Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Hunden Märta dödades av vildsvin

Märta var en 16-årig strävhårig tax. Hon blev så skadad av vildsvinsattacken att hennes liv inte gick att rädda. Foto: Privat

 

När Onsalabon Josefine Palangi Sjöstrand släppte ut Märta på framsidan av huset blev hunden anfallen av ett vildsvin som högg henne med sina betar. Märta skadades så svårt att hennes liv inte gick att rädda.

 

Josefine Palangi Sjöstrand och hennes familj passade Josefines mammas 16-åriga strävhåriga tax Märta över helgen. På söndagskvällen släppte de ut hunden på gräsmattan på framsidan av huset för att hon skulle få kissa. Hunden gick iväg fyra-fem meter från huset och det är här ett vildsvin plötsligt gick till attack.  

– Vi ser hur vildsvinet hugger hunden med sina betar. Det var fruktansvärt. Min man rusar ut och skriker men vildsvinet ger sig inte i väg så snabbt. Den gick lite tveksamt iväg och ställde sig några meter bort från oss. Den var väldigt orädd, säger Josefine Palangi Sjöstrand.

 

 


Josefin Palangi Sjöstrand och såg hennes mammas hund Märta bli attackerad av ett vildsvin på framsidan av deras hus i Onsala. På bild Ayoub Palangi, Josefine Palangi Sjöstrand  och deras hund Pricken. Foto: Privat

 

Hunden blev skadad och blödde kraftig och familjen tog med henne till ett djursjukhus där personalen konstaterade att hennes liv inte gick att rädda.

– De avlivade henne. Det fanns inget man kunde göra. Hon hade väldigt svåra inre blödningar. 

Så Josefine Palangi Sjöstrand var tvungen att berätta för sin mamma vad som hade hänt med hunden.

–  Mamma blev så hemskt ledsen. Hon älskar sin hund. Märta var gammal och skulle inte ha levt länge till men mamma trodde att hon skulle somna in i lugn och ro och att hon skulle få säga farväl.

Hon kontaktade även en jägare som ännu inte lyckats skjuta vildsvinet men som ska försöka igen. 

 

Familjen bor i Lyngås i Onsala och enligt Josefine Palangi Sjöstrand har de sett vildsvin på sin tomt och i närområdet tidigare, men inte så nära huset som denna gång. Hon är även förvånad över att vildsvinet faktiskt attackerade hunden. Hon såg inte till några kultingar som annars skulle kunnat ha fått vildsvinet att agera för att skydda sina barn, utan hon tror att det handlade om en ensam galt som oprovocerat gick till attack.
– Märta var väldigt gammal och trött. Hon hörde dåligt, gick dåligt och brukade aldrig skälla. Det finns ingen möjlighet att hon skulle kunna provocera ett vildsvin. Vi hade dessutom dörren öppen och skulle ha hört om hon hade skällt, men de gjorde hon inte. Hon var bara på gräsmattan i sin egen lilla värld.

Hur känner du inför vildsvin nu?

– Jag var inte rädd innan utan tänkte bara att vildsvin var störande och förstörde trädgårdar. Men nu är jag rädd. Kanske inte för min personliga säkerhet men för barns, hundars och andra husdjurs säkerhet.

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!