NYHETER 2023-05-30 KL. 12:45

Elevernas krav på politiker – "måste skalas upp"

Av Christina Nordwall

Naturvetarelever har tittat på hur kommunen jobbar med sitt hållbarhetsarbete. Under en träff med tjänstemän och politiker kom de med förslag på förbättringar.
– Det här var jätteintressant och något som vi kan jobba vidare på, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik.

Elevernas krav på politiker –
INNOVATIVA. Elever från Naturvetenskapsprogrammet träffade tjänstemän och politiker för att diskutera framtidens Kungsbacka. Samuel, Noah, Ida, Tove och Aya var med i en av grupperna. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

En grupp elever i årskurs 3 på Naturvetenskapsprogrammet på Aranäs gymnasium och Elof Lindälvs gymnasium har några veckor under vårterminen tittat på hur Kungsbacka kommun arbetar med Sveriges miljömål.

I projektet ”Hållbar stad, hållbar kommun” var syftet att ta reda på vad som behöver göras för att nå målen i framtiden och komma med förslag utifrån ett ungdoms- och framtidsperspektiv.

Bland annat hade eleverna studerat vad som görs för den biologiska mångfalden, transporter, cirkulär ekonomi och grön energi i Kungsbacka.
– Det är mycket bra arbete som görs men det måste skalas upp, tyckte eleverna som kom med en del konkreta och innovativa förslag.

Till exempel att bygga på höjden för att spara jordbruksmark och urban greening.
– Vi kan se höghus i Åsa i framtiden och det ska finnas mycket växtlighet, menade en av de redovisande grupperna.

Sociala medier

Eleverna tyckte också att kommunen behöver stärka närvaron på sociala medier för att förbättra kommunikationen med invånarna. Events och pop-ups var andra förslag för att nå ut.
– Enkäter visar att många saknar insyn i kommunens arbete. Det här kan vara ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra invånarna på hur de kan bidra.

Det gavs också förslag på hur kommunen kan minska på transporter.
– Det är stora avstånd i kommunen och otillräcklig kollektivtrafik. Lägg krut på att busskortet också ska gälla lov och helger, erbjud lånecyklar i stan och el-cyklar på orterna. Då går det att cykla in till stan.

Tillsammans
Det talades också om grön energi, sopsortering och mycket mer. Eleverna presenterade ett ambitiöst arbete och alla verkade överens om att det som gäller för att nå målen är att alla måste bidra och göra det tillsammans.
– Vi tar era råd som en gåva, ni ville utmana och det har ni faktiskt gjort. Vi tar med oss era tips, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Teknik.
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.