NATIVE 2022-12-29 KL. 14:00

Lär dig prata om pengar

Har du, som så många andra, fått kämpa extra mycket för att få ihop det till det nödvändiga nu när tiderna är svårare? En konst som man måste lära sig är att hantera sin egen ekonomi. Många har svårt att prata om pengar och ibland anses det faktiskt vara tabu i Sverige att göra det. Är du uppfostrad med den tanken?

Lär dig prata om pengar

TV-klipp och nyheter

Beroende på hur den ekonomiska situationen ser ut, finns det olika sätt att lösa den på. Exempelvis kan en fast budget göra det enklare att undvika onödiga kostnader, medan samlade lån kan minska de ökade räntekostnader. Att även låna pengar direkt kan vara bra för de som är i akut behov av pengar när bufferten inte räcker till för oförutsedda händelser när vitvarorna går sönder, eller att bilen måste repareras.

Men oavsett hur man löser situationen är en viktig fråga hur själva samtalet om den privata ekonomin går till där hemma. Hur ni pratar om pengar, lån och andra utgifter spelar nämligen stor roll. Därför har vi samlat några enkla tips och tricks hur du enklare pratar om ekonomin.

Vem ska du prata pengar med?

Det är inte fel att vara försiktig med vem man pratar pengar med. Det är heller inte fel att inte vilja skryta om hur mycket man tjänar, hur gott ställt man har det eller liknande. Men sanningen är den att vi hamnar i situationer där vi måste lära oss att prata om pengar för att kunna lära oss att hantera dem. Det är extra viktigt för dig som har delad ekonomi med en partner.

Just nu är det också viktigare än någonsin att lära barnen att prata om pengar och att tänka ekonomiskt. I vårt underbara land är många barn lyckligtvis uppväxta med minimala problem när det gäller just pengar. Många svenskar har under en lång rad år haft det bra ställt. Så när tiderna blir tuffare kan det vara svårare att ställa om. När du uppdaterar dina barn på hur läget är, så kommer de att ha lättare att förstå varför de kanske inte kan få precis allt de önskar sig.

När ska du prata om pengar?
Det är inte farligt att prata om pengar ofta när man gör det på rätt sätt. Men det finns så klart stunder när man ska undvika att prata om pengar. Till exempel när du eller din partner är extra stressade eller väldigt trötta. Då är det större risk att det bara blir bråk, och då kommer det inte att vara till någon hjälp. Så när ska du prata om pengar, och hur börjar man?

Att börja prata om pengar kan vara det svåraste. Bestäm en tid och dag som passar er båda. Det kan vara ett samtal som inte behöver vara mer än 15 minuter långt. Det räcker gott och väl för att börja. Förbered dig noga på vad du vill ha fram. Låter det otäckt eller komplicerat? Det är det inte. Tvärtom är det nyttigt att tänka igenom vad man ska säga innan det är dags, så att poängen verkligen går fram.

Till exempel kan du tänka över hur er budget ser ut. Skriv upp alla utgifter och inkomster som ni har haft under de senaste tre månaderna. Fundera själv på var du skulle kunna göra en förändring. Kan ni till exempel börja cykla eller gå mer för att undvika att köra bilen kortare sträckor? Eller kan ni bli bättre på att göra stora inköp i stället för att impulshandla varje dag?

Budgetförslag och att berätta för barnen
Lägg fram förslaget för din partner, och lyssna på vad han eller hon tycker. Att lyssna är lika viktigt som själva ämnet. Kanske din partner också har ett förslag på hur er ekonomi ska bli bättre. Det är viktigt att ni är sams om pengarna innan ni berättar för barnen vad som har blivit bestämt, och varför. Involvera barnen i sparandet, om det är det ni vill göra, och gör det till en familjeangelägenhet.


TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.