Annons

Minns du nyhetsåret – del 2

Andra halvan av nyhetsåret 2019 fortsatte med protester, översvämningar, folkfest, mord, rekordälgar och mycket mer.

Nyheter | 04 Januari 2020 06:55

Den 4 november hittades kroppsdelar i terrängen i Älskogsbräcka.

FOTO: Arkivbild Norra Halland

Juli:

Protester mot indragen skolskjuts

Vägen i Åsa saknar vägren, är så smal att två bilar inte kan mötas i bredd och saknar belysning. Trots detta måste barn gå här till skolan. Oroliga föräldrar gick samman i början av juli och protesterade mot kommunens avslag på skolskjutsansökningarna.

Föräldrarna fick inget gehör, och de överklagade till förvaltningsrätten. I mitten av november fick tre av de elever som nekats skolskjuts rätt där.

– Domarna är mycket grundligt gjorda och välskrivna. De ger mig en stark tro till det svenska rättsväsendet, sa Anders Ekström (M) ordförande i nämnden för För- och grundskola, och han tänkte inte överklaga.

Föräldrar protesterar

 

Larm om arbetsmiljön

Personal på boende larmade om arbetsmiljön, där var stress, press och ohälsosamma scheman. I ett brev till nämnden för Individ och familjeomsorg beskrev stödassistenten och skyddsombudet på Hammerö gruppbostad Peter Johansson hur arbetsmiljön har försämrats betydligt de senaste åren.

Läs mer

I början av oktober larmade han återigen om en bristande arbetsmiljö. Under ensamarbete på natten riskerar personal att utsättas för våld och hot, skrev han i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

 

Tax dödad av vildsvin

Hunden Märta, en 16-årig strävhårig tax, dödades av vildsvin i början av juli. När onsalabon Josefine Palangi Sjöstrand släppte ut Märta på framsidan av huset blev hunden anfallen av ett vildsvin som högg henne med sina betar. Märta skadades så svårt att hennes liv inte gick att rädda.

Foto: Privat

Taxen Märta dödad av vildsvin

 

Hundratusentals ålar släpptes

I slutet av juli släpptes det ut lådvis med ålyngel, hundratusentals, utanför Gottskär. Förhoppningen var att beståndet ska återhämta sig på allvar.

– Vi har planterat ut flera gånger tidigare, men inte så mycket som nu, sa Lars-Bruno Johansson, fisketillsynsman i Hallands län.

Ålsläpp ska stärka återväxten

Augusti:

Premiär för Fjärås Bräckaskolan

Lagom till skolstart i augusti slog den nya Fjärås Bräckaskolan upp portarna för de yngsta eleverna. Säkert lustfyllt, men lika roligt var det inte den 1 oktober när en skoltrappa visade sig vara strömförande.

När en anställd i 20-årsåldern tog i trappräcket fick han en stöt. Ambulans tillkallades, och även om mannen enligt skolan mådde bra efter omständigheterna, fick han åka till Varbergs sjukhus för observation.

 

Stora skador efter översvämningarna i Åsa

Runt 100 hushåll i Åsa drabbades fredagen den 16 augusti av skyfall. Dagvattensystemet överbelastades. När Norra Halland tre dagar efter regnovädret besökte några av de drabbade kände många ovisshet om man skulle få ersättning för skadorna, oro över var man ska bo framöver och sorg över allt som hade förstörts.

Efter det kraftiga regnovädret i Åsa drabbades omkring 100 hushåll av översvämning.

Läs mer: Dyrt för kommunen 

 

Misstänkt mord på Inlag

En man i 60-årsåldern hittades död i sitt hem i Kungsbacka den 29 augusti. Polisen misstänkte att det rörde sig om mord och anhöll två män skäligen misstänkta för mord. En av männen släpptes, en 62-åring, medan den andra mannen, en 54-åring, häktades. Han släpptes dock i början av november. Istället häktades då mannen som först också blivit anhållen, men släppts.

– Misstanken mot den äldre mannen har stärkts, samtidigt som misstanken mot den yngre mannen har försvagats, sa Lars-Gunnar Perlinger, ställföreträdande chef på grova brott.

Den 29 augusti hittades en man död i sin bostad på Inlag.

 

Innerstaden levde upp med Arvingarna på scen

Det var aningen blåsigt, men knappt nåt som märktes i publikhavet när Arvingarna klev på scenen på Kungsbacka torg på kvällen sista fredagen i augusti. Monika Hamrin, en av dem som jobbat med konserten var nöjd.

Högtryck i innerstaden

– Tänk att det som började med att Danske bank skulle arrangera en gratiskonsert för att fira sitt jubileum utvecklades till det här! Det måste bli en tradition! Sista helgen i augusti ska något företag i innerstaden ställa sig bakom så att det kan bli en stor gratiskonsert på torget, tyckte hon.

 

September:

Ny chef på Norra Halland

Den 1 september tog Stefan Pettersson över som Norra Hallands vd och chefredaktör efter Elisabeth Blide, som varit publisher på Norra Halland sedan 2013. Hon sa tidigare i år upp sig på egen begäran, och hade bestämt sig för att jobba mindre. I september lämnade hon alltså över till Stefan Pettersson från Motala. Han har bland annat närmare 30 års erfarenhet från Motala-Vadstena tidning i olika chefsroller, bland annat som chefredaktör.

Elisabeth Blide och Stefan Pettersson.

 

Snickerifabrik stängde

Snickerifabriken i Anneberg la ner efter 70 år. 13 anställda förlorade jobbet.

– Vi tillverkade butiksinredningar, och butiksdöd är en trend över hela världen så vi tog beslutet i våras, sa ägaren Peter Stenfeldt.

Snickerifabriken nedlagd 

Det var en tät trafik vid Annebergs snickerifabrik den 20 september, när de som köpt inventarier på auktion skulle hämta sina prylar.

 

Lada totalförstördes i brand

När räddningstjänsten anlände till den brinnande ladan i Slätthall på söndagsmorgonen den 29 september var byggnaden redan helt övertänd. Fokus hamnade på att begränsa branden och skydda närliggande byggnader.

Oktober:

Kungsbacka avstod miljoner i statsbidrag till funktionshindrade

Norra Halland avslöjade i mitten av oktober att Kungsbacka hade valt att avstå från flera miljoner i statsbidrag som var tänkt att ge deltagare i daglig verksamhet en höjd ersättning. Kommunen använde bara en bråkdel av pengarna som var möjliga att söka. I stället för maximala 4 000 kronor i månaden fick deltagarna därför drygt 400 kronor.

Motiveringen från förvaltningen var att man ansåg att regelverket var oklart, och att kommunen riskerade att tvingas fortsätta med höga utbetalningar även om statsbidraget försvann i framtiden.

I Varberg tänkte man helt annorlunda och där blev det en rejäl bonus till de funktionshindrade.

Tackade nej till extra ersättning

Politikerna i nämnden för Individ och familjeomsorg med moderaten Kalle Påsse Sundvall i spetsen hänvisade till tjänstemännen som har delegation att fatta beslut om statsbidrag. Och Sundvall ville inte heller i slutet av året ta ställning till om beslutet var rätt eller fel, och inte heller kommentera om bidraget kommer att sökas 2020.

Läs också: Kommunalrådet underkänner hanteringen av statsbidrag

November:

 

Rekordälgar fälldes

Lördagen den 26 oktober fälldes en rekordstor älgtjur i kommunen. Det var Oscar Bruhn från jaktlaget Werdien/ Karlsson som debuterade som älgskytt med en 15-taggare.

Tidigt i på tisdagsmorgonen därpå sköts en älg med ännu fler taggar. Morgan Gunnarsson (bilden) från Boatorp/Hults jaktlag sköt då en rekordstor 16-taggare.

Tidigt på tisdagsmorgonen fällde Morgan Gunnarsson från Frillesås en tjur i rekordklass.

 

Misstänkt mord vid Älskogsbräcka

Skelettdelar hittades i början av november ute i terrängen i Älskogsbräcka. Det var skådespelaren Kjell-Åke Rinnarv som fann kvarlevorna av en människa på sin gård.

Polisen inledde en förundersökning om misstänkt mord alternativt dråp, och den 12 december spärrades en byggnad av på en gård nära platsen i Älskogsbräcka för att undersöka om någon som jobbat på gården kan ha haft en koppling till mordet. Det är inget som har bekräftats.

Någon vecka senare hade polisen identifierat offret. Det visade sig vara en man i 70-årsåldern från Göteborg som hade försvunnit i november 2017. Hur mannen hamnat i Älskogsbräcka får pågående utredning visa.

Den 4 november hittades kroppsdelar i terrängen i Älskogsbräcka.

Skelettdelar hittade

 

Stor cannabisodling avslöjad

196 plantor cannabis, odlingsutrustning och över 5 000 gram cannabis hittades i en lagerlokal av polisen i augusti.

Två män som kopplades till odlingen dömdes för grovt narkotikabrott i början av december. I den stora cannabisodlingen fanns installerat bland annat automatisk belysning och bevattningssystem. Polisen spanade på männen från terrängen och upptäckte på så sätt verksamheten. Fastighetens hyresvärd uppger att han trodde att lokalen användes för hantverksarbete och att han inte har haft någon anledning att misstro hyresgästen.

Många av krukorna hade en syreslang nedstoppad i jorden och var anslutna till en vattentank som automatiskt vattnade plantorna flera gånger per dygn. foto: polisens förundersökningsprotokoll

Läs också: Fängelse för cannabisodling

December:

Ännu ett bakslag för Onsalavägen

Hackspettarna har varit en stridsfråga när det gäller nya Onsalavägen. Men i början av december kom beskedet att Mark- och miljödomstolen underkänner Trafikverkets utredningar även när det gäller fladdermöss och groddjur. Trots flera planerade åtgärder där Trafikverket bland annat vill skapa en konstgjord ”gammal” skog, räcker inte det, enligt domstolen.

Miljödomstolen underkänner 

Vägbygget kommer att skada djuren, och då behövs dispens från artskyddsförordningen. Det innebär nya utredningar och risken är att vägbygget ytterligare fördröjs – eller till och med stoppas.

 

 

 

Socialsekreterarna slår larm med Lex Sarah

I början av januari 2020 ska socialtjänsten flytta in i stadshusets aktivitetsbaserade kontorslandskap. Socialsekreterarna har i nästan två år varnat för svårigheter, och i mitten av december slog de larm med en Lex Sarah-anmälan.

– Vi har samma sekretess mot andra förvaltningar som vi har mot allmänheten, det blir som vi sitter med våra barnavårdsutredningar på café, sa en orolig socialsekreterare.

Men förvaltningschef Karin Martinsson var lugn. Anpassningar som låsbara skåp på varje våningsplan, skärmar framför datorerna och ett stort antal mötesrum ska möta socialsekreterarnas behov, ansåg hon.

Inger Grahn, ordförande för akademikerförbundet SSR Kungsbacka, höll inte med.  Hennes telefon hade gått varm de senaste veckorna.

– Vi har ställt frågorna som våra oroliga medlemmar har, men jag har inte fått något bra svar, sa hon.

Socialsekreterarna slår larm

Kvinnan mördad i sitt hem

Natten till annandagen ringer en man till polisen och anger sig själv. Han har tagit livet av en kvinna som han tidigare haft en relation med.

Misstänkt mord 

Fredag den 27 december häktas han av Varbergs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mord, samt förberedelse till mord.

Läs också: Planerade ännu ett mord 

En polispatrull med hundförare övervakar platsen där det misstänkta mordet har begåtts.

 

Läs även del 1: Minns du nyhetsåret? 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fotbollsarena blev bröllopsplats

Fotboll Fotbollsskor, Liverpools kampsång och laguppställning. När Susann Lindberg och Eric Bergqvist gifte sig var Ögärdets fotbollsplan ...

Snart invigning för nya handelsområdet

Nyheter Nu är det snart klart, Dollarstore, Jula, Linnea & Basilika samt Max hamburgerrestaurang öppnar inom kort vid det nya handelsområ...

Inbrott och fylla i helgen

Blåljus Tre bostadsinbrott har anmälts i helgen. Bland annat har kassaskåp och vapenskåp stulits. Flera rattfulla personer har ...
Annons