Annons

Mördaren vill inte ta ansvar för brotten

I onsdags inleddes den första rättegångsdagen för mordet natten till annandag jul, då en 52-årig man sköt ihjäl sin sambo. Det var en tung första dag då åklagaren gick igenom vad hon menar hände den natten.

Blåljus | 21 Maj 2020 09:48

. I onsdags inleddes mordrättegången i Varbergs tingsrätt sal 1. Den åtalade 52-åringen menar att han inte var vid sina sinnens fulla bruk vid mordet och bestrider därför ansvar för brott.

FOTO: Josefine Julén

Den 52-årige mannen har åtalats misstänkt för mord, försök till mord (alternativt förberedelse till mord), olovlig avlyssning, kränkande fotografering och grovt rattfylleri.

Han erkänner mord, förberedelse till mord och de andra åtalspunkterna men vill inte ta ansvar för sina handlingar.

– Han bestrider uppsåt för gärningarna med hänsyn till att han inte har varit vid sina sinnens fulla bruk, säger hans offentliga försvarare, advokat Pontus Lindegren.

Genomgått rättspsykiatrisk undersökning

Mannen har under den tid han suttit häktad genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den fastslog att mannen i juridisk mening är att betrakta som psykisk frisk och att han inte heller under gärningstillfället ska ha varit påverkad av en allvarlig psykisk störning. Därmed kan mannen dömas till fängelse.

Rättegångens första dag som hölls i sal 1 i Varbergs tingsrätt hade ett fåtal åskådare. Tre journalister och några poliser fanns på plats. På grund av kraven på social distansering användes även en sidosal som man från åskådarplats kunde se på en skärm. Sidosalen användes till den mördade kvinnans anhöriga och deras målsägandebiträden.

Såg lugn ut

Den misstänkte 52-åringen var klädd i en mörkgrå kabelstickad kofta med dragkedja, samt en vit t-shirt. Han uppträdde tillsynes helt lugn och opåverkad under hela förhandlingsdagen. Han satt med händerna knäppta framför sig, eller tog på sig sina glasögon för att kunna hänga med i handlingarna åklagaren hänvisade till.

Dagen innehöll mycket formalia där åklagaren gör en händelsebeskrivning av hur hon menar att allting gick till, med stöd av förundersökningen. De anhöriga fick genom sina målsägandebiträden yrka på skadestånd. För kvinnans barn handlar det om cirka 60 000 kronor, likaså för två andra anhöriga till kvinnan.

47-åringen som gärningsmannen planerat att mörda, begär 102 000 kronor i skadestånd om gärningsmannen döms för försök till mord, alternativt 52 000 kronor om han istället döms för förberedelse till mord.

52-åringen bestrider skadestånden som inte gäller kvinnans barn.

Film och larmsamtal

Åklagaren visade upp film och ljudupptagning från kvinnans bostad när mordet ägde rum. Kvinnans anhöriga valde flera gånger att lämna salen för att slippa se bilder från brottsplatsen, samt lyssna till larmsamtalet som gjordes.

Filmen som visades upp kommer från mannens olagliga övervakning som han i smyg monterat upp på vårkanten 2019.

Den visar hur kvinnan sitter i soffan med sina två katter och med telefonen i handen när hon hör ljud och rycker till. Filmen visar endast soffan som kvinnan lämnar när hon hör knackningar på dörren, kort innan mannen sedan skjuter sig in i en annan del av huset. Ljudupptagningen har dock fångat händelseförloppet och man hör hur skott avlossas och att mannen ropar hennes namn. Från det första skottet som träffar henne går det 18 sekunder till nästa skott, och kvinnan ropar hans namn.

Erkänner i samtal

Efter mordet gav sig mannen iväg i hennes tjänstebil för att ta livet av den 47-årige man han var övertygad om att hon hade en affär med. När han inte hittar rätt, ringer han 114 14 och berättar vad han gjort.

52-åringens larmsamtal spelas upp i rätten och trots att han är kraftigt berusad låter han helt lugn och saklig och som han berättar om något bagatellartat för larmoperatören.

– Jag har skjutit henne. Flera gånger. Hon har bedragit mig. Ljugit för mig. Jag blev så jävla förbannad. Jag har varit dum nog att avlyssna hennes samtal och se vad hon skriver i hennes telefon. Det brände så pass att jag kunde inte låta bli. Jag har försökt hitta hennes älskare också. Nu hittade jag inte honom men om jag gjort det hade jag skjutit honom också utan att tveka, säger han i telefon.

Han fortsätter att prata:

– Jag erkänner allt jag gjort, jag är skyldig och jag kommer inte att försöka komma ur det. Jag står för det. Det är riktigt riksförjävligt, för fan. Borde väl kanske skjutit mig själv, men jag har också barn.

Han kör mot polisstationen i Kungsbacka för att överlämna sig själv.

– Jag är inte aggressiv eller farlig på någotvis jag är en lugn och sansad människa. Men jag är fruktansvärt deprimerad och trasig som du kanske förstår. Jag har förstört mitt liv och många andras, säger han till larmoperatören.

Även när larmsamtalet spelas upp och bilder från brottsplatsen med blod visas, ser han oberörd ut.

Avslutades bakom lyckta dörrar

Rättegångens första dag avslutades bakom lyckta dörrar så att åklagare kunde visa bilder från brottsplatsen som är sekretessmarkerade. Rättegången fortsätter på måndag klockan 09 då åklagare Eva Lotta Swahn kommer att fortsätta sin omfattande sakframställan.

Ett referat från rättegångens första dag kan du läsa här.

Tidigare i NH:

Mordrättegången har startat

Hon ville separera – sköts ihjäl

52-åringen psykiskt frisk – kan dömas till livstid

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nu fixas badplatserna inför högtryck

Nyheter Sol och lite varmare väder väntas de närmaste dagarna. Och just nu arbetas det för fullt ...

Ingen lättnad i hovrätten för heroindömd

Blåljus Den medelålders man som i april dömdes till fängelse i fem år och sex månader, fö...

Gamla och nya kontroverser – det är så vi lär oss

Krönikor För ett litet tag sedan var jag hemma hos mina föräldrar. Ganska länge hade min mor ...
Annons