NYHETER 2023-05-10 KL. 21:00

Kungsbackaelev korad till Årets unga innovatör

Av Anton Lorentzson

Över 400 elever i åldern 12–15 skickade in bidrag till tävlingen Årets unga innovatör, som arrangeras av Unga innovatörer, som är Sveriges största innovationstävling för unga. 20 elever vann titeln och en av dem är Isabella Damre, som går i klass 8B på Hedeskolan i Kungsbacka.

Kungsbackaelev korad till Årets unga innovatör
Isabella Damre går i klass 8B på Hedeskolan. Hon är en av 20 som utsetts till Årets unga innovatör. Den 22 maj ska hon prisas i Stockholm. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

I över 40 år har tävlingen Årets unga innovatör arrangerats av den ideella organisationen Unga innovatörer. Högstadieelever över hela Sverige har tagit fram sina egna innovationer och idéer. Isabella Damre kom på sin idé när hon satt hemma och målade naglarna.
– Det var bara hälften kvar i burken och jag behövde liksom vända den upp och ner för att få ut något. Jag spillde lite och tänkte att det måste finnas ett enklare sätt att få ut nagellacket, säger hon.

Så föddes Nail Ideal, som i grund och botten är en enklare och smidigare förpackning till en nagellacksburk. Isabella Damre blev förvånad när hon fick reda på att hon vunnit.
– Det är ju en ganska enkel uppfinning, så jag tänkte nog att jag inte skulle vinna.
Vad är Nail Ideal?
– Det är en knapp på själva locket och när man trycker på den så blir skaftet längre och når hela vägen ner i burken. På så sätt kan man få ut all produkt i burken. Det är en enkel grej som behövs, men som ingen har tänkt på innan. Man vill ju få ut allt och inte behöva köpa nytt om och om igen, eftersom man bara får ut hälften.

Att hon är en av vinnarna vet hon om, men däremot inte vad hon har vunnit och i vilken kategori. Kategorierna är Hälsa, Samhällsnytta och Klimat & miljö. Prispengarna kan variera från 1 000–5 000 kronor. Hur mycket det blir får hon reda på den 22 maj, när pristagarna ska firas på Nobelprismuseet i Stockholm. Där kommer vinnarna att bjudas på lunch, få en guidad tur på museet och sedan såklart prisas på scen för sina innovationer.
– Det ska bli väldigt roligt, säger Isabella Damre, innovatör bakom Nail Ideal.



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.