52

Man döms för trafikolyckan där vännen dog

Av Julia Sandstén Vikberg

Mannen satte sig bakom ratten med 1,33 promille alkohol i blodet och sin vän som passagerare. När bilen kraschade in i en friggebod dog vännen. Nu döms mannen till fängelse för att ha vållat vännens död.
– Han mår otroligt dåligt efter det här och sedan kommer den här fängelsedomen som trycker in skulden på honom. Det är tufft, säger mannens försvarare Sabina Lundell.

Man döms för trafikolyckan där vännen dog
Efter olyckan hade personer lämnat ljus, blommor och brev vid platsen där mannen miste livet. Foto: Arkivbild Norra Halland

Enligt mannen hade han druckit några öl tillsammans med några vänner den aktuella kvällen. Han blev hungrig och tog då en kompis bil för att åka till en hamburgerrestaurang för att köpa mat, trots att han hade druckit och inte hade körkort. Enligt mannen kände han sig inte påverkad och han hade även övningskört massor tidigare. Efter måltiden hämtade han upp en manlig vän och med vännen som passagerare körde han hemåt. När han kom in i en kurva på Onsalavägen körde bilen av vägen och kraschade in i en friggebod. Både bilen och friggeboden totalförstördes i olyckan. En polisman som larmades till platsen uppger enligt förundersökningen att mängder av brädor och bildelar låg utspridda på marken på olycksplatsen. Räddningstjänsten fick klippa loss passageraren och så fort de fick ut honom kunde ambulanspersonal konstatera att han var död. Föraren skadades allvarligt i olyckan och behövde vårdas på sjukhus, men klarade sig.
Polisens provtagning på föraren visade att han hade 1,33 promille alkohol i blodet när han körde bilen. Genom att använda ett digitalt simuleringsverktyg har polisen också beräknat att mannen körde i en hastighet på 112 kilometer i timmen på Onsalavägen, där den begränsade hastigheten är 50 kilometer i timmen.

Får fängelse
Olyckan inträffade den 21 februari förra året. Nu ställdes mannen inför rätta i Varbergs tingsrätt som dömer honom för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och grovt rattfylleri. Enligt försvaret erkänner mannen brotten men man menar att de två förstnämnda brotten inte har varit grova, utan av normalgraden, och framför att mannen inte känt sig påverkad och att olyckan kan ha påverkats av att det var halt på platsen. Tingsrätten menar dock att mannens berusning och den höga hastigheten varit orsaken till olyckan. Enligt tingsrätten är straffvärdet för den samlade brottsligheten två års fängelse men på grund av mannens unga ålder, 20 år när olyckan inträffade, blir straffet blir ett och ett halvt års fängelse. Han ska även betala skadestånd på totalt 120 000 kronor.

"Det är en tuff dom"
Enligt försvarare Sabina Lundell är domen ett tungt besked.
– Det är givetvis jättesvårt för en normalfungeranade 20-åring att få en fängelsedom på ett år och sex månader. Han har någonstans förstått att det kunde bli så här, men det är tufft. Vi har inte tagit ställning till om vi ska överklaga domen. Vi anser att det fanns fler förmildrande omständigheter än tingsrätten beaktat, säger hon.
Enligt henne mår mannen psykiskt dåligt till följd av händelsen.
– Han förlorade sin bästa vän och han mår otroligt dåligt efter det här och sedan kommer den här fängelsedomen som trycker in skulden på honom. Det är tufft, med all respekt för offret och hans anhöriga. Det här är fruktansvärt. Det värsta som kan hända är att förlora ett barn, säger Sabina Lundell.

Läs mer: Dödsolyckan – föraren misstänks för grovt vållande till annans död
Läs mer: Åtalas för trafikolyckan där vännen dog


SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.