Det saknades inte dramatik under nyhetsåret 2019. Ett skelettfynd i en husbil, ett skelett på en gård och mord. Men Norra Halland rapporterade även om hemtjänst, vildsvin, ålar, översvämningar och stängda broar.
Här kommer nyhetsåret januari-juni 2019.

Januari:

Tingbergshusen blir inte högre

Påbyggnaderna med två våningar på Tingbergshusen stoppas. Stommarna håller inte för ombyggnad enligt nya EU-regler, vilket meddelades i början av januari. Därmed blir renoveringen inte så genomgripande, och det blir inga hissar. Tre nya punkthus med runt 70 lägenheter planeras däremot fortfarande på parkeringen mot Kungsgatan.

 

Ölbryggeri flyttar och expanderar

Att de forna In Flames-medlemmarna Peter Iwers och Daniel Svensson flyttar sitt bryggeri Old island brewing i Fjärås till Lindome blev klart i början av året. Där ska de brygga tre gånger så mycket öl och öppna en uteservering.

Hurra det snöade!

Snö! I slutet av januari gick det äntligen att åka pulka! Cecilia Stoppenbach och sonen Jonatan plöjde genom snön vid Tölö ängar.

 

Februari:

Arbetsförmedlingens kontor i Kungsbacka stängs

I slutet av januari varslade Arbetsförmedlingen 4500 anställda om uppsägning. Mängder av förmedlingskontor runt om i landet skulle stängas och i slutet av mars kom beskedet att det i Kungsbacka var ett av de 132 lokalkontor som skulle stängas ned.

Bakgrunden till varslet var de besparingar på myndighetens anslag som röstades igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs. Dessutom hade regeringen tillsammans med C och L bestämt sig för att göra om Arbetsförmedlingens verksamhet. Sektionschef Pernilla Stamlin i Kungsbacka var oroad.

 

Iseråsskolan Hallandsmästare

Eleverna i klass fem på Iseråsskolan med Meja Sandström och Charlie Karlsson på topp vann Hallandsfinalen i Vi i femman i början av februari.

 

Skelettfynd i husbil

I mitten av februari hittades en död kropp i en husbil i Anneberg. Polisen utredde mord men eftersom personen varit avliden en längre tid gick det inte att avgöra dödsorsaken. Någon vecka senare kom beskedet att det skulle röra sig om en man som tidigare anmälts försvunnen i Kungsbacka, och att man inte hittat något som tydde på att mannen hade utsatts för brott.

 

Tid i hemtjänsten kapades i smyg

Norra Halland avslöjar

Norra Halland avslöjade i mitten av februari att äldre fick kortare insatser i den kommunala hemtjänsten när kommunen införde nytt system. Förvaltningen för Vård och omsorg hade valt att i hemlighet kapa 20 procent av samtliga hemtjänstinsatser.

Personalen larmade gång på gång om att insatser som de äldre hade beviljats inte kunde genomföras på grund av de kortade tiderna.”Kunderna får inte den tid de behöver. Teknik går före omsorg”, skrev en anställd i en tillbudsanmälan.

 

Ingen riskanalys gjordes heller inför införande av det nya planeringsverktyget.

Anledningen: kommunen hade bråttom.
– Tiden var för knapp. Det handlade om att lösa ett problem som uppstod, sa Vård och omsorgs förvaltningschef Lillemor Berglund.

Efter Norra Hallands avslöjanden, inledde Inspektionen för vård och omsorg en granskning av verksamheten. Och i slutet av maj kom beslutet: Kommunen skulle ha informerat vårdtagarna om den tidskapning som gjordes.

IVO: Äldre skulle ha informerats

I december hade läget blivit bättre, enligt både Ann-Helén Svensson, verksamhetschef för kvarboende, och Nathaniel Lindén, skyddsombud.

– Det finns fortfarande en lång lista kvar på saker som behöver åtgärdas, men det har blivit mycket bättre. Det ligger hårt arbete bakom från alla parter, sa han.
– Det som hände har påverkat kulturen rätt rejält i stort. Men relationen har behövt läka.

Mars:

Vildsvin oroar elever i Onsala

I mitten av mars rörde sig omkring 50 vildsvin på fjordsidan i Onsala och skapade stora problem. Vissa boende var rädda för att släppa ut sina barn eller hästar och på Fjordskolan hade två flockar vildsvin i närheten skapat oro. Skolan kontaktade skyddsjägare och informerade elever och föräldrar. Vaktmästaren hade fått följa barnen och sett till att de kom tryggt till skolan.

Vildsvin, jakt, vilt, klövvilt, klövdjur, gris

 

April

 Missnöje mot lägenheter för nyanlända

Läs mer

Vid Södra Annebergsvägen växte det fram 52 lägenheter för nyanlända familjer, och tillfälliga villavagnar förvandlades plötsligt till riktiga hus. Flera älvsåkersbor irriterade sig i slutet av mars på den dåliga informationen och oroade sig för hur Älvsåkersskolan skulle påverkas. Kommunen lovade ett informationsmöte. Det blev ganska stormigt och stillade inte kritiken. I stället startade motståndarna en insamling till advokat i ett försök att stoppa bygget.

Den 7 maj samlades ett 80-tal demonstranter utanför stadshuset inför fullmäktigemötet för att visa sitt missnöje med att bygget i Anneberg enbart blir för nyanlända. Anna Katarina Wikner Rapp ledde slagorden – ”Gör om gör rätt!”.

Bygget fortsatte dock enligt planerna och under hösten började inflyttningen av nyanlända.

Rektorn Håkan Cronelid på Älvsåkersskolan ansåg i slutet av november att allt hade flutit på utan bekymmer, och att farhågorna om att skolan skulle kunna påverkas negativt inte hade besannats.

 

Maj

Årets ledare finns i Särö

Läs mer

Charlotte Nordén, Särö, vd på e-klädföretaget Cellbes, tog hem Svensk handels utmärkelse Årets ledare den 13 maj.

 

Djuren vandrade över ekodukten

Ett år efter att ekodukten stod färdig, den öppnades för djuren den 1 juni 2018, vandrade djuren över E6:an. Eller flög, för inte mindre än nio fladdermusarter, hade också utnyttjat passagen.

Bild från Trafikverkets autokameror

 

Valands parkeringshus öppnade

Valands parkeringshus, de nya kontoren och butiksytorna slog upp portarna i slutet av maj.

Jessica Wikestam och Gustav Olsson, båda från fastighetsbolaget Aranäs, visade runt i de nya lokalerna. Totalt finns där drygt 4000 kvadratmeter och cirka 400 parkeringsplatser.

Foto: Daniel Blomqvist

Nya Valand slår upp portarna

M och SD gick fram i EU-valet

EU-valet den 26 maj blev en framgång för Moderaterna i Kungsbacka kommun. SD ökade mest, medan Liberalerna tappade över 11 procentenheter.

Nästan 60 procent av de röstberättigade i Kungsbacka kommun lämnade sin röst, vilket var nästan tio procentenheter fler än vid valet 2014. Den stora skillnaden i år mot tidigare var dock att betydligt fler valt att förtidsrösta. Totalt hade cirka 15 000, eller 40 procent, av drygt 37 000 inkomna röster varit förtidsröster.

 

Fler röstade i EU-valet 

 

Abbe flyttar in i Hede station 

Läs mer: Abbe slår upp portarna

I slutet av flyttade Abbe Chamoun in i Hede station för att driva Pressbyråkiosken. Han fick 300 000 kronor i ersättning för konflikten med kommunen.

–  Det är plåster på såren, säger Abbe Chamoun.

 

 

Juni:

Borgmästarebron måste rivas

Bron måste rivas

Den 16 maj stängdes bron på Borgmästaregatan vid Kungsmässan för biltrafik. Anledningen var att det under pågående renoveringsarbete upptäcktes rejäla skador i armeringen, en mängd armeringsjärn var helt av.

I mitten av juni bedömdes skadorna vara så omfattande att bron måste rivas. Men kommunens förhoppningar om att det skulle gå snabbt kom på skam.

– Vi får inte riva bron med en gång. Det krävs tillstånd för vattenverksamhet från Mark- och miljödomstolen. Vi visste i ett tidigt skede att det kunde ta 18 till 36 månader och hoppades att det skulle gå fort, men som det ser ut nu kommer det att vara en ny bro på plats först våren 2022, sa förvaltningschefen Karl Lundgren i slutet av oktober.

Det tillfälliga avbrottet kommer att sträcka sig över tre år.

 

Läs del 2: Minns du nyhetsåret – del 2

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...