FAMILJ 2023-07-02 KL. 09:00

Jubilaren ser tillbaka på galen fotbollsresa

Av Anton Lorentzson

Från Frillesås IP till Ullevi och tillbaka igen. Det är en resa som inte så många, knappt någon, har gjort. Mikael Sandklef har gjort den resan.
– Det var en galen resa. Helt oförglömlig, säger det före detta fotbollsproffset som snart fyller 50.

Jubilaren ser tillbaka på galen fotbollsresa
Mikael Sandklef har spelat i Västra Frölunda, IFK Göteborg och GAIS. Snart fyller han 50. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Mikael Sandklef växte upp i Frillesås på 70-talet. Det var på en tid när Frillesås var ännu mindre än idag och alla kände alla. Dessutom spelade i stort sett alla både fotboll och bandy.

– Det var en härlig tid där alla kände alla. Det var en bra gemenskap och alla levde samma liv, med fotboll och bandy. Man var ju själaglad när det kom nyinflyttade som spelade boll eftersom det behövdes fler folk i lagen. Jag har fortfarande mycket vänner kvar där, säger Mikael.

Han är fotbollsproffset som lika gärna kunde ägnat sig åt bandy på heltid.

– Jag älskade fasen bandy och jag var på någon landslagsuttagning faktiskt. Hade jag inte gått till Åsa så hade jag fortsatt med bandyn.

I Åsa IF, som spelade i division 2 som på den tiden var dagens division 1, blev det mer fokus på fotbollen. Efter ett par säsonger där var planen att varva ner fotbollen och börja jobba istället.

– Jag kände att det var dags att satsa på jobb och livet istället. Så första gången Västra Frölunda ringde så tackade jag nej.

Men VF gav sig inte utan ringde igen och tyckte att Mikael Sandklef ändå kunde komma och provträna. Till slut tackade han ja och resten är historia.

– Vi vann division 1 (dagens superettan) och sen gjorde jag två år med dem i allsvenskan. Det var en otrolig resa. Vi kom femma och sjua och vi var riktigt bra. Det var nära att det inte blev något så jag ångrar ju inte att jag tog chansen om man säger så, säger Mikael.

Så bra att giganten IFK Göteborg fick upp ögonen för tre spelare i laget, däribland Mikael Sandklef. Han växte upp i en familj där man höll på Blåvitt.

– Det fanns inget annat och för mig är det den största klubben i Sverige, och framförallt på den tiden.

Hur kändes det att de ville ha dig?

– Det var helt enormt när de hörde av sig. Det var ren glädje. Dels att de var intresserade och dels att man skulle få chansen att dra på sig den där tröjan och springa ut på arenan där man själv suttit och kollat så många år. Det var en absurd känsla.

Det var en övergång i samma serie, men skillnaden var stor. Både träningsmässigt och medialt.

– I Frölunda så jobbade jag ett vanligt jobb och tränade på eftermiddagen. I Blåvitt var det heltid, två pass om dagen och ett helt annat liv runtomkring.

Hur var den omställningen?

– Jag hade svårt att ta till mig träningen. Jag var ändå 26-27 år och hade aldrig tränat så mycket. Det var tuff träning dessutom med gubbar som Nilsson (Mikael), Mild och Erlingmark. Det var bra driv i gubbarna och de hade en hög kravbild. En annan nivå än vad jag tidigare varit med om.

Sex säsonger och över 100 matcher blev det i drömklubben, men den sista säsongen förstördes av en senskada i högerfoten.

– Det var en sjuk skada och det tog extremt lång tid att komma tillbaka. Det var en tuff tid.

Då var han 32 år och tankarna började gå mot att karriären kanske var slut. Men han ville bestämma själv när det var dags och skrev på ett kontrakt för GAIS.

– Där blev det bara runt tio matcher, men jag fick någonstans bestämma själv att det var slut. Den sista matchen jag var med i så spelade vi bort AIK från guldet och det är man ju lite stolt över såklart.

Karriären var över, men fotbollen lämnade han inte. Först vände han tillbaka för att träna Frillesås. Därefter blev han ungdomstränare i Tölö när barnen började spela där.

– Jag har liksom aldrig brutit med fotbollen för det hade varit extremt svårt. Så jag har följt barnen, men vi börjar närma oss ett annat liv när barnen är på väg att röra på sig. Så vi får se lite vad som händer då.

Den 3 juli fyller Mikael Sandklef 50 år. Födelsedagen firas i Kroatien, på ön Brac.

– Det blir första gången i Kroatien så det ska bli kul, men jag vet inte vad som är planerat. Jag flyter med, så blir det vad det blir, säger Mikael Sandklef.Fakta: Mikael Sandklef
Aktuell: Fyller 50 den 3 juli
Familj: Frun Rebecca, barnen Julia, Jesper och Oscar
Tittar på: Fotboll. Allt från Tölöcupen till VM
Lyssnar på: Det mesta, är allätare
Intressen: Sport och stugan i Falkenberg
Vad händer om fem år: Vad det än blir så blir det något helhjärtatLÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2023-09-30 KL. 09:00
Annelie släpper bok om angeläget ämne
Premium | FAMILJ 2023-09-29 KL. 19:45
Katarina skapar poetiska bilder
Premium | FAMILJ 2023-09-20 KL. 21:00
Mia sprider ny och mjukare form av yoga
Premium | FAMILJ 2023-09-12 KL. 20:00
Magnus Munay firar dubbla jubileum
Premium | FAMILJ 2023-09-05 KL. 20:45
Domarprofilen fyller 70 år

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.