Annons

Översvämningarna kan bli dyrt för kommunen

Översvämningarna i Åsa riskerar bli dyrt för kommunen. Boende kräver ersättning för självrisken de betalat, samtidigt som försäkringsbolagen varnar för att de kan komma att kräva att kommunen står för vattenskadorna.
Politik | 31 Oktober 2019 07:07

Natten den 16 augusti föll cirka 70 millimeter regn under loppet av två timmar i centrala Åsa.

FOTO: Julia Sandstén Vikberg

Kommunen arbetar nu med cirka 40 ärenden gällande översvämningarna i Åsa. Det rör sig dels om 26 fastighetsägare som kräver ersättning för den självrisk som de har betalat till sitt försäkringsbolag. Dels om 22 så kallade regressaviseringar från försäkringbolag som varnar för att de kan komma att återkräva pengar från kommunen om det visar sig att kommunen är ansvarig för översvämningarna. Kommunen håller nu på att utreda hur det ligger till.
– Vi gör enskilda bedömningar för varje fastighet och bedömer om vi har uppfyllt kraven. I vissa fall kommer vi ha gjort det och i andra fall inte. Om vi har klantat oss kommer vi betala både självrisken och kostnaden som försäkringsbolaget lagt ut, säger Karl Lundgren, chef för förvaltningen för Teknik.

Men enligt honom kan det även bli så att kommunen och försäkringsbolagen inte är överens gällande frågan om vem som är ansvarig för att fastigheterna svämmade över.
– Risken är då att det blir tvister som avgörs av domstol.
Hur det än blir i slutändan blir riskerar de boende och drabbade inte att stå för något mer än självrisken.
– Det är tragiskt och det är jättehemskt för de drabbade. Men frågan är om kommunen eller försäkringsbolagen ska stå för det. Det är inget som invånarna ska tänka på, säger Karl Lundgren.

Hur stor summa detta skulle kunna bli vet varken kommunen eller försäkringsbolagen.
– Omfattningarna av skadorna kan variera mycket beroende på hur mycket vatten som kommit in och vad som skadats. Är det exempelvis en inredd källare blir skadorna avsevärt mycket dyrare än om källaren inte skulle vara inredd. I dagsläget är det svårt att säga vad kostnaderna kommer att landa på för oss eftersom reparation fortfarande pågår, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Efter översvämningen i Signeskulleområdet i december 2006 krävde Länsförsäkringar kommunen på 1,9 miljoner för vattenskador i nio fastigheter. Vid det tillfället hade kommunens pumpstationer slutat fungera och försäkringsbolaget hävdade också att spillvattensystemet var underdimensionerat. Om Länsförsäkringar kommer att återkräva pengar från kommunen gällande översvämningarna i Åsa vet man ännu inte.
–  I dagsläget prioriterar vi att hjälpa de drabbade kunderna med skadereglering – ett arbete som åtminstone kommer att pågå en bit in i första kvartalet 2020. Först därefter kommer vi att ha en dialog med kommunen angående de ärenden där de eventuellt kan ha ett ansvar, säger Ann-Sofie Peterson, kommunikationschef för Länsförsäkringar Halland.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sommargata ska höja stämningen

Nyheter Nu händer det saker i Kungsbacka centrum. Norra torggatan ställs om till stadens sommargata. – Nordic Surfers kommer hit ...

Hade sex med tolvåring – åtalas för barnvåldtäkt

Nyheter En 16-årig pojke har åtalats – misstänkt för våldtäkt mot barn.Enligt åtalet har pojken vid ...

Ändrar rutten och satsar på nytt rekord

Nyheter För tionde året i rad skulle de cykla från Sverige till Paris för att samla pengar till ...
Annons