NYHETER 2021-09-22 KL. 15:00

Handlingsplan mot suicid ska rädda liv

Nu ska antalet suicid och suicidförsök minska i Kungsbacka kommun. En ny handlingsplan ska göra det lättare för den som överväger att ta sitt eget liv att få rätt hjälp i tid.

Handlingsplan mot suicid ska rädda liv

Det är i vart fall vad de ansvariga för den nya handlingsplan för suicidprevention som Kungsbacka kommun nyss antagit har som målsättning.

Utbildningar för allmänheten


Den nya planen ska göra det lättare för kommunens olika verksamheter att arbeta strukturerat för att förebygga suicid och suicidförsök. Den ska också öka kunskapen om vad vi som arbetsgivare och arbetskamrater kan göra för att förebygga suicid och psykisk ohälsa i vår vardag.

Kommunen kommer under hösten att ta fram nya interna rutiner för bemötande av kommunanställda som drabbas av psykisk ohälsa och suicidtankar. Genom en översyn av den yttre miljön i kommunen ska man också arbeta förebyggande med att åtgärda vissa platser.

Mest kommer dock den nya handlingsplanen att märkas på de utbildningsinsatser som planeras under hösten. Dessa ska hjälpa såväl kommunanställda som allmänheten att bli bättre på att möta människor i kris, som kanske även har suicidtankar.

”Motverkar stigma och tabu”


– Handlingsplanen innebär att vi vill satsa på att arbeta och samarbeta mer strukturerat och långsiktigt med att motverka allvarlig psykisk ohälsa. Vi vill motverka stigma och tabu kring suicid och öka kunskapen hos såväl medarbetare som invånare i frågor som handlar om suicid och psykisk ohälsa, säger Maria Aviles Kindesjö, Folkhälsoutvecklare i Kungsbacka kommun.

Den nya handlingsplanen ska dock inte vara det allena saliggörande.

– Vi har många insatser på andra områden som inte syns i den här handlingsplanen, men som såklart också spelar en viktig del i att stärka invånarnas psykiska hälsa. Exempel på det är fritidsaktiviteter för barn och unga, förebyggande skolhälsovård, insatser från socialtjänsten, föreningsstöd och kultursatsningar på våra äldreboenden med mera, säger Maria Aviles Kindesjö.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.