FAMILJ 2022-12-04 KL. 18:00

Kaj blev utnämnd till årets Frillesäsing

Av Carl Schöndell


Kaj Lagerstedt har bott i Frillesås sen tidigt 80-tal, dryga 40 år senare fick ha utmärkelsen som verkligen värmer hjärtat.
– Det är ett bevis att man har gjort något för Frillesås, säger årets Frillesäsing.

Kaj blev utnämnd till årets Frillesäsing
Utöver äran och diplomet fick Kaj även fina blommor som han är väldigt glad över. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

När Kaj flyttade till Frillesås på 80-talet var det i princip för att hans svärfar hade ”en extra tomt över”. På den tiden var det svårt att hitta folk som faktiskt ville bo där Kaj bor nu, nära vassen och havet.
– På den tiden var det kossor som betade här nedanför, säger Kaj och tittar ut ur fönstret.

Fiskförening
Kaj blev tidigt involverad i föreningslivet och det är i det han har lagt i princip största delen av hans fritid. Främst involverad var han i Löftaåns fiskevårdsförening som han var med och startade i mitten av 80-talet.
– Det var jag och bröderna Christoffersson. Jag var ordförande fram tills nu, man blir lite gaggig och orkar inte med så mycket längre, säger 79-åringen.
Bland annat gjorde man biotopvårdande åtgärder för att lax och öring skulle kunna lägga ägg i ån.
– Populationen för öring och lax ökade väldigt mycket så det fick vi ett ganska stort erkännande för, säger han.

Ekonom
Men det är ekonom han är i grunden och över åren har han varit ansvarig över ekonomin i flera föreningar, totalt har han varit inblandad i 20-talet föreningar och det är där ifrån människor känner igen honom.
– Man har väl blivit ett ganska välkänt ansikte. Utöver att vara ekonomiansvarig har han fått agera konferencier och även testat vingarna som redaktör för ”Vi i Frillesås”.
– Det var ju inget jag kände mig bekväm i det men det funkade det också, säger han. Och att vara aktiv, att ständigt göra nya grejer, tror Kaj är viktigt för att man ska hålla sig frisk och utmanad även som pensionär.
– Förr var det många som dog så fort de pensionerade sig. Eller så har man svårt att hitta sin plats. Så för att hålla igång hjärnan och hålla sig alert så har jag kört på den linjen, att lära sig nya saker hela tiden, säger han
– Som hustru får man väldigt mycket ensamtid, flikar frun Agneta in.

Tidig relation till Frillesås
Uppvuxen i Göteborg och Majorna så har han alltid haft en kärlek till Frillesås. Som ung hyrde föräldrarna sommarstuga och sedermera köpte de också hus i Frillesås. Men det var ganska annorlunda på den tiden. Så när svärfar köpte tomt i Frillesås, så kunde han köpa några extra tomter för struntsummor. Varav en gick till Kaj och hans fru och en till svägerskan, alltså Agnetas syster.
– På den tiden var det ingen som ville bo så nära havet. Utan man ville bo längre upp i skogen där det fanns vissa grödor. Här var det bara vass, säger Kaj och fortsätter:
– Vi hade först tänkt att bygga en sommarstuga men det var fruktansvärt bra lån om man ville bygga året runt-hus på den tiden, så vi gjorde det och har inte ångrat oss alls, säger Kaj.

Men trots att han nu har vunnit pris som årets Frillesäsing så kan han inte riktigt känna sig som en äkta Frillesåsare.
– Med tanke på att jag är från Göteborg så har jag inte dialekten, men jag har nog alltid känt mig som Frillesäsare. Mina föräldrar hade sommarstuga här redan på 50-talet. Men en äkta Frillesäsing blir man nog aldrig, det är väl mina barn i sådana fall som kan vara det, säger han.

Priset innebär att man har gjort speciella insatser för Frillesås. Att man varit pådrivande kraft i samhället eller att man på något sätt satt Frillesås på kartan. Priset har tidigare gått till eldsjälar, idrottsprofiler eller konstnärer som tagit Frillesås namn ut i världen. I Kajs fall så stämmer han mest överens med rollen som eldsjäl. Han har gjort mycket för Frillesås och en av de viktigaste rollerna han har haft, är att varit medlare mellan orten och kommunen.
– Jag var med i föreningsrådet och där skötte jag kontakten med kommunen. De (kommunen) tyckte det var jättekäckt att kunna prata med part istället för att ett trettiotal, säger Kaj.

Fler ska hyllas
Och även om han är glad och stolt över utnämningen, så känner han att de finns många som förtjänar den.
– Det finns väldigt många ledare, framförallt inom idrotten här i Frillesås, som inte får något rejält erkännande. De borde få ett sådant erkännande också, säger han utan att nämna några specifika namn.

Men numera får Frillesås klara sig utan Kaj, han känner att åldern börjar sätta sina spår, och med sina 79 år så har han lämnat över ansvaret på andra personer. Men inte helt, Kaj kan inte låta bli att involvera sig.
– Nu är det bara hembygdsföreningen som jag är med i, där jag är kassör. Och vi ska påbörja några projekt med att rensa torpen här i byn, kanske ta reda på vem som har bott där och sådant.
Som lite historielektioner om torpen?
– Ja precis så, det finns mycket intressant att hitta i Frillesås, säger Kaj.Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.