NYHETER 2020-09-28 KL. 19:06

En sort för alla smaker

Är det någonting som säger höstmys och höstrusk så är det väl pumpor.
Hos Margaretha Johnsson på Pepparrotsgården i Fjärås växer de för fullt på ett av fälten.
– Det finns så många olika sorter, det är en anledning till att det är så spännande.

En sort för alla smaker
Margaretha Jonsson började odla pumpor för 20 år sedan. Trots att hon hållit på länge finns det fortfarande massa oprövade sorter kvar, och hon sår några nya varje år. "Man vet ju aldrig när man hittar en ny favorit!", säger hon.

TV-klipp och nyheterDet är ungefär 20 år sedan Margaretha först började odla pumpor. Först var det bara för sin egen skull, men sedan tio år tillbaka säljer hon och de senaste åren har det också blivit ett antal pumpautställningar.
– Många tänker ju i första hand på halloweenpumpor, när man pratar om pumpor. Och de är ju fina och lättare att skära i än många andra eftersom skalet är mjukare, men de smakar egentligen inte så värst mycket, säger Margaretha, samtidigt som hon plockar ett antal olika sorter från fältet.

Dekorerar först – äter sen


Det går förenklat att dela in pumpor i två huvudkategorier, matpumpor och prydnadspumpor.

– Det går väl att äta de små prydnadspumporna också, men det är inte så mycket kött i dem utan mest bara frön, säger Margaretha.
Matpumporna gör sig däremot alldeles utmärkt som prydnad. Inte minst som de går bra att lagra i rumstemperatur i flera månader. (Scrolla ner för en lista på olika matpumpor och vad de kan användas till.)

– Så jag brukar först använda dem som dekoration och när det är dags för julprydnaderna så går de bara att äta upp!

Pumporna går bra att lagra/pynta med utomhus också, så länge frosten inte blir för hård.

Ny favorit


Varje år satsar Margaretha Jonsson på ett antal olika sorter, en del hon odlat tidigare och så gärna några nya. Det finns otaliga pumpasorter och det går aldrig att riktigt veta när det kan dyka upp en ny favorit.
– I år har jag blivit väldigt förtjust i en riktigt snygg, grå pumpa från Nya Zeeland som heter Crown prince, säger Margaretha som menar att det finns en pumpa för alla smaker.

– Det finns de som är nötiga, smöriga eller smakar kastanj, säger hon och nämner butternut, uchiki kuri och bob-bon som några exempel.

Det finns en mängd olika sätt att laga till sin pumpa på. Till exempel går det att göra soppa, inläggningar eller paj. Fast Margaretha Jonsson föredrar dem ungsbakade med lite olja.

– Jag skär pumpan i klyftor och blandar upp med lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Det är  gott till nästan allting!


Den 1 till 11 oktober går det att se en av Margaretha Jonssons utställningar på Kvarteret Tullen 8:s innergård. Då utlovar Monika Hamrin dessutom att det kommer att finnas den österrikiska specialiteten Kürbisöl, pumpaolja, på plats.

 

Olika matpumpor


Det finns mängder av olika sorters pumpor, och det kan vara svårt att veta skillnaden på dem och vad de kan användas till. Här listas ett antal matpumpor.

Long Pie
Matpumpa med avlång form och orange trådfritt kött som passar utmärkt i grytor och soppor. Är ofta grön vid skörd men blir mer orange när den mognar.

Uchiki Kuri
En orangeröd pumpa från Japan. Den passar bra för lagring och har ett kraftigt orange trådfritt fruktkött med en något söt och nötaktig smak. Skalet är tunt och går utmärkt att äta. Vinner ofta på lite lagring. Mycket dekorativ.

Turkisk Turban
Även kallad Aladdin. Mycket färgrik med vackert mönster och form. En bra matpumpa men odlas främst till prydnad.

Halloweenpumpa
En klassisk orange pumpa som det finns många olika sorter av tex Rocket, Racer och Tom Fox. Alla är ätliga men de brukar inte ha någon utpräglad smak. Används främst till höstdekoration.

Spagettipumpa
En medelstor avlång pumpa vars frukter mognar i gult. Efter kokning eller ugnsbakning får fruktköttet karaktär av spagetti som går att repa ur pumpan. Spagettipumpa bör inte ätas rå.

Rouge vif d’Etempes
En stor plattrund djupt orange pumpa med välsmakande fruktkött. Den används till pajer, soppor marmelad med mera. Köttet är orange, fast och med något söt smak.

Blue Ballet
Droppformad pumpa/vintersquash med vacker gråblå färg. Fruktköttet är orange och mycket välsmakande. Lillebror till den större Blue Hubbard.

Retzer Gold
En nakenfröpumpa som har mycket goda och nyttiga oljerika mörkt olivgröna pumpafrön som inte behöver skalas. Fröna är en nyttig delikatess som kan ätas färska eller rostade.  En välkänd österrikisk pumpa som först är mörkgrön för att sedan mogna i flammigt guldgult.

Hunter
En typ av butternutpumpa som brukar fungera för odling i Sverige. Den har den typiska päronformen med beigegul färg och ett orangefärgat fruktkött med lite nötig smak.

Festival
Smakar lika bra som den ser ut. En mycket dekorativ pumpa med ett ovanligt mönster i nyanser av grönt, gult och orange.

Musque de Provence
En fransk matpumpa med kompakt, halvsött och mörkt orange, välsmakande fruktkött. Pumpan är plattrund med breda ribbor samt mycket vacker med dämpade färger från grönt till orange.

Marina di Chioggia
En pumpa med italienskt ursprung och ett unikt utseende med grönt vårtigt skal. Fin både till prydnad och matlagning.

Crown Prince
Pumpa med ett slätt grått skal och nya zeeländskt ursprung. Den passar utmärkt till matlagning och har en söt nötaktig smak. Den går bra att lagra under lång tid. Är kompakt och därför ofta tyngre än den ser ut.

Jarrahdale
Blågrå australiensisk pumpa som passar utmärkt till både dekoration och matlagning. Ger tunga frukter med gult fruktkött av bra kvalitet.

Table Ace
Svartgröna mindre frukter med mycket hårt skal och smala skaft. God smak med lite torr karaktär. Passar bra att ugnsbaka.

Delicata Zeppelin
En gräddvit pumpa med mönster i mörkgrönt som vid lagring övergår i orange. Fruktköttet är mörkt orangefärgat och påminner om sötpotatis. Lämplig för lagring och passar bra till att baka i ugn.

Sunshine
En mörkorange pumpa med starkt skaft och en mörkt grön fläck vid basen. Fruktköttet är orange med mild, söt smak.

Buttercup
En mörkgrön pumpa som går att lagra länge. Har ofta en grå knapp i botten. Fruktköttet är orange med en mycket god sötaktig smak.

Speckled Hound

En ovanlig pumpa med laxrosa färg och gröna inslag. Den har ett välsmakande fruktkött med orange färg.

Kamo-kamo
En pumpa med karaktäristiskt utseende med breda ribbor i gult och grönt. Används både till matlagning och dekoration.

Red Warty Thing
Stora runda och knottriga pumpor i en klart röd-orange färg. De passar bra till både mat och dekoration. Skalet är tjockt och hårt och pumporna växer på långa rankor.

Galeux d’Eysines
Laxrosa färg och ett mer eller mindre knottrigt och vårtigt skal. Fruktköttet är starkt orange och påminner om sötpotatis i smaken. Den är pålitlig men inte så tidig och lämpar sig inte för lagring.

Stripetti
En ljust krämfärgad avlång spagettipumpa med gröna strimmor. Fruktköttet är smakrikt och efter tillagning kan det repas ut som ersättning för till exempel nudlar. Den bör inte ätas rå.

Blue Kuri
En hokkaidopumpa med söt och nötig smak. Den påminner mycket om den mer kända röda varianten Uchiki Kuri men har istället blågrått skal.

Shokichi Grey
En liten japansk pumpa som mest odlas som prydnaspumpa men även är en delikat matpumpa. Passar exempelvis att fylla och ugnsbaka, lagom till en person.

Small Wonder
En liten spagettipumpa i storlek lagom för en person. Har ett trådigt fruktkött som kan ersätta spagetti eller nudlar. God och uppskattad pumpa som ska tillagas innan man äter den.

Naked Bear
En ljusorange nakenfröpumpa som ser ut som en vanlig halloweenpumpa men är fylld av nyttiga frön som inte behöver skalas. De kan ätas färska eller ugnsrostas.

Winter Luxury
En vacker halloweenpumpa som även passar bra till matlagning. Har ett unikt fint nätmönster på skalet som ger ett lite frostat intryck.

Källa: Margaretha Jonsson


Fler reportage:

Ozon – mirakelprodukt eller hälsorisk?


Hög tid för höstiga aktiviteter i trädgården


Ta vara på äpplena – gör syrlig must


Doft – en uppstickare i höstens trenderTV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.